De uitgangssituatie: kijkend naar het noordwesten naar de Zugspitze zie je de karige sneeuw aan de noordkant. Nog geen echte dump gehad. En die komt ook nog eventjes niet. Maar héél mooi winters gaat het wél worden vanaf kerstavond! Een sprookje! Kijk even mee in Morzine, Kleinwalsertal en Hinterglemm.

Op tweede kerstdag ga ik dus al een stuk fitter lekker de poeder in. Al dan niet met skilift. Hier trouwens nu het nieuws dat je een PF2 masker op moet in de skilift als ze al open gaan.

Het noordoosten van de VS heeft net een gigantische dump gehad. Verder hebben ze in de VS amper sneeuwdek nu. Alleen China en Japan lopen voor. Europa wacht nog op de winter. Maar die gaat dus wel komen.

Per run wisselt het beeld enorm. En dan vooral voor de Lage Landen. Er hoeft maar een vlinder in China met de vleugels te klappen en de winter gaat aan onze neus voorbij. Maar bijvoorbeeld de GFS06u run van gisteren was briljant! Zie hierboven. Wat een Scandihoog!

Kijk dat is toch de vraag: hoeveel humor hebben de weergoden. Komen ze gewoon met die elfstedentocht of niet? Met zo’n cliffhanger mag je bijna de schaatsen uit het vet halen. Zeker als heel Duitsland wit wordt waardoor winterweer makkelijker kan blijven hangen. Ook leuke humor dat HJS net heft beweerd dat er nooit meer een elfstedentocht komt. Zo iets moet ook “afgestraft” worden. Want dat beweert zelfs het KNMI niet. En zo werkt het ook niet. Zelfs in de meest opgewarmde toekomst zul je soms nog een barre winter hebben. Alleen achteraf na een periode van 30-50 jaar kijk je terug en tel je op je vingers af hoeveel barre winters er zijn geweest. Zo werkt klimaat. Een periode van 10 jaar is een soort “klimaatmomentopname” en dan moet je inderdaad zeggen dat het weinig soeps is geweest!

https://twitter.com/Salmantillidie/status/1341284955712712706

Als er sneeuw komt in Nederland dit misschien eens proberen?

Ook om bij weg te dromen….

En wat deze bergbeklimmer schrijft, dat had ik gister bij het omhoog lopen van de Zwölferkogel ook. Zo’n heerlijk gevoel in heel je lijf op de grens van pijn en genot. Gelukkig geen spierpijn en geen blaren. Dus hup: snel omkleden en weer omhoog! Fijne dag.

PS Ik heb al twee donaties ontvangen!! Ontzettend bedankt.

Inloggen kan via deze link en doneren via onderstaande knop (Ideal mogelijkheid volgt)… en ik ga de komende tijd ook sturen op die donaties. Wie doneert kan er een opmerking bij plaatsen en daar ga ik dan echt rekening mee houden met de themakeuze de komende jaren.Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Kirsten_dl · 22 december 2020 op 11:16

Een bericht om van te smullen !
Maar euh… Wel jammer natuurlijk dat er nou zoveel sneeuw gaat vallen terwijl de meeste wintersporters niet kunnen, durven of willen gaan vanwege de (nieuwe) virusuitbraak.
Zoals reeds eerder vermeld slaan wij een jaartje over, eensgezindheid binnen het gezin vanwege de maatregelen, niet vanwege angst voor ‘het’ virus.
Goed, laat de sneeuw nou maar vallen en ik wens alle wintersporters heel fijne skidagen toe. En hopelijk ook een mooi laagje poeder in de Ardennen en elders voor de thuisblijvers.

Hjs · 22 december 2020 op 13:00

🙂 Wij zijn even oud, en gaan allebei niet meer meemaken dat er nog een (schaats) elfstedentoch komt. Wel loop, roei, fiets, zwem etc…

Uiteraard beweerd het knmi niks, maar geeft wel aan dat de kansen rap afnemen, mijn persoonlijke observatie is dat Europa het meest te lijden heeft van de opwarming. Door de vermindering van de ijskap.
Daarbij wil ik nog toevoegen, dat een elfsteden nog moeilijker wordt door de huidige tijd. Het ijs moet wel super betrouwbaar en dik zijn voor “men” het nog zou aandurven.
Tegenover jou “elfstedentocht” zet ik Hellmann onder de 10. Elfsteden is 15cm ijs op het parcoers, rijden is natuurlijk nicht im frage.

Uiteraard hoopt ik snel “afgestraft” te worden, maar het aantal vlinders in China is tegenwoordig enorm.
De afgelopen 10 jaar heb je een perfect trackrecord als contra indicator, werkelijk alles wat je beweerd valt precies onderom.

    Hajo · 22 december 2020 op 14:04

    Europa heeft te lijden van de opwarming kan geen juiste observatie zijn, behalve voor schaatsers en wintersporters. Opwarming is altijd positief voor mens, plant en dier…. met natuurlijk altijd winners en losers. Maar over de bank genomen is opwarming en positief gegeven. Dus moet je zeggen: Europa profiteert nog het meest van de opwarming, door de kleinere ijskap. Ik memoreer er wel aan dat bij elke koude fase zoals in 2012 het KNMI meteen komt met een persbericht dat er door de kleinere ijskap door de opwarming juist meer kou en sneeuw komt. Tenslotte realiseer ik me dat het voor klimaatsceptici in een fase op de top van de grote opwarmingsgolf van de laatste 45 jaar nog steeds slecht kerseneten is. Pas als het bewijs geleverd is dat afnemende zonneactiviteit leidt tot langdurige afkoeling heb je de wind mee. Helaas. Want je kunt het debat ook met natuurkunde beslechten. Maar dus niet zo lang er lieden zijn die de wetenschap ombuigen voor hun politieke doel. Wat wederom weer gemakkelijk ontkend kan worden. Dus is het gewoon wederom een fase van meerdere jaren afwachten en zien wat er komt. PS Niemand, ook niet in het opwarmingskamp, had de Super El Ninjo van 2015-2016 voorspeld.

flex · 22 december 2020 op 18:37

“”gaan allebei niet meer meemaken dat er nog een (schaats) elfstedentocht komt. “”

Zo dacht het KNMI(toen) ook over de ‘witte kerstdagen’

Slechts 8 x in 105 jaar tijd .

Waarvan de laatste 2 (!) van 10 en 11 jaar geleden zijn !!

Is dat dan ook door diezelfde opwarming als waarvan er sommige denken (mits ze 80 jaar worden) dat de elf-steden tocht in 30 jaar tijd niet (meer) komt ?

(zou dan ook grappig zijn net als er in 2009 en 2010 er een witte kerst was er nu in 2021 en 2022 een Elfsteden tocht kwam )

Mark · 23 december 2020 op 07:31

Ha Hajo,
Ideal zal zeker helpen. Dan doneer ik ook ;).
Wilde eigenlijk bij eerste 3 zitten, maar dat zal wel niet meer lukken hoop ik voor je ;).
Ik hou van wintersport en het weer, dus graag daar de focus op. Alle andere zaken vind ik in de kantlijn interessant.
Succes en laat het weten wanneer ideal er is.
Gr. Mark

Gesloten voor reacties.