DSCN9767Wat een prachtige ochtend was het vanmorgen. Gisteravond rond 11 uur zijn we aangekomen in het op 1600 meter hoog gelegen Edelweisshaus in Konigsleiten.  En vanmorgen toen we onze gordijnen open deden zagen we dit witte winterwonderland. En dat eind maart, wat geweldig. De rest van de dag was de lucht strakblauw en de pistes waren voorzien van mooie verse poeder. Zo op de laatste dag van de wintertijd kon de wintertijd niet beter in stijl afsluiten. Want vannacht om 02:00 uur  gaat de klok weer een uur vooruit !

DSCN9785

Maar dat je aan het einde van het seizoen het  toch echt hogerop moet gaan zoeken werd maar weer duidelijk toen we vanmiddag richting  Zell skiede.  Het  600 meter hoge Zillertal is volledig groen en voorjaarsachtig. Het contrast met de vers besneeuwde bomen op de berg en een voorjaarslandschap in het dal blijft toch een bijzonder gezicht. Maar dat was vandaag, voor de komende dagen staat toch wel totaal ander weer op het programma. Voor Zwitserland en vooral Oostenrijk breekt een turbulente tijd aan met een komen en gaan van warmte- en koufronten, terwijl merendeels Italië en Frankrijk meer kunnen gaan genieten van het voorjaarszonnetje.

turbulent1

Op dit moment trekt met een flinke snelheid een warmtefront de Alpen over, en zorgt voor oplopende temperaturen vannacht. Op het warmtefront kan het beginnen met sneeuwen op een hoogte van 1300 meter, langzaam aan stijgend tot 1800 meter morgenochtend.  Grote neerslaghoeveelheden blijven echter uit. Hoogstens 5 á 10 centimeter. Maar met het warmtefront breekt tegelijk ook een periode aan van turbulentie en wisselvalligheid aan. Zoals Frederic en Ronaldo het al aangaven van de week, de straalstroom trekt recht over de Alpen heen.

rart_15032915_15032812

Morgen na het wegtrekken van het warmtefront volgt al snel het koufront vanuit het noordwesten. In Zwitserland en de Franse Alpen zou het de hele dag sneeuwen boven de 1500 á 1700 meter. Hieronder blijft het helaas regenen. In Oostenrijk kan het in de ochtend en begin van middag langere tijd droog blijven maar ook hier trekt het koufront in de loop van de dag binnen. Echter hier bij aanvang van het koufront, door een zwakke föhn, nog wel een aanzienlijk hogere sneeuwgrens van bijna 2000 meter !

sneeuwgrens1

Maandagochtend zitten de Alpen dan weer in relatief koelere lucht. Op het koufront kan het flink door sneeuwen. Het Europees model komt zelfs met bijna 10mm in 3 uur tijd rondom Voralberg.  De sneeuwgrens is maandagochtend het laagst in Oostenrijk, hier kan het weer even goed wit worden tot lokaal 1000 meter.  Minder goed komt de koude lucht door in West- Zwitserland en de Franse Alpen. Hier daalt de sneeuwgrens maandagochtend niet veel verder dan 1500 meter.

download

Lang mag de sneeuwprent niet duren. Nog dezelfde avond en nacht stijgt in de gehele Alpen de sneeuwgrens tot over de 2000 meter als een nieuw warmtefront via het westen binnenkomt.

t850_15033118_15032812

Dinsdag is het overdag overal dik boven nul op 1500 meter. Het is zwaar bewolkt en er valt van tijd tot tijd wat regen. Nee laten we deze dag maar snel vergeten want…

rart_15040100_15032812

download (1) … in de late nacht volgt een nieuw koufront met ditmaal over de hele Noord en Westboog flinke sneeuwhoeveelheden tot in de meeste dalen.  Ook Fredric in de Franse Alpen krijgt de nodige centimeters sneeuw op de 1e april ( Nee dit is echt geen grap haha !). Hierna lijkt het enkele dagen (waarschijnlijk het hele paasweekend) goed koud te blijven met vooral in de Oostelijke Alpen van tijd tot tijd sneeuwbuien.

download (2)

Maar dat is nog ver weg, eerst maar de komende dagen afwachten. Deze zijn turbulent genoeg, naast de enorme neerslaghoeveelheden (Voralberg lokaal tot anderhalve meter sneeuw boven de 1800 meter) gaat de wind ook een rol spelen. Waarschijnlijk zullen liften hoger in de bergen ook moeten sluiten voor de harde windstoten tijdens de fronten. We zullen het meemaken. Vandaag heb ik in ieder geval in de pocket en dat pakken ze mij niet meer af. Fijn weekend vanuit Konigsleiten !


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

4 reacties

Gesloten voor reacties.