livignofinale

European Freeride Festival (EFF) zit er weer op vandaag! Hierboven het terrein waarop de finales hebben plaatsgevonden van de Livigno Freeride World Qualifier. Het betreft een wedstrijd met 4 sterren – het hoogste niveau van de Freeride World Qualifiers – en is de zwaarste competitie in Italië in 2015. De Freeride World Qualifier laat riders punten verzamelen om toegang te krijgen tot de Freeride World Tour. De wedstrijd werd gehouden in Val Cantone even buiten het pistegebied van het Carossello 3000. De resultaten zie je hierrr. De Noor Dennis Risvoll was winnaar bij de mannen. De wedstrijd was een van de terugkerende elementen in het vijfdaagse freeriding for all programma van het European Freeride Festival (EFF) dat jaarlijks in Livigno wordt gehouden met onder meer ook een tweedaags freeride filmfestival.

freeride_world_qualifier-3

We weten allemaal dat er momenteel geen offpiste droomcondities heersen aan de zuidkant maar juist dat is zo gaaf van de nieuwe brede poederbakken dat je de lines gewoon ook bij veel mindere sneeuw kunt rijden. En dat je jumps zoals hierboven gewoon kunt landen in die beroerde sneeuw. Wat dan ook weer veel veiliger is want anders wil je alleen met droomcondities vlak na de sneeuwval gaan en dan is het juist het gevaarlijkst. Over die veiligheid onderaan nog wat meer… nu eerst wat video’s van het event…

Deze twee video’s laten zien hoe je omgaat met die mindere sneeuw….

Deze video is op 18 januari door het skigebied zelf gedraaid toen er nog wel mooie losse poeder was. Twee dagen later ging het een eindje buiten het skigebied wel mis. Eén dodelijk slachtoffer – een snowboarder – bij een lawine. Brengt ons afsluitend bij de vraag of dit soort events mede “schuldig” zijn aan de ongelukken die gebeuren. Events als het EFF prikkelen ook de gewone offpiste liefhebber om steeds een stapje verder te gaan. Goed of niet?

kaartwepowder

56 doden is de stand deze winter. Telegraaf.nl bericht erover! Er wordt verwezen naar een nieuwe tool van wepowder: een interactieve kaart met daarop alle locaties en data van de dodelijke lawines van dit seizoen.  Als je op die kaart inzoomt zie je ook een dodelijk slachtoffer in de buurt van Livigno op 20 januari. Meteen zeggen we erbij: het zijn echt vooral onfortuinlijke toerskiërs die je ziet op deze pagina.

livigno0402

Nu is Livigno om twee redenen een uitstekende plek om veilig te gaan freeriden. Om te beginnen zijn rond het skigebied nauwelijks hellingen die veel steiler zijn dan 30 graden. Dat is de grens waar het met verse sneeuw echt gevaarlijk wordt. Ten tweede doet het gebied echt heel veel aan voorlichting. Met een speciale portal voor freeriders, dagelijkse eigen lokale lawinebulletins in het Engels, duidelijk gemarkeerde freeride zones (zie foto) en gratis voorlichting door lokale berggidsen. Dat is mijn inziens ook echt de crux: de toerskiërs moeten het echt zelf weten maar de “argeloze” pisteskiër moet echt met een informatiebombardement worden beschermd tegen zichzelf. Als een skigebied dat goed doet zoals Livigno mag je ook weer naar buiten treden en mensen lekker maken met events en mooie plaatjes van de grenzeloze vrijheid van het offpiste skiën….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.