Foto San Francisco: Dicklyon Creative Commons

We sluiten straks af met de kaart rechtsboven. Maar met nachtvorst tot -4ºC voor de boeg in de Lage Landen is het leuk ook even uit te wijden over een bijzondere meting in San Francisco eergisteren. Op de foto hierboven zie je veel wit maar dat is geen sneeuw natuurlijk. Hier is het al bijzonder als je in de buurt van het vriespunt komt. Donderdag 28 november hier een evenaring van een bijzonder absoluut record: een maximumtemperatuur van 8,8ºC. Dat is in november enkel een keer in 1896 voorgekomen. En tja de bebouwing zal destijds minder invloed op de gemeten waarden hebben gehad.

Ik vind het altijd heerlijk als een record wordt geëvenaard of dat een op 1 na extreme waarde wordt gemeten. Omdat je dan zicht krijgt op het cyclische karakter van klimaat. Nu bijvoorbeeld geen toeval dat we nu zo’n waarde meten gelijk aan de laatste keer dat de zon weinig zonnevlekken had. De cycli 11, 12 en 13. De prognose is dat de komende cyclus meer op het Dalton minimum gaat lijken of zelfs op het Maunder minimum. Dat is voor lezers hier geen nieuws alleen hebben de klimaatgoden ons wel erg lang laten wachten op serieuze signalen van afkoeling. En als je ziet dat Australië momenteel droog en heet is, zijn we er nog lang niet.

Nu zo aan het einde van de maand ook nog wel nuttig om te refereren aan 2010. Dat jaar waren de Lage Landen vanaf 27 november ingesneeuwd. Dat wat we nu zien in de Franse Alpen en waar de Oostenrijkse noordkant nog op wacht. In de reacties weer de nodige zorgen daarover maar ik blijf bij mijn eerdere uitspraken en durf er vanavond wel een boude voorspelling van te maken: de noordkant sneeuwt in de dagen na 10 december in vanaf 800m.

Dit ensemble is een punt aan de noordkant op 1100m. Kijk naar het rode ensemblegemiddelde. Geen dump op 1 dag… maar wel een volle week lang sneeuw.

Het Europese model is het er mee eens getuige deze cliffhanger vanochtend. Ik ben erbij met mijn Renault Kadjar om het allemaal een beetje te verslaan voor jullie. Met Sinterklaas rij ik weer naar mijn stek in Hopfgarten. Mijn eerste bochtjes ga ik skiën in Zell am See Kaprun. Leuk om in de reacties te lezen dat de zoon van Ronaldo skileraar wordt in Filzmoos dit jaar.

Steeds meer skigebieden openen nu. Obertauern ook dit weekeinde….

 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

46 reacties

Gesloten voor reacties.