MontsdeLacaune

We beginnen vanavond met zeer bijzondere sneeuwval in Monts de Lacaune midden tussen Montpellier en Toulouse en dus niet eens in de Pyreneeën maar in de Haute Languedoc een uitloper van de Cevennen. Hier 20 cm sneeuw dit weekeinde! Elders in de Cevennen nog meer…..

montlozere0612

Meteo Cévenole meldt 30cm sneeuw en sneeuwduinen van 50cm op de 1699m hoge Mont Lozère!

neige_massif_central0612

Pats boem. Vrijdag meldde ik dat het in deze contreien zou gaan sneeuwen. Zie hierrr een analyse achteraf over deze verrassende sneeuwval dit weekeinde!

zuidfrankrijk0712

En hier zie je hoe “slap” het systeem er op de kaarten van Wetteronline heeft uitgezien. Wat dat betreft kunnen we niet genoeg herhalen: precipitatie (neerslag) is de moeilijkst te berekenen parameter en waar we nu 20mm zien kan ook zomaar 50 of 80mm vallen. En omgekeerd natuurlijk.

spanje1

Joost tipte ons vandaag naar de webcams van Baqueira-Beret te kijken, het Koninklijke skigebied van Spanje.

spanje2

Het gebied opent feestelijk wit in het jaar van zijn 50 jarig bestaan. En meteen schitterend blauw weer vandaag. Tja met die felle storing in de Cevennen moet het ergens anders weer grand beau zijn natuurlijk. Yin en yang!

spanje3

Yummie! Tja we weten het: in die hele Föhnfase in de Alpen zijn Spanje en Marokko consequent te koud geweest en is daar ook veel neerslag beland.

spanje4

Ik kon het niet laten nog eens op de webcams te kijken: hoe mooi de avond in een dagje na volle maan! Blijf ook de komende uren kijken op de webcams van Baqueira-Beret.

[metaslider id=49963]

Joost informeerde naar het vervolg in de Pyreneeën. Welnu dat hangt op D-day (12 of 13 december) sterk samen met wat er in de Alpen gaat gebeuren zoals je hierboven ziet! De aankomende dagen is het toch een noordelijke stroming zodat er alleen aan de Franse kant van de Pyreneeën sneeuw valt. Dan op die belangrijke dag zullen we zien hoe de verdeling zal zijn tussen noordkant en zuidkant in beide gebergtes. Het lijkt aardig op elkaar en het meest waarschijnlijk is toch de zogenaamde sneeuwsandwich waarbij beide kanten ongeveer evenveel sneeuw krijgen.

accu-ec12

 

Feit is dat beide grote weermodellen vanavond weer een veel mooiere dump berekenen volgend weekeinde en dus nog binnen de termijn van mijn BV. Als je bedenkt hoe koud het wordt kan 30mm neerslag ruim voldoende zijn voor de halve meter poeder die ik nodig heb… ehhh die we allemaal nodig hebben. Tja we zien ondertussen wel steeds die zuidkant er ook verrassend op staan met daar zeker een hele meter poeder. Dat is bij reactivatie van het front na passage van de hoofdkam. Nu moet ik het dan wel aan jullie laten of ik daarmee zou wegkomen. Ik heb aangegeven dat ik bij een poure zuidkantsituatie mijn BV keihard zou verliezen. Maar in dit verhaal? Nu ja eerst maar eens zien of die 50cm aan de noordkant over de helft van de lengte van de hoofdkam gehaald worden op 1500m hoogte met een sneeuwgrens dalend naar 500m en lager.

einde-ec-0712-12

Dit is de laatste meteofiction kaart van vanavond in het Europese model. Je ziet het: een nieuw front ligt klaar! Fréderic en ik zijn het roerend eens dat dat de tendens wordt: aanhoudende golven sneeuw vanuit west-tot-noordwest naar de Alpen. En dan niet met een zachte westelijke stroming maar met een koude door diepe uithalen van een slingerende straalstroom.

sneeuw-ardennen

Hans heeft de eer gisterenmiddag als eerste in de reacties te hebben gemeld dat er sneeuw naar de Ardennen onderweg is. Hij stelde meteen de vraag of de liften al open zouden gaan net zoals al in Sauerland is gebeurd? Fréderic bevestigde ’s avonds laat maar ging er nog vanuit dat het niet zou blijven liggen. Ab was vanmiddag de eerste die meldde dat er wel eens een sneeuwdekje van 5cm zou kunnen komen.

z500_ardennen

Leo komt de eer toe meteen ook een mooie uitleg te hebben gegeven…. zie hier nu eens deze temperatuurkaart op het 500hPa vlak op rond 5km hoogte. Wat een trog komt daar door zeg! Dat leidt tot een extreem instabiele opbouw van de atmosfeer waarbij je zelf sneeuwonweer niet uit te sluiten valt. In elk geval zullen de buien zelf de temperatuur vanaf die grote hoogte mee naar beneden nemen en de sneeuwgrens met elk uur verder doen dalen. Het begint al om een uur of 3 ’s middags en dus zal het ’s avonds zeker sneeuwen! En het stulpt helemaal uit richting Corsica. In de Franse Alpen sneeuwt het later morgenavond uit het zelfde front. Ook elders in de Alpen wordt het buiïg verrassende accumulaties zoals in de Cevennen dit weekeinde zijn zeker ook de komende dagen al mogelijk. En dan moet de grote klap volgend weekeinde nog beginnen. De weerkaarten zullen nog een keer of 10 heen en weer stuiteren tot we het weten!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.