Met wit bedoelen we hier uitsluitend … sneeuw. Niet die vreemde gewoonte om blanke Nederlanders wit te noemen. Kappen daarmee. Wit is sneeuw. We bedoelen hier niet eens drugs met wit poeder. Want sneeuw is al een drug. Zou ik jong zijn en psychologiestudent zou ik een studie opzetten naar het effect van sneeuw op het gemoed. Zoals zo vaak in de sociale wetenschappen weet je de uitkomst van te voren al: ja jong en oud wordt blij van sneeuw. En die gaat dus komen. Hierboven de berekeningen van 2 modellen waarbij de Europese berekening laat zien dat er tot maandagavond op veel plekken in Nederland en beetje sneeuw kan blijven liggen. Zuid-Holland en West-Brabant kunnen een echt sneeuwdekje tegemoet zien zo laat vooral het Amerikaanse model zien.

Wat vooral opvalt in alle actuele runs en van de hele afgelopen periode is dat alles wijst op een groot deel van Europa wit met als grootste kans dat het laagland in het westen niet meedoet. Nederland dus niet wit op wat kleine sneeuwmomenten na. Maar wel dus een forse overgang naar winterweer in grote delen van Europa. Dat noem je het “opstapje voor meer” in een later stadium.

Kijken we naar de pluim van het Europese model voor De Bilt zien we bijvoorbeeld zo’n controlerun op Sinterklaas onder nul duiken met steun van nog enkele lijntjes. De bulk gaat voor een gemiddeld scenario voor begin december maar zo is het altijd.

PS Dank voor alle donaties weer! Hartverwarmend. Ik zag dat de automatische melding bij donatie niet goed stond en er geen automatische bedank e-mail was ingesteld. Dat heb ik gefixed. Grotere donaties beantwoord ik altijd ook even persoonlijk.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

EKlop · 25 november 2021 op 19:37

Lekker hoor de winter komt er weer aan! (en hopelijk blijven de lockdowns weg….. )

Gesloten voor reacties.