Copyright Jasper Dijkstra/WSWM.nl

Op de warmste 21 februari sinds het begin van de systematische metingen in 1901 hebben we in Vijfhuizen nog een eenzame schaatser waargenomen die zijn schaatsen netjes droog wist te houden. Deze man heeft zijn schaatsen boven het water en schaatst dus op het kanaal.

Nu ken ik deze man. Het is mijn goede vriend Jasper Dijkstra uit Vijfhuizen, eigenaar van Chalet Zillertal Arena en Chalet Zillertal Arena XL in Hochkrimml. Misschien heb ik als Wim Hof leerling nog een rol gespeeld in zijn huidige bereikte meesterschap in koudeblootstelling.

Gewoon beginnen met koud douchen, dan een mooi zwemwater in de buurt kiezen en vanuit de zomer naar de winter toe opbouwen. Je wordt er mentaal knalhard van. Het is ultra-zen. En alle oude theorieën dat je in koud water slechts enkele minuten te leven hebt, kunnen dus naar de schroothoop. Ik zou iedereen aanraden het te gaan doen, en zeker alle natuurijsschaatsers zodat in een wak rijden iets wordt waar je je schouders over ophaalt.

En dan heb je natuurlijk nog de echte bikkels!



Veel ophef vandaag over we hoge temperaturen. Dagrecords zijn echter nooit zo bijzonder. Die gebeuren nu eenmaal regelmatig beide kanten op. Voor de derde decade van februari en dat geld dan doorgaans ook voor de hele maand februari zit vandaag pas in de middenmoot van het veld.

In Eindhoven was het een zesde plek.

Het warmterecord voor februari is in handen van Arcen in de warmtegolf van februari 2019. Morgen is er een herkansing om 2021 nog wat hoger te laten klimmen in de rankings.

PS De maartsneeuw van vanochtend is weer even uit de hoofdruns verdwenen maar is nog zichtbaar in het ensemble.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! De mailings (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Kees · 22 februari 2021 op 14:17

“Voor de derde decade van februari en dat geld dan doorgaans ook voor de hele maand februari zit vandaag pas in de middenmoot van het veld.”

Laten we voor het derde decade van februari 8 dagen nemen, men neme 100 jaar meetgeschiedenis en voor het gemak 30 weerstations.
Geeft even simplistisch een totaal van 8 * 100 * 30 = 2400 metingen van de maximum(dag)temperatuur, met als maximum 20,5°C in Arcen op 27 feb 2019, en minimum -10.0°C in Maastricht op 23 Feb 1956.

Is een 35e plaats á 18,5°C niet een beetje hoog voor de middenmoot?

“Veel ophef” was er gisteren trouwens niet (in de media)!
“Veel ophef” was er wel twee weken geleden over de kou en vooral een eventuele elfstedentocht (in de media)!

“Dagrecords zijn echter nooit zo bijzonder. Die gebeuren nu eenmaal regelmatig beide kanten op.”

Even simplistisch pak ik er zo maar wat statistieken bij…

https://weerstatistieken.nl/de-bilt/2020/november

17 x 21e eeuw bij hist. max

1 x 21e eeuw bij hist. min max

https://weerstatistieken.nl/de-bilt/2021/februari

14 x 21e eeuw bij hist. max

4 x 21e eeuw bij hist. min en hist. min max (de beide kolommen)

https://weerstatistieken.nl/de-bilt/2020/juli

16 x 21e eeuw bij hist. max

3 x 21e eeuw bij hist. min en hist. min max (de beide kolommen)

Ik kan wel blijven klikken (ook op andere stations), maar “beide kanten op” in de 21e eeuw of afgelopen jaren zie ik nog niet echt onderbouwing voor.

    Hajo · 22 februari 2021 op 16:58

    Dank voor deze fijne informatieve reactie. Ik begrijp je gevoel en intentie. Feiten erbij halen is altijd goed. Ja natuurlijk was er veel ophef over het schaatsen en elfstedentocht etc. Dat kun je vergelijken met Nederland in de finale op een EK of WK. Vanuit Oostenrijk had ik niet echt zicht op de meldingen over de warmterecords maar meestal zijn dat er veel. Mij was er eentje opgevallen waar stond dat het oude record met enkele graden verbroken zou worden omdat de temperatuur nog wel ff flink verder zou oplopen die dag. Wat niet het geval was en zo bleef een bescheiden verbetering van het oude record over. Tja wat zijn veel of weinig dagrecords? Wat ik bedoel is dat er op enig moment bij een beetje extreem weer altijd dagrecords sneuvelen. In Amerika heb je daar van die mooie kaarten van en dan zie je er tientallen zo niet honderden in luttele dagen. Tuurlijk voor 1 station zijn het er veel minder. Wat ik bedoel is de kans dat er op enig station zelfs maar in Nederland een record komt is altijd aanzienlijk. Puur omdat toevallig op di edatum niet eerder een extrem is geweest. Decade of maandrecords zijn veel moeilijker te verbeteren. Ik zeg bewust verbeteren omdat ik van kou hou maar ook weet dat in het algemeen geldt: hoe warmer hoe beter voor mens, plant en dier.

      Wim · 22 februari 2021 op 23:29

      Zo lang mogelijk ontkennen dat de wereld warmer wordt, en als dat niet meer lukt ligt het zeker niet aan CO2… en warmer is toch beter. Top.
      De hittegolven van de vorige jaren kan je perfect aflezen uit de sterfte/oversterfte grafieken, tussen de covid uitschieters. Ganse bossen werden ziek, verzwakt door hitte- en droogte stress. Het hangt ervan af wat je beter vindt zeker.

        Hajo · 23 februari 2021 op 07:41

        Ontkennen is en belachelijk woord in een wetenschappelijke context. Het hele idee van wetenschap is dat je Popperiaans of volgens welk ander model ook steeds meer kent. Steeds meer solide kennis in de achterhoede en in de voorhoede de wilde theorieën die nog getest moeten worden. Dus gebruik je dat woord plaats je jezelf al buiten de wetenschap. Verder verandert klimaat altijd en is de opwarming na de mini ijstijd van de jaren zestig evident op alle fronten. Een flinke opwarming ook. In de Alpen zijn de zomers 2,5 graad warmer geworden, terwijl de winters gelijk bleven. Wereldwijd gaat ht om ongeveer 1 à 1,5 graad Celsius. De oversterfte waar jij naar verwijst is tragisch…. maar komt helaas vooral door het zoutarme diet waar bejaarden met hoge bloeddruk op worden gezet. Dan verlies je het vermogen om te zweten. De duizenden doden in 2003 meen ik bij de hittegolf in Parijs kwamen op dat konto. Hoge bloeddruk ontstaat weer door hele andere oorzaken – in belangrijke mate door gebrek aan vitamine K2 en het feit dat we zijn “vergeten” dat dierlijk vet de enige bescherming is voor hart en bloedvaten en mensen onder invloed van Unilever cum suis margarine (=puur vergif) etc zijn gaan eten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dwalingen zijn er te over. Ook wetenschappelijke. Dat zie je ook nu met de covid epidemie. Anyway: als we het niet eens zijn is dat ook winst…. want dan gaat het debat tenminste door en dat is het belangrijkste. Weten wat je weet en wat je niet weet en bereid zijn aar je “tegenstander” te luisteren en van hem of haar te leren. Teach and be taught!

Tjeerd · 22 februari 2021 op 18:53

Hajo,
Afgelopen weekend had ik met iemand een discussie over het klimaat en de ‘verandereringen’. Hij was/is er van overtuigd dat dit te maken heeft met co2 uitstoot etc. Hoef ik jou niets over te vertellen. Ik vertelde hem over de gletsjers in Oostenrijk.Afgelopen zomer waren wij op de Grossglockner en zagen daar een filmpje over hoe deze gletsjer in de loop van duizenden jaren dan weer wel vol met ijs zat, en dan weer groen, net zoals nu.Dat is toch een simpel en tastbaar bewijs dat het klimaat aan golven onderhevig is? Dan weer koude periodes en dan weer warm. Kijk naar de Middeleeuwen. Een bijna subtropisch klimaat in de lage landen. Begrijp niet dat ‘ wijze’ mensen dit niet zien/ willen geloven, want het is aantoonbaar. En toch maar door gaan met de klimaathysterie.

Gesloten voor reacties.