Col d'Arves

De komende dagen verzorg ik de berichten hier en kan Hajo wat van zijn vakantie in Kleinwalsertal genieten. En tsjonge jonge, wat een mazzel kan een winterweerman hebben als je de actuele droomkaarten van de verschillende modellen ziet. We weten al dat het vooral morgen even bloedheet wordt in de Alpen en dat daarna twee sneeuwmomenten alles weer maagdelijk wit gaan maken. Maar ook het vervolg oogt deze ochtend zeer winters op de kaarten. Ik houd nog even een klein beetje reserve voor wat er na komend weekend gaat gebeuren, vandaar het vraagteken achter de titel van dit bericht. Maar die reserves zijn klein momenteel. Zijn we binnen enkele weken de warme, droge aanloop naar de winter alweer vergeten? Diegenen die nu in de Alpen zitten waarschijnlijk niet. Want naast een acuut gebrek aan sneeuw wordt het de komende dagen ook nog eens bloedwarm in de Alpen. Deze foto vanop de Col d’Arves vat het beeld voor de komende dagen goed samen. In de dalen lokaal kans op lage wolken, …

alpe d'huez

… maar daarboven sowieso een uitbundig schijnende zon. Net zoals hier in Alpe d’Huez gisteren.

t850_14122312_14122200

En het wordt warm, heel warm voor de tijd van het jaar. Vooral morgen, want dan ligt de vorstgrens, bij veel wind langs de Oostenrijkse Noordkant, zelfs tegen de 3000 meter aan. Dat doet de vers gevallen sneeuw van sneeuwdumpje Karlijn zeker geen goed.

la mayt Hautes Alpes

Maar waar je nu ook zit in de Alpen, onthoud dat de omstandigheden er beter zijn dan in de zuidelijke Franse Alpen. Daar vind je echt nog groene dalen. Voorlopig, want vanaf donderdag kiept het weer om.

gfs-5-108

Vanaf donderdag begint de straalstroom weer sterk te meanderen, een groot verschil met de voorbije dagen en het voorbije jaar. Is dat een duidelijk antwoord op je vraag @Arthur? En dan worden de Alpen in zijn noordflank gegrepen.

rsum_14122618_14122200

Dit kan er op eerste en tweede kerstdag uit sneeuwdumpje Chanel vallen. Ik denk dat het Europees model hierin iets te enthousiast is voor de Zwitserse Alpen, maar die 10 tot 15mm neerslag in Oostenrijk moet zeker lukken. Dat kan dus oplopen tot zo’n 20cm verse sneeuw boven 1000 meter.

hgt0_14122512_14122200

En kijk eens hoe scherp de temperatuursgrens is. Pas vanaf donderdagavond gaat het tot in de laagste dalen sneeuwen.

rart_14122806_14122200

De Franse Alpen moeten nog even wachten tot komend weekend, maar dan worden de scorebordjes meteen weer gelijk gehangen. Sneeuwdumpje Estelle, draait voor de Franse Alpen hoogstwaarschijnlijk uit op een echte dump. Meer dan 30cm dus.

rart_14122900_14122200

En ook de zuidkant zou wel eens mooie sneeuw kunnen zien zondagavond. We kijken het nog even aan, maar een echte sneeuwsandwich is mogelijk in de maak.

ens FR

Afsluitend nog even een paar ensembles bekijken. Maar of je nu die van Frankrijk, Oostenrijk, of van Italië bekijkt, ze laten allemaal hetzelfde zien. Dit ensemble is voor Frankrijk, de warmste van de drie. En met zowel de hoofd-, de control- en de parallelrun diep onder 0°C op 1500m, evenals het ensemblegemiddelde,  is het goed mogelijk dat de Alpen voor een langere periode de kou induiken. Eindelijk zou ik zo zeggen.
Vanavond een bericht over de mogelijk winterse ontwikkelingen in de Lage Landen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

102 reacties

Gesloten voor reacties.