dooi

Met dikke vette regen kwam er gisterenavond een bruusk einde aan de winterse week in de Lage Landen. En ja, ik weet dat het bij sommigen in de kustprovincies maar licht winters was. Maar bij mij thuis heb ik 8 dagen lang van een mooi gesloten sneeuwdek kunnen genieten. Daar schiet nu ik dit bericht zit te tikken al heel wat minder van over. Bah, vieze dooiregen. Ben ik echt geen fan van. Maar ja, wie wel.

20160121_165401

En dat terwijl het er hier eergisteren nog zo uit zag. Ach ja, we weten het, laagland winterweer is eerder de uitzondering dan de regel. Misschien net daarom dat het zoveel pijn doet als je al dat mooie witte goud zo voor je neus ziet wegsmelten.

neerslagradar

De neerslagzone zit ondertussen al boven het oosten van Duitsland, waar het voorlopig nog koud genoeg is voor droge sneeuw. En ook in de oostelijke Noord-Alpen dwarrelt er vandaag wat naar beneden. Niet veel hoor, maar in Salzburgerland kan er verspreid over de hele dag toch zo’n 5 tot 10 cm vallen bij een sneeuwgrens net onder de 1000 meter.

0730_la

Meer verse sneeuw moeten we vandaag meer naar het noorden zoeken, in het Beiersche woud bijvoorbeeld, zoals hier in Arberland, vlak tegen de Tsjechische grens.

waldwipfelweg

Of hier bij de alom bekende WaldWipfelWeg. Haha, nu ben ik wat aan het bluffen. Heb ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Een 350m lang houten pad 30 meter boven de boomtoppen. Meer info vind je hier. Wel een mooi beeld.

wildau

In de Alpen zoals gezegd minder verse sneeuw vandaag. Maar goed, er lag dan ook wel al wat. Vlak bij Dachstein West is dit.

martinercam1

En dan zitten we vlak bij Bruno in St. Martin am Tennengebirge. Aan de auto’s te zien, slechts wat lichte sneeuw daar momenteel. Weet jij ons meer te vertellen Bruno?

tcdc_16012518_16012300

Met die sneeuwval moeten we het voorlopig even doen, want vanaf morgen start een lange droge periode in de Alpen. Puur hogedrukweer: droog en best wel wat zon, al kunnen er soms een paar wolkenbanden overtrekken zoals komende dinsdag. En met temperaturen overdag boven nul, en ’s nachts vrieskou is het eigenlijk ideaal weer voor wie nu naar de Alpen op wintersportvakantie vertrekt.

rart_16012906_16012300

Mogelijk dat er donderdag weer even wat sneeuw valt langs de Noordkant wanneer een kleine hoogtetrog over de Alpen schuift. Ronaldo zag het gisterenavond  in het Europese weermodel. En vanochtend gaat ook het Amerikaanse model erin mee. Pin je er nog niet op vast. Het kan evengoed net ten noorden van de Alpen voorbij schuiven. En veel gaat het sowieso niet voorstellen omwille van de hoge luchtdruk aan de grond. Dat bekijken we de volgende dagen verder.

graphe3_1000___9.81132075471698_47.32793522267207_

Tsja, het is veelzeggend als we het in de weersvooruitzichten moeten hebben over ‘mogelijk een klein beetje sneeuw binnen 5 à 6 dagen. Gelukkig klimt die temperatuur niet meer zo hoog als in december het geval was. En hoe zit het nu met met het vervolg van de winter, vooral dan in de Lage Landen? Mogen we daar nu een kruis over maken? Of gaat een plotse opwarming van de stratosfeer waar de voorbije week over bericht werd ons alsnog op de schaats brengen? Wel daar heb ik zo mijn ideeën over. Morgen tegen de middag aan meer daarover in een volgend bericht.

Toevoeging Valentijn uit Zell am See Kaprun:

Het sneeuwt stevig door in Zell am See Kaprun! Sneeuwt het bij jou ook?

Geplaatst door Wintersportweer op zaterdag 23 januari 2016


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

48 reacties

Gesloten voor reacties.