Deze foto maakte ik twee dagen geleden in het Zillertal Arena. Alles bedekt onder een dik pak sneeuw. Twee dagen lang heeft het vrijwel ononderbroken gesneeuwd tot in het dal. Vandaag komt er weer zo’n koufront. Maar wordt dit de laatste sneeuwval van het seizoen met een lage sneeuwgrens? Het heeft er alle schijn van.

Zillertal heerlijke pistes

De pistes hier lagen er in ieder geval super bij afgelopen week. Tijdens de sneeuwval, …

Zillertal mooi weer

… maar ook gisteren toen het op een paar kleine wolken na helemaal helder was.

Gerlospass

En als de aprilzon zijn werk kan doen, gaat het snel. Heel snel. Op het einde van de dag was de Gerlospass weer helemaal groen langs de zuidhelling, zo goed als de enige piste die hier deze week gesloten was. Een puike prestatie van de pistediensten afgelopen winter.

Gerlospass noord

De noordhelling daarentegen bleef gewoon heel de dag prima. Zelfs geen pap. Ja, ik ben echt wel met mijn gat in de boter gevallen zoals we in België zeggen. En verder … weinig volk op de pistes. Dus als je dit weekend op shortski wil, is Zillertal Arena zeker 1 van de bestemmingen waar je naartoe kan.

rsum_14042003_14041800

Vannochtend is het weerbeeld al iets minder fraai. De eerste hoge wolkensluiers van het naderende koufront zijn er al. Zo dadelijk gaan we nog eens vroeg de piste op om er voor de laatste keer van te profiteren. Want na de middag gaat het hier weer sneeuwen. Niet alleen hier. Eigenlijk doen heel de Alpen deze keer mee. Enkel de Franse Alpen moeten het weer met minder doen. Hoewel ook daar nog zo’n 10 cm kan vallen. Zeker in de hogere skigebieden vlak bij de Alpenhoofdkam aan de Italiaanse grens. Net goed voor de Dutchweek in Val Thorens.

ens FR

Na komend weekend verandert er het een en ander. De stroming wordt weer hoofdzakelijk zuid, terwijl de bovenluchten koud blijven. Anders gezegd. Het blijft heel de volgende week wisselvallig in de Alpen, maar de sneeuwgrens gaat een stuk hoger uitkomen. Dikwijls tussen de 2000 en 2500 meter. Wederom net goed voor de Dutchweek in ValTho op 2300 meter. Het Amerikaanse GFS berekent zelfs een bak neerslag in de Franse Alpen komende week. De hoeveelheden zijn absoluut nog niet zeker, maar droog wordt het sowieso niet.

ens Oost

 Hetzelfde voor Oostenrijk trouwens. Hier zie je de dagelijkse gang trouwens heel duidelijk in de neerslagpluim. Droge nachten, en stevige buien in de namiddag. Zo. Hier laat ik het even bij. Snel ontbijten en dan de latten er onder! Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

14 reacties

Gesloten voor reacties.