obertauern1504

Ik vind het schitterend. Die skidorpen laat in het seizoen. Vaak stoffig als een westernstadje. Maar zo mooi zonnig en blauw als je het je normaal bij Griekenland voorstelt. Maar de sneeuw ligt er nog. De liften reutelen vrolijk en de pistes zijn ’s ochtends een droom en ’s middags moet poederbakken of snowboard ook nog wel te genieten. Vooral zijn er geen paphopen. Niet omdat het niet pappig is. Nee omdat het zo rustig is. Er is niemand om die paphopen te creëren.

wolken

Morgen schuift vanuit de Franse Alpen bewolking binnen. In Oostenrijk kan het nog lang zonnig zijn afgezien van hoge sluierbewolking. De regen arriveert er pas vrijdag. Regen tot op de hoogste toppen. Sneeuwgrens boven de 2500m. Denk eerder aan 3000m!

zaterdagmiddag

Zaterdagmiddag is het dan wel flink afgekoeld. Sneeuwgrens bij bovenstaande neerslag zal ongeveer 1400m zijn. Mooier kunnen we het niet maken. Maar bijvoorbeeld in Obertauern en ook in Livigno zit je dan snor. In Les Menuires toch iets minder. De sneeuw drukt daar nauwelijks binnen en het blijft er ook gewoon warm. Denk aan +5ºC op 1800m. En door de bewolking vriezen de pistes niet eens meer zo mooi aan.

oostzeeec

Vanaf zondag wordt het interessant! De Oostzee gaat een hoofdrol spelen. De Noordzee is rond 8ºC nu. De Oostzee steekt tussen ijsbedekking helemaal in het noorden en 3º in het zuiden. En precies over die koude Oostzee schuift vanaf zondag de wind. In combinatie met depressieactiviteit boven Rusland kan dit verrassende activiteit gaan opleveren in het Alpengebied. Hierboven het moment van ontstaan van een front over Polen in het Europese model.

oostzeegfs

En in het Amerikaanse model een stuk zwakker ook een plukje bewolking precies over de Oostzee.

koud

Er komt veel kou mee naar de Alpen zeilen. Het oostelijk Alpengebied dan. Hier de temperaturen op 1500m komende dinsdagochtend.

koudgrondgfs

En aan de grond die nacht. -17ºC is wel een beetje fantasierijk maar ga uit van -10ºC! En het Europese model laat het dan van maandagochtend tot dinsdagavond 20cm sneeuwen aan de Oostenrijke noordkant! Spannend dus! De lagere dalen kunnen misschien toch nog een keer wit worden en de dagen na dinsdag kunnen dan natuurlijk weer echte toppers zijn.

charts_harmonie_t2m_bnl_14Afsluitend nog even een blik op Nederland vanochtend. Leo wijst ons op het harmoniemodel. Toch de meest gedetailleerde berekening om op te varen. In het zuiden is dus een zomerse dag morgelijk! Gisteraviond leek de kust nog op 8ºC te blijven steken maar dat ziet er nu ook al beter uit. Een heerlijke dag kortom waarop we vanavond allemaal weer naar ISS kunnen turen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.