5760

De sneeuwplakken in Schotland zijn een geliefd onderwerp. Iain Cameron heeft er zijn hobby van gemaakt om met steun vanuit een Facebook-groep de evolutie van het sneeuwdek in Schotland in kaart te brengen. Deze zomer stelt hij vast dat ook de laatste sneeuwplak – de Sfinx – op het punt staat weg te smelten. Dat is in de laatste 300 jaar maar 6 keer eerder voorgekomen en wel in 1933, 1953, 1959, 1996, 2003 en 2006.

Schermafdruk 2017-09-19 14.58.35

Renske Baars maakt er in het AD een artikel van. Cameron zou de noodklok luiden. Bij de bron – dit artikel in The Guardian – is er niets van een noodklok te vinden. Daar lezen we dat Cameron zegt dat de situatie voor Sphinx “beroerd” is of eventueel “onheilspellend”. Maar dan alleen omdat Cameron en zijn mensen van die sneeuwplakjes houden alsof het hun kinderen zijn. Van een klimaatnoodklok kan geen sprake zijn.

5760 (1)

In de zomers van 2014 (zie ons artikel), 2015 (zie ons artikel) en in 2016 (foto hierboven) lagen er nog heuse “gletsjers” in Schotland. Ook werd er in juni 2014 en 2015 nog geskied. Dat de sneeuw nu bijna compleet verdwenen is wijst op maar één ding: grote jaarlijkse variatie. Dat kan geen klimaatverandering zijn want dan zou je in periodes van 10 jaar van niets naar een volledige gletsjer kunnen gaan en weer terug. Het zegt niets en Cameron maakt zich er ook niet druk om. In oktober komt de sneeuw weer terug naar Schotland.

PS Wel leuk om de Facebook-groep snowpatches in Scotland te volgen.

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.