Schrocken

Goedemorgen Schröcken !

Een vroeg bericht vandaag. Toch al fraaie beelden als we de webcams afspeuren want richting eind maart: het wordt om zes uur licht. Schröcken in Vorarlberg ontwaakt met een strak blauw wordende hemel.

Wenen

Wenen onder een dik pak bewolking

Een groot deel van de Alpen gaat nog twee geweldige dagen tegemoet, behalve zoals voorzien het noordoosten. Wenen zit al dik in de bewolking.

ScreenHunter_796 Mar. 19 06.29

De bewolking alleen in de NO-Alpen

De vrij strakke begrenzing is mooi zichtbaar op de radar. Mogelijk breidt de bewolking zich iets verder westwaarts uit maar ik verwacht dat de West- en Zuidalpen tot maandagmiddag nog veel zon zullen zien. En ook in het oosten klaart het tussendoor waarschijnlijk nog wel even op. Sneeuw zal er nauwelijks vallen; het huidige neerslaggebied boven Tsjechië trekt via Slowakije naar het zuidoosten.

rart_16032206_16031900

Vanaf dinsdag weer sneeuw!

Na maandagmiddag zien we overal een ander weerbeeld. Met vanaf dinsdag verse sneeuw! Het meeste zal toch voor de zuidkant zijn, ik ben wat behoudender voor de noordkant. Er is in de GFS run van vanmorgen weinig veranderd ten opzichte van wat Ronaldo gisteravond mooi benoemde. We gaan uit van een sneeuwgrens van maximaal 1500 meter aan de zuidzijde en 1000 meter aan de noordzijde.

rsum_16032300_16031812

Niet heel veel en vooral aan de zuidkant maar wel bij mooie sneeuwgrenzen

Die noordelijke voorzichtigheid vooral op basis van de ECMWF run gisteravond. Ik ga uit van gemiddeld 15 centimeter aan de zuidzijde.

rsum_16032700_16031812Pasen

Af en toe wat lichte sneeuw met minimaal deze accumulatie tot aan Pasen

Dat sukkelt een beetje door tot richting de Pasen.

t850_16032812_16031900

Ja, dan wordt het echt warm

Het lijkt vrij zeker dat juist vanaf eerste Paasdag de warmte er in komt. Dik 10 graden op zo’n 1400 meter hoogte is goed mogelijk. Voorjaars-skiën!

graphe3_1000___11.981132075471699_47.57085020242915_

Ensemble – prikpunt Tirol

Het ensemble is daar ook vrij duidelijk over. Alhoewel de hoofdrun (de zwarte lijn) ver bovenin zit. Kan dus nog een beetje meevallen ten opzichte van de temperatuur die ik voor de zekerheid alvast als reële mogelijkheid geef. En verder zien we natuurlijk dat aan het eind van de maand nieuwe afkoeling inclusief dump tot de mogelijkheden behoort maar nog super onzeker is!

pluim_06260_0_12_60_Avond

Ook voor de Lage Landen zien we die waarschijnlijke opwarming -als scenario- sinds gistermorgen in de ensembles verschijnen. Komende week blijft het nog fris, vanaf het paasweekend wordt er mogelijk uit een ander vaatje getapt. De sneeuwkansen die ik eerder voorzag zijn er definitief uit. Waarschijnlijk is wel dat het wisselvalliger wordt; reken dus niet al te veel op mooie voorjaarsomstandigheden.

vareps_Tx_latest_06260_12

Uitsplitsing van het ensemble in procenten

Hoe ziet die temperatuursverdeling er uit? Vanaf Pasen zo’n 30% kans op meer dan 15 graden. Ook dat is dus zelfs nog lang niet zeker.

Zell am See

Prettig weekend Zell am See!

Dit bericht vandaag op basis van de GFS run van vanmorgen en de ECMWF run van gisteravond. Doen jullie in de reacties de nieuwe ECMWF? En natuurlijk graag live verslagen, foto’s en filmpjes van dit fraaie weekend. Fijne dag allemaal!

Voetnoot: door een interne miscommunicatie verschenen er deze morgen vrijwel tegelijkertijd 2 berichten.. Lees ook Hajo’s visie!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

25 reacties

Gesloten voor reacties.