Zell am Ziller

Het sneeuwt in de NO-Alpen, en nog geen klein beetje. Uiteraard minder in de lagere dalen, maar ook hier wordt wit weer even de overheersende kleur. Alhoewel, even? Nee. Zoals we gisteren al zeiden, in drie stappen gaan de laagste dalen weer de winter in. Ja, de sneeuwlaag in het laaggelegen Zell am Ziller dat je hier op de foto ziet, wordt de komende week weer dikker. Wel mogelijk dat de zuidhellingen het door de sterkere zon en de warmere bodem niet gaan kunnen houden. Maar zolang het sneeuwt allemaal prima. Gisteren ging ik uit van 5 tot 15cm in de lagere dalen. Die 5cm gaat hier zeker gehaald worden. Het sneeuwt er nog steeds.

Zell am Ziller boven

Hogerop in Zillertal Arena heeft het zelfs echt gedumpt. Wow.

Königsleiten

Idem in Königsleiten.

Filzmoos dal

Wat meer naar het oosten zit Ronaldo nog steeds in Filzmoos. Ook daar ondertussen 5 cm onderin het dal meldt hij.

Montafon Cescia tafel

En in het westen van Oostenrijk uiteraard meer sneeuw gevallen, want daar is de sneeuwgrens niet zo hoog geklommen. Blogster Cescia zit daar prima in Montafon. Hoeveel ligt er op dat tafeltje? 25cm?

Montafon Cescia

En hogerop in Montafon is gewoon een dik pak gevallen sinds gisterenmiddag.

Montafon Cescia 2

Hier nog eentje uit Montafon. Genieten! Dank voor het delen Cescia. Ondertussen wordt het daar stilaan droger …

radar

… en dat is mooi te zien op het radarbeeld. De fut gaat nu snel uit de sneeuwval. In de westelijke en zuidelijke Alpen is het zelfs al uitgesproken zonnig. Bovenaan links heb ik de tweede stap van het verwittingsproces aangeduid. Eerst een occlusiefront, snel gevolgd door een warmtefront. Nu ja, eigenlijk nog maar het begin van die tweede fase hoor, want achter dat warmtefront zit nog het koufront (nog niet te zien op dit beeld), en dat is veel actiever. Woensdagavond passeert die de NO-Alpen.

rart_16030121_16030100

Voor de NW-Alpen maakt dat allemaal niet zoveel uit. Daar begint het in de hoger gelegen gebieden straks sowieso weer te sneeuwen. En ja, de vorstgrens zal dan wel weer wat stijgen tot zo’n 1300 meter. Niet erg dus voor al die gebieden daar want die liggen toch hoger. Ook niet erg voor de NO-Alpen, want op een paar buitjes na blijft het daar zo goed als droog.

rart_16030221_16030100

En dat zal niet zo zijn wanneer het koufront er vanaf woensdagnamiddag en -avond passeert. Ok, eerst moet die sneeuwgrens weer naar omlaag, maar dat gaat snel. In de laagste dalen sneeuwt het vanaf middernacht weer overal. Ook in de Dolomieten dan trouwens.

rart_16030318_16030100

En heel de donderdag lang blijft er continu vochtige koude lucht naar de Noordkant gestuwd worden. Goed mogelijk dat er in Salzburgerland dan 20 cm is gevallen in die lagere dalen. Niet slecht denk ik zo.

ECM1-24

En dan is het nog niet gedaan. In het ochtendbericht over de Lage Landen heb ik al uitgelegd waarom. Het Rad van Azoren blijft rondtollen en stuwt snel stap 3 naar de Alpen. Een volgende sneeuwdepressie dus.

rart_16030418_16030100

Vanaf vrijdagnamiddag gaat het dan weer flink beginnen dumpen in de Franse Alpen, terwijl Oostenrijk even op adem kan komen.

rart_16030518_16030100

Die sneeuw breidt daarna snel uit over de rest van de Alpen. De details daarvan zijn nog niet 100% duidelijk. Het is heel denkbaar dat er dan een nieuwe zuidkantdump ontstaat, met even een stevige Zuidföhn. Maar die lijkt me maar kortdurend en niet al te warm te zijn. Uiteindelijk gaat het ook  in de NO-Alpen weer sneeuwen.

graphe3_1000___6.698113207547173_45.62753036437247_

Hierbij meteen al een waarschuwing voor de wisseldag, zeker voor de Franse Alpen. Daar waarschijnlijk aanhoudende sneeuw vanaf vanavond tot zondag. Als je dan naar de bergen rijdt sta je voor een verscheurende keuze. Vertrek je vroeg om zaterdagochtend aan te komen, dan kom je in dikke sneeuwval terecht. Vertrek je wat later om pas in de namiddag te willen landen, dan kom je in lichtere sneeuwval, maar wel veeel meer verkeer terecht. In ieder geval file gegarandeerd. De komende dagen komt er meer duidelijkheid. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

37 reacties

Gesloten voor reacties.