Blauw, blauwer, blauwst. Dat was het gister, daarom een perfecte dag voor vluchten van mijn familie en vrienden! We hadden een mooie combinatie van beelden uit de lucht met de gopro en ikzelf skiede 5x snel de Hohe Salve naar beneden om ze onderweg te volgen en foto’s te maken. We hadden een topdag dus ook Hajo bedankt! Wij waren zelf nog niet klaar want ’s avonds gingen we nog even naar Söll om de pistes daar uit te proberen, spierpijn wil ik niet zeggen maar wel enige vermoeidheid toen ik vanmorgen opstond.

Mijn ouders liepen er afgelopen zomer vlak onderdoor maar ook in de winter kan je dichtbij deze iconische pieken boven Val Gardena komen. Ook hier is het donkerblauw wat de klok slaat. De lucht was opnieuw bijzonder onbewolkt en kurkdroog. Veel plezier nog daar Hans!

Bij wintersportparadijs in de zon; Aletsch Arena, waren de mensen niet van het terras te slaan en moesten de pistecontroleurs iedereen mee nemen naar lager op de berg.

En vandaag lijkt het weer een herhaling van zetten, strakblauw. Echter zien we toch snel verandering, de wind gaat snel toenemen zoals Hajo al noemde in zijn bericht gister! Wellicht dat er hier en daar ook liften gaan sluiten door de stevige windstoten.

En ook voor de Lage Landen lijkt het gedaan met de heerlijke lente. Het was er extreem warm en diverse records werden gebroken. Laten we zeggen dat ik liever kouderecords dan warmterecords zie maar ik ben niet klimaatsceptisch. Cescia bedankt voor de heerlijke foto! Ja beste lezers zelfs zij is af en toe niét in de Alpen 😉

Naja goed, het is toch echt gedaan voor de Lage Landen, vandaag de laatste zonnige ochtend maar daarna is het even klaar. Het carnavalsweekeinde wordt ook niet echt top voor alle festiviteiten, Leo stipte het in de reacties al even aan.

Hij attendeerde ons op storm wat opnieuwin het GFS zit maar minder in het Europese model, het wordt dus nog afwachten. Het hoogtepunt van die storm ligt op maandagochtend en naar mijn weet zijn er dan weinig grote festiviteiten, moeten we dan weer gaan denken aan een pittige ochtend spits? Zou zomaar kunnen.

Meer relevant voor de festiviteiten is dit toch op z’n minst onstuimige moment op zaterdagavond. Windstoten naar 65km/u voor Brabant, zorg dus dat je carnavalsoutfit goed in elkaar zit. Ohja en waterdicht want vanaf zaterdagavond kan het 48 uur lang stevig door regenen!

Snel over naar de Alpen waar het na dit weekend los gaat. Depressie na depressie lijkt de Alpen aan te gaan doen met wisselende sneeuwgrenzen en een Azorenhoog wat steevast op de juiste plek zit. Maar we zijn er nog niet hoor met operatie OSAG welke Hajo gister aankondigde.

EC doet namelijk na de eerste serie dumpjes een uitloper van het Azorenhoog naar het noorden. De depressietrein wordt daardoor even af gesneden. Krijgen ze aan het einde van de week toch nog even een carnavalszonnetje?

Nou de eerste dag van de carnavalsvakantieweek wordt in de Alpen ook nog redelijk. Zonder neerslag is er wat kans op zon vooral in de zuidelijkere gebieden.

Let op, eerst nog morgen neerslag bij een constant hoge sneeuwgrens, onder de 1300m zie ik weinig sneeuw verschijnen helaas. Gelukkig blijven de hoeveelheden redelijk beperkt. Het Europese en Amerikaanse model lopen iets uit elkaar na 7 maart dus nog weinig concreets te zeggen. De 2 dumpjes rond de 4e en 7e lijken wel zeker bij een wisselende scneeuwgrens, eerst het warmtefront, daarna het koufront. Zit je onder de 1000m ergens aan de Alpennoordkant zal het toch vooral regen zijn, leuker kunnen we het niet maken, wel duidelijker. Bovenstaand is voor Champery, oostelijker is de sneeuwgrens op de 4e en 5e nog iets lager.

Het Amerikaanse model verdeelt het allemaal iets beter met ook de Oosterijkse noordkant een halve meter tot die 7e. EC doet vooral de noordwestkant. Sneeuwvalgrens wordt komende dagen duidelijker en ook de hoeveelheden kunnen natuurlijk nog schuiven, maar wat er mogelijk is laat het GFS nog maar eens zien:

Hallo zeg, wie spot de 3 meter sneeuw?


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

54 reacties

Gesloten voor reacties.