obertauern1504

Ik vind het schitterend. Die skidorpen laat in het seizoen. Vaak stoffig als een westernstadje. Maar zo mooi zonnig en blauw als je het je normaal bij Griekenland voorstelt. Maar de sneeuw ligt er nog. De liften reutelen vrolijk en de pistes zijn ’s ochtends een droom en ’s middags moet poederbakken of snowboard ook nog wel te genieten. Vooral zijn er geen paphopen. Niet omdat het niet pappig is. Nee omdat het zo rustig is. Er is niemand om die paphopen te creëren.

wolken

Morgen schuift vanuit de Franse Alpen bewolking binnen. In Oostenrijk kan het nog lang zonnig zijn afgezien van hoge sluierbewolking. De regen arriveert er pas vrijdag. Regen tot op de hoogste toppen. Sneeuwgrens boven de 2500m. Denk eerder aan 3000m!

zaterdagmiddag

Zaterdagmiddag is het dan wel flink afgekoeld. Sneeuwgrens bij bovenstaande neerslag zal ongeveer 1400m zijn. Mooier kunnen we het niet maken. Maar bijvoorbeeld in Obertauern en ook in Livigno zit je dan snor. In Les Menuires toch iets minder. De sneeuw drukt daar nauwelijks binnen en het blijft er ook gewoon warm. Denk aan +5ºC op 1800m. En door de bewolking vriezen de pistes niet eens meer zo mooi aan.

oostzeeec

Vanaf zondag wordt het interessant! De Oostzee gaat een hoofdrol spelen. De Noordzee is rond 8ºC nu. De Oostzee steekt tussen ijsbedekking helemaal in het noorden en 3º in het zuiden. En precies over die koude Oostzee schuift vanaf zondag de wind. In combinatie met depressieactiviteit boven Rusland kan dit verrassende activiteit gaan opleveren in het Alpengebied. Hierboven het moment van ontstaan van een front over Polen in het Europese model.

oostzeegfs

En in het Amerikaanse model een stuk zwakker ook een plukje bewolking precies over de Oostzee.

koud

Er komt veel kou mee naar de Alpen zeilen. Het oostelijk Alpengebied dan. Hier de temperaturen op 1500m komende dinsdagochtend.

koudgrondgfs

En aan de grond die nacht. -17ºC is wel een beetje fantasierijk maar ga uit van -10ºC! En het Europese model laat het dan van maandagochtend tot dinsdagavond 20cm sneeuwen aan de Oostenrijke noordkant! Spannend dus! De lagere dalen kunnen misschien toch nog een keer wit worden en de dagen na dinsdag kunnen dan natuurlijk weer echte toppers zijn.

charts_harmonie_t2m_bnl_14Afsluitend nog even een blik op Nederland vanochtend. Leo wijst ons op het harmoniemodel. Toch de meest gedetailleerde berekening om op te varen. In het zuiden is dus een zomerse dag morgelijk! Gisteraviond leek de kust nog op 8ºC te blijven steken maar dat ziet er nu ook al beter uit. Een heerlijke dag kortom waarop we vanavond allemaal weer naar ISS kunnen turen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.