ab0101
Ab ontgaat niets! Ook niet de cumulonimbus wolken compleet met aambeeld die zich einde van de middag voor de kust vormden.

sneeuwradar0101

En nu vanavond is het raak. Vanaf het midden van het land is sneeuw eigenlijk wel waarschijnlijk. Graag jullie waarnemingen hieronder…

contamines0101

Het sneeuw nog ruim 24 uur door aan de noordkant. Zie hier Les Contamines rond 19.00 uur.

lech0101

Lech een half uurtje geleden.

sibratsgfaell0101

Sibratsgfäll in Vorarlberg vanmiddag! Met al deze sneeuwval gaat de serie lawinedoden natuurlijk gewoon door. Alleen in Zwitserland al dit weekeinde 11 doden! En nu zijn het wel weer gewoon gevalletjes Friso. Normaal sterven de toerskiërs. Zodra er echt overvloedige poeder is doen de pisteskiërs die afstekertjes maken vrolijk mee. Lees maar na. Laten we hopen dat het vooral jonge gasten zijn zonder gezin. Dat is dan wel weer erg voor de ouders, maar toch minder dramatisch dan wanneer jonge kindertjes moeten begrijpen wat er met papa of mama is gebeurd. En die kindertjes ook de lastige kwestie krijgen of ze zelf ooit nog van wintersport kunnen genieten. Nee, heb je geen kinderen neem je echt een risico voor jezelf. Dat moet dan ieder voor zichzelf weten. Ik zal er spoedig meer over zeggen. Valentijd is het beste voorbeeld van een jonge knul die gewoon mag, nee moet genieten! Lees zijn droomreportage.

ens060101

De GFS06u vanmiddag om 12 uur heeft veel stof doen opwaaien. Het was een eerste echt koude hoofdrun. Natuurijs ready.  Ik had aangekondigd dat die runs zouden komen. Het zal ook niet de laatste zijn. Tot de weergoden gedobbeld hebben en we weten wat het wordt.

pluim0101-12

Dit is de tussenuitslag van het Europese model vanavond. 25% kans om richting natuurijs te gaan blijft een realistische inschatting.

sneeuw0101-12

Sneeuw? De mogelijke sneeuw van vannacht is alleen op de pluimen van zuidoost en noordoost te vinden. De piek in het ensemble op 9 februari is natuurlijk zo’n erop of eronder moment. Komt voor dat een warmtefront binnenkomt, sneeuw dropt en dan weer afdruipt of onderlangs schuift. Dan houden we de winter vast.

regenboog

We sluiten af met deze van gisteren van Ab. In de reacties gaat het nog wel eens over wel of geen mooi winterweer. Mensen lijken dan te bedoelen dat je boven de -5ºC geen echt mooie winterdagen zou kunnen hebben. Deze foto bewijst dat het met +5ºC mooier kan zijn in Nederland dan op een grauwe dag in een onder sneeuw bedolven Alpen. En wil je kou: volg dan mijn voorbeeld en doe je jas uit! Het is gezond!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

38 reacties

Gesloten voor reacties.