Gisterenavond kwam ik deze kaart tegen op wattsupwiththat.com. Een bijzonder fraaie weergave van de Finse weerdienst over waar er hoeveel sneeuw en ijs ligt momenteel in het noordelijk halfrond. Blijkbaar ligt er nu bijna overal boven de 40°NB sneeuw en dat is jaren niet meer voorgekomen. Overal, behalve in West-Europa natuurlijk door die warme bak water voor onze voeten. Maar … daar komt de komende dagen verandering in!

Huh? Sneeuw? Nu nog niets van te merken hoor. Een uurtje geleden werd ik van achter mijn laptop naar buiten gezogen door de felrode zonsopkomst. Heel de hemel stond in brand. Snel in mijn short naar buiten gelopen om een foto te nemen. Geen probleem die short, want de temperaturen doen vandaag eerder aan lente dan aan winter denken.

Ook in de oostelijke Alpenhelft konden ze van een wolkenloze zonsopgang genieten. Hier een blik vanop de Loseralm met zicht op Bad Aussee en de top van de Dachstein op de achtergrond al net in de zon.

En deze vanuit Die Tauplitz moet zeker niet onder doen.

Nee, voor de oostelijke gebieden wordt het vandaag weer een prima skidag. Jorne zat gisteren in Hintertux en stuurde ons deze door. Genieten hoor!

Minder genieten is het momenteel in de Franse Alpen waar het momenteel al potdicht zit en boven 1600m de eerste sneeuwvlokken vallen. Val d’Allos is dit …

… en hier Tignes. Dikke pakken sneeuw liggen daar nog op de daken seg.

Het radarbeeld geeft het beeld goed weer. Opkomende neerslag van uit het westen, ook in de Lage Landen. Heel bizar als je beseft dat dit hetzelfde front is dan ons binnen anderhalve dag sneeuw gaat geven. Want rond het almaar sterker wordend Scandihoog wordt tegen snel tempo ijskoude lucht aangevoerd, lucht die nu nog boven Estland hangt.

Voor de Alpen gaat dit uit de eerste sneeuwfase naar beneden dwarrelen. Op uitgebreide schaal 20 tot 30cm voor de Franse Alpen en de Zuidkant. Ook de Oostenrijkse Noordkant krijgt vrijdag wat, maar veel is het niet: een centimeter of vijf op de meeste plaatsen boven de 1000m.

Maar dan! In de loop van vrijdag arriveert de koude lucht in onze streken, waardoor het overtrekkende front ter hoogte van de noordelijke Nederlandse provincies helemaal tot stilstand komt en de regen in sneeuw over gaat. Hetzelfde front wordt dan helemaal terug naar het zuidwesten geduwd. Ronaldo heeft anderhalve maand geleden de term ‘nawinter’ geïntroduceerd. Ik denk dat die term deze keer uitermate goed van toepassing is, want het is dat dat we gaan krijgen.

Stel je voor dat het nog tot ijsdagen komt seg. Dat zou bijzonder laat in het seizoen zijn. Vorige maand heeft het Belgische KMI dit lijstje met late winterinvallen gepubliceerd. Velen liepen pas af in maart, maar nu zitten we toch al dik in de tweede decade! Oké ja, het wordt een veel kortere flitswinter in de Lage Landen dan die in de lijst staan, maar toch.

Laten we eens wat meer in detail kijken. Zoals gezegd komt het front morgenmiddag boven de Noordelijke provincies van Nederland tot stilstand om daar in sneeuw over te gaan. Het uiterste noorden van Nederland zal door het front zelfs niet bereikt worden. Daar dus sowieso geen sneeuw.

Daarna keert het front op zijn stappen terug en bereikt vanaf middernacht opnieuw het zuiden van Nederland, maar dan van de andere kant. Vanaf dan wordt het interessant, want vanaf dan is het koud genoeg om de sneeuw op de meeste plaatsen te laten liggen. Ik ben benieuwd of de in sneeuw over gaande neerslag gaat accumuleren waar het front tot stilstand komt. Het Duitse ICON model zegt van wel voor het oosten van Nederland. In dat geval kan daar wel meer dan 5cm sneeuw vallen. Vertrek je morgen op wintersport? Vertrek dan vroeg genoeg in de avond. Dan ben je alle problemen voor vermoed ik.

Morgenvroeg is dan België aan de beurt. Let ook op de kleine bocht in het front die de instromende koude lucht maakt …

… waardoor België heel de zaterdag lang de ‘left-overs’ van het front vanover Duitsland over zich heen krijgt. Hyperveel wordt het allemaal niet hoor: 2 tot 3cm op de meeste plaatsen

Het Amerikaanse GFS ziet het vanochtend ook zo. Zaterdag overdag gaat de Oostenrijkse Noordkant trouwens ook wat sneeuw krijgen wanneer een van de kleine depressiekernen boven Italië verder naar het oosten schuift. De neerslag zal dan even om de Alpenboog heen zwiepen. Misschien wel een cm of tien.

Maar ook hier de sneeuwresten te zien die zaterdagavond en -nacht over België trekken. De Lage Landen zitten dan vol in de ijskoude lucht, met dus kans op lokale ijsdagen zaterdag en zondag.

Heel gek vond ik deze kaart van EC gisterenavond. De Alpen krijgen in eerste instantie slechts een schampschot van de Siberische kou mee. Sterker nog, de Zuidkant van de Alpen wordt even een klein warmte-eilandje. Jaja.

Voor even maar hoor. Deze kaart liet ik gisteren al zien. De overtrekkende koudebel tolt na het weekend terug richting de Alpen …

… om daar dan de Zuidkant van verse sneeuw te voorzien.

En dat bij lage sneeuwgrens deze keer. Extreem laag zelfs voor de tijd van het jaar. Wordt een dezer dagen niet Milaan-San Remo gereden? Had die nu maandag gereden worden, dan had het een ijskoude editie geworden.

Dinsdag tolt de koudebel/depressie weer veder en krijgt de Oostenrijkse Noordkant weer wat sneeuw. De zonnigste papieren zijn dan voor de Franse Alpen.

Wat daarna gebeurt is nog niet erg zeker. Wat wel vrij vast staat is dat het oorspronkelijke Scandihoog weg wil zakken. Maar de depressie boven de Middellandse Zee verhindert dat bij GFS (niet bij EC).

Dat houdt een koude oostelijke stroming richting de Alpen in stand. -12°C op 1400m! En dat als na de meteorologische ook de astronomische lente al is ingegaan!

Bij GFS blijven de Alpen ook op de lange termijn in de kou …

… en zakken er zelfs nieuwe depressies uit! Ja, op deze manier gaan we fluitend april binnen, wat goed nieuws is voor de Belgen onder ons. Begin april is het immers paasvakantie en trekken nog heel veel laaglanders, mezelf inclusief, naar de bergen.

Een blik op het ensemble voor de Noordkant laat in ieder geval zien dat een koude start van april met optimale sneeuwcondities goed mogelijk is.

En over ensembles gesproken. Gisterenavond kwam ik dit ensemble van bijna twee weken geleden tegen die nog open op mijn telefoon stond. De blauwe controlerun ging toen voor oostenwinden rond deze periode. Sterk hoor!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

54 reacties

Gesloten voor reacties.