Schermafdruk 2016-04-20 15.51.31

Wat een heerlijke dagen voor het weer echt compleet en totaal omslaat komend weekeinde. Dit is Vlieland. Vanochtend heb ik heerlijk gewandeld in de duinen van Castricum en Egmond.

Schermafdruk 2016-04-20 15.51.58

De zeewatertemperatuur is nu rond 10,5ºC. Natuurlijk ging ik even zwemmen. Een clinic van Wim Hof maakt je “zomerseizoen” gewoon zo veel langer!

Schermafdruk 2016-04-20 15.44.17

Kijk even in deze tabel hoe lang we al geen recordkoude derde decade van april hebben gehad. In 1985 was het nog eens wat maar ook dat is al dertig jaar geleden. Dertig jaar is zo weten we de typische lengte van een grote oceaancyclus.

decade

In deze grafiek heb ik even de drie decaderecords ingetekend voor maximumtemperatuur, etmaalgemiddelde temperatuur en minimumtemperatuur. De eerste twee zijn van 1919 en dat is het beste vergelijk. Lage minima haal je bij heldere nachten en dat gaat in april samen hogere maxima natuurlijk. En nee, vanaf zondag wordt het ook nat dus vergeet de minima. De kans dat we een absoluut decaderecord sinds 1901 gaan vestigen voor de maximumtemperatuur lijkt me aardig reëel. Met de etmaalgemiddelden wordt het minstens een top 5. Veel van de top 10 waarden in de tabellen (speel er maar mee) gaan terug op jaren aan het begin van de 20e eeuw. En vroeger waren de winters “altijd” kouder toch? Mooie vooruitzichten dus.

sneeuw

Maar het is veel leuker bij de actualiteit te blijven dan alweer over winter te zeuren. Want kijk eens wat het Amerikaanse model voor zondagochtend berekent!

dauwpunt

Met deze dauwpunten erbij. Waar het blauw is kan de sneeuw tot op de grond vallen. De Wintersport-Arena Sauerland krijgt sowieso een mooie pak sneeuw. De liften zullen niet draaien maar je kunt natuurlijk je toerski’s pakken.

zondagec

Het Europese model heeft zondagochtend deze berekening. Minder roze. Dus niet boos worden zondag als je geen dikke vlokken ziet dwarrelen. Ga uit van 75% dat het een flop wordt en 25% top!

woensdagsneeuw

Het grappige is vooral nu dat de sneeuwkansen een hele serie dagen aanhouden. Hier het Amerikaanse model voor woensdag.

sneeuwapril

Hier de pluim voor Midden-Nederland. Zondag tot en met donderdag zijn er sneeuwkansen. Als echt alles perfect uitpakt zien we ergens 5cm neerdalen. Als het tegenvalt wordt het nergens wit. Leuk toch?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.