Eigenlijk is het moeilijk te bevatten. Afgelopen weekend nog dikke nazomer in de Alpen met volop zonneschijn en boterzachte temperaturen ver boven de 20°C. Morgen een volledig winterse aanblik, met vandaag als overgangsdag. Want momenteel trekt al een eerste koufront over de Alpen die de ergste warmte verdrijft. Het grote werk begint echter vanavond pas wanneer het koufront van ex-orkaan Gonzalo vanuit het noordwesten over de Alpen trekt. Morgen wordt dan een wisselende dag met nog een aantal opgestuwde buien, en tegen de avond aan zou nog het occlusiefront, waarmee Gonzalo met de IJslanddepressie verbonden is, moeten doorkomen. Of dat laatste gebeurt, en in welke mate is nog enigszins onzeker. Daarom dat het nog steeds niet uitgemaakt is waar de grootste sneeuwhoeveelheden gaan vallen.

kleinwalsertal

Wat wel zeker is, is dat dit de laatste echte herfstbeelden van het seizoen van uit de Oostenrijkse Alpen zijn. Bij een noordweststuwing is er eigenlijk maar een kanshebber op het dikste sneeuwpak, en dat is Vorarlberg. Dit is een beeld van afgelopen weekend van op de facebookpagina van Kleinwalsertal. Wondermooi! Toch?

eerste sneeuw

Ja, de bomen staan ook in de Alpen nog deels in blad. Ik hoop dat de sneeuw er niet al te veel problemen gaat geven.

Obertauern

Later op woensdag en vooral op donderdag draait de wind verder naar het noorden, en dan worden plots andere gebieden kanshebber op het dikste sneeuwpak. Misschien gaat het oostelijk gelegen Obertauern wel met de eerste prijs lopen? Ook een beeld van het voorbije weekend. En hoog gelegen, dus het kan.

Zell am See-Kaprun

Of wordt het toch iets tussenin? Zell am SeeKaprun bijvoorbeeld? Nee, dat is onwaarschijnlijk.

Zeel am See zwaan

Maar hier komen wel de mooiste herfstbeelden vandaan. Wat dacht je van deze? Of van de foto bovenaan dit bericht? OK, deze is wel al van vorige week, maar toch.

eerste sneeuw eekhoorn

Anyway, tijd om er afscheid van te nemen en de winter in te gaan lijkt mij! Ga maar snel naar binnen mijnheer de eekhoorn! Wie stuurt vandaag de eerste echte winterbeelden van het seizoen door?
Meldingen van stormschade in de Lage Landen kunnen perfect onder het wederom puike bericht van Leo.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

37 reacties

Gesloten voor reacties.