ab0101
Ab ontgaat niets! Ook niet de cumulonimbus wolken compleet met aambeeld die zich einde van de middag voor de kust vormden.

sneeuwradar0101

En nu vanavond is het raak. Vanaf het midden van het land is sneeuw eigenlijk wel waarschijnlijk. Graag jullie waarnemingen hieronder…

contamines0101

Het sneeuw nog ruim 24 uur door aan de noordkant. Zie hier Les Contamines rond 19.00 uur.

lech0101

Lech een half uurtje geleden.

sibratsgfaell0101

Sibratsgfäll in Vorarlberg vanmiddag! Met al deze sneeuwval gaat de serie lawinedoden natuurlijk gewoon door. Alleen in Zwitserland al dit weekeinde 11 doden! En nu zijn het wel weer gewoon gevalletjes Friso. Normaal sterven de toerskiërs. Zodra er echt overvloedige poeder is doen de pisteskiërs die afstekertjes maken vrolijk mee. Lees maar na. Laten we hopen dat het vooral jonge gasten zijn zonder gezin. Dat is dan wel weer erg voor de ouders, maar toch minder dramatisch dan wanneer jonge kindertjes moeten begrijpen wat er met papa of mama is gebeurd. En die kindertjes ook de lastige kwestie krijgen of ze zelf ooit nog van wintersport kunnen genieten. Nee, heb je geen kinderen neem je echt een risico voor jezelf. Dat moet dan ieder voor zichzelf weten. Ik zal er spoedig meer over zeggen. Valentijd is het beste voorbeeld van een jonge knul die gewoon mag, nee moet genieten! Lees zijn droomreportage.

ens060101

De GFS06u vanmiddag om 12 uur heeft veel stof doen opwaaien. Het was een eerste echt koude hoofdrun. Natuurijs ready.  Ik had aangekondigd dat die runs zouden komen. Het zal ook niet de laatste zijn. Tot de weergoden gedobbeld hebben en we weten wat het wordt.

pluim0101-12

Dit is de tussenuitslag van het Europese model vanavond. 25% kans om richting natuurijs te gaan blijft een realistische inschatting.

sneeuw0101-12

Sneeuw? De mogelijke sneeuw van vannacht is alleen op de pluimen van zuidoost en noordoost te vinden. De piek in het ensemble op 9 februari is natuurlijk zo’n erop of eronder moment. Komt voor dat een warmtefront binnenkomt, sneeuw dropt en dan weer afdruipt of onderlangs schuift. Dan houden we de winter vast.

regenboog

We sluiten af met deze van gisteren van Ab. In de reacties gaat het nog wel eens over wel of geen mooi winterweer. Mensen lijken dan te bedoelen dat je boven de -5ºC geen echt mooie winterdagen zou kunnen hebben. Deze foto bewijst dat het met +5ºC mooier kan zijn in Nederland dan op een grauwe dag in een onder sneeuw bedolven Alpen. En wil je kou: volg dan mijn voorbeeld en doe je jas uit! Het is gezond!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

38 reacties

Gesloten voor reacties.