volendam1947

Wat is de warmste zomer ooit? In welke zomer viel de warmste junidag ooit? Welke zomer had als enige meer dan twee hittegolven? En wat is ook al weer de allerkoudste winter ooit allemaal sinds het begin van structurele dagelijkse metingen? Het antwoord is: 1947! De tragische zomer waarin Nederland Indonesië de oorlog verklaarde. De winter waarin duizenden Duitse krijgsgevangenen in Groot-Brittannië moesten sneeuwruimen alsof ze weer in de hel van het Russische oostfront waren. De winter waarin in Duitsland groepen hongerige daklozen rondzwierven zoals in Nederland in de hongerwinter. Waarin niet alleen de rivieren vast dichtgevroren waren, maar ook stukken van de Noordzee! Waarin we natuurlijk een elfstedentocht hadden op 8 februari na 5 keer uitstel sinds 23 december.

zomer1947

1947 heeft niet alleen vier hittegolven neergezet maar ook nog steeds de warmte junitemperatuur ooit (meer grafieken van die zomer hierrr). Die is dus ook dit jaar niet gesneuveld. Als we zaterdag gaan kijken of we een absoluut Nederlands warmterecord kunnen vestigen dan is  23 augustus 1944 te kloppen. Die dag mat huisarts Johannes B. Thate, een officiële waarnemer van het KNMI in het Gelderse Warnsveld 38,6 graden. Dat zou zaterdag na 70 jaar kunnen sneuvelen en daar mogen global warming aanhangers dan zeker een kleine aanwijzing in zien dat de aarde mogelijk toch nog opwarmt. Omgekeerd is het ook een teken aan de wand als het zelfs na 70 jaar grote CO2 uitstoot zaterdag net niet zou lukken. Toch? Live and let live. Time will tell…

Schermafdruk 2015-07-01 21.26.27

In “research” voor dit artikel kwam ik in dit artikel nog een erg fraaie tabel tegen die toch een ander licht werpt op de claims dat 2014 het warmste jaar ooit was. Qua warmtegetal was het namelijk maar de 23e zomer sinds 1901. Het warmtegetal is alle etmaalgemiddelden boven 18ºC bij elkaar opgeteld zoals het hellmanngetal in de winter. Dus 19ºC plus 20ºC plus 16ºC is 3! Hoe moeten we nu weer verklaren dat die waarden praktische een random reeks laten zien? Nu met statistieken kunnen je alles toveren wat je wilt (als je wilt lachen kijk je hierr)… dus snel weer terug naar de verhalen…

Op de ochtend van de 14e december is er een extra nieuwsuitzending. Het knmi waarschuwt voor een plotselinge koude-inval. Op diezelfde zaterdagavond begint de bekende radiospreker pater Henri de Greeve van de Bond zonder Naam zijn Lichtbaken met de woorden: ‘Luisteraars, het gaat in de komende nacht 12 graden vriezen!’ Op diezelfde avond steekt een harde naar oost ruimende wind op, het kwik zakt en de volgende morgen zit alles dik onder het ijs! Duizenden binnenschepen vriezen in die opmerkelijke nacht muurvast en zullen de komende drie maanden geen meter meer voor- of achteruitvaren.

Kippenvel! Een fragment uit de schitterende beschrijving van het weerjaar 1947 hierrrr als pdf. Daarin ook de meldingen dat: In Engeland is 1947 de sneeuwrijkste winter sinds ten minste 1814 en mogelijk 1684. [….]  De zomer van 1947 is de warmste en langste sinds ten minste die van 1684 en daarbij aan de droge kant. Goh dus ook 1684 was zo’n jaar met twee extreme gezichten! In dat artikel ook gewone ouderwetse eerlijke klimaat-statements als:

In de zeldzame gevallen dat je vanaf een duintop in Holland of Vlaanderen ijsbergen en ijsvelden ziet, moet het wel erg hard en langdurig hebben gevroren. Uit oude bronnen weten wij dat dit in de grote historische winters, lang geleden, wel is gebeurd. In 1947 leven wij niet meer in de Kleine IJstijd en is het zeewater veel vuiler geworden. En toch schrijft de krant op 24 februari: ‘Gisteravond omstreeks zes uur ontdekten wandelaars op den Scheveningschen boulevard ter hoogte van de Palacestraat, vrij ver in zee achter de branding, een grooten ijsberg.’

Hier nog een mooie beschrijving van dat extreme weerjaar. Alles waar in de komende dagen het woordje “ooit” bij staat is altijd “sinds het begin van de structurele metingen in 1901”. En zeker niet unprecedented. Het is allemaal al eens eerder geweest.

holocene-climate

De aarde is nog lang niet zo warm als nog in de Middeleeuwen toen Amsterdam werd gesticht en de vikingen dankzij de warmte zo succesvol landbouw bedreven dat er zo weinig kinderen stierven dat ze aan het roven en moorden sloegen. En ook niet zo warm als in de Romeinse tijd, de Minoïsche tijd en al helemaal niet als tijdens het holocene climate optimum toen de ijsberen 3000 jaar vakantie hadden prima overleefden.

enso2015

Wat ik grappig vind is te denken dat men in Groot-Brittannië al heeft gewaarschuwd voor een herhaling van december 2010 aangezien we nu voor het eerst sinds toen weer El Ninjo-condities hebben (zie hier de juni-update). De media schreeuwden het uit vorige maand: El Nino ’to batter UK with snowstorms and freezing temperatures this winter. Ons KNMI is mooi nuchter en betwist zo’n harde connectie naar ons weer. Maar het zou kunnen. En 2015 zou net als 1864 en 1947 zo’n knotsgek jaar kunnen worden. Als jij het leuk vindt, kun jij ervoor duimen. Eerst ff die 39ºC pakken. Dan nog twee hittegolfjes later in de zomer. En dan op naar winter 2015-2016, de eerste winter met een sterk teruggelopen zonneactiviteit sinds het eerste zeer zwakke maximum van 2014. Een factor die misschien zal helpen is het Al Gore effect met de aanstaande grote klimaatconferentie in Parijs in december. Doen?

PS Nog wat leuke klimaatgeschiedenis uit Groenland. Zie ook onderstaande grafiek.

HumlumetalFig1

 

(Bron)

Afsluitend voor de duidelijkheid: alle respect dus voor iedereen die in vrijheid (ons grootste goed) de hypothese aanhangt dat de huidige El Ninjo het begin zal zijn van een nieuwe versnelling van de opwarming van de aarde zoals veroorzaakt door menselijke uitstoot van CO2 (de CAGW-hypothese). Het is wetenschap en zuiver gemeten data gaan bepalen wie er gelijk heeft. Mits wel alle fysica goed in kaart is gebracht. Zo lang we nog verrassingen hebben zoals deze zeer recente studie die voor het eerst hard bewijs heeft gevonden voor continue opwarming van oceaanwater door stroming door de loeihete aardkorst…. weten we gewoon echt nog te weinig. Wetenschap is een avontuur… zoals een pot voetbal tussen zogenaamde “vijanden”. We drinken gewoon wel een biertje samen. Zeker met de hitte de komende dagen. ff kratje scoren…

PS Was 1963 niet de koudste winter dan? Nope… zie artikel november 2014: Wel heb ik 1947 is nu de koudste Nederlandse winter ooit.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.