Trots toont het Val Gardena (Gröden) bovenstaande foto op haar Facebook pagina. Een leuk sneeuwtje gisteren bovenop de al riante uitgangssituatie. Aanvankelijk dacht ik dat een herhaling van 2008-2009 er niet in zou zitten (vooral omdat de dumps toen al in november begonnen), maar nu zie ik dat anders. Waar gaat dit eindigen? In een “Galtür” maar dan aan de zuidkant? Wat er de komende dagen gaat komen slaat alles. Echt alles. Zo’n pluim heb ik nog nooit gezien.

ensZuidkant2801

Dit is de Mount Everest van de winterse neerslagpluimen. Alleen in de zomer zie je ze hoger. Het meest bizarre is dat het ensemblegemiddelde bijna net zo hoog is als de piek van de hoofdrun. Dat zie bijna nooit bij een extreme berekening. Deze is genomen ongeveer ter hoogte van Val Gardena. Naar het westen toe is hij iets minder heftig, maar toch krijg ik nog een stevige dobber komende zondag: ik heb dan hotel in Courmayeur maar moet om 5.30 uur in Genéve voor mijn vliegtuig van 6.50u. Normaal zou ik dan om 4.00 moeten rijden…. ik overweeg nu ernstig om dan maar een hotelletje in Genève te nemen maar dan zit ik zondagmiddag in nog heftiger sneeuwval. Gelukkig wel alleen op het eerste stukje want de sneeuwgrens is rond 1200m.   

ensNoordkant2801

Puur ter (schril) contrast een ensemble voor de noordkant. Ik benadruk dat dit reikt tot 2 dagen voor het begin van de eerste krokusweek. En dat vanaf 7 februari alles meteofiction is. Het gaat om een punt in Oostenrijk. De opwarming door Föhn op de hogere pistes en daar in de dalen waar de storm doorbreekt is onvermijdelijk. Het neerslagpiekje met mooi lage sneeuwgrens op 2 en 3 februari is wat er van de zuidkant naar de noordkant “knoeit”. Steeds komt de vraag weer terug in de reacties: ligt mijn gebied niet toch ook een klein beetje aan de zuidkant? Een klein beetje misschien? Nou het is eigenlijk heel simpel: de Zuidkant is Italië plus Tessin, Engadin, Oost-Tirol, Lungau (Salzburgerland) en Kärnten. Gebieden als Wallis, Nordbünden, Paznaun, Sölden, Obertauern en ook nog een beetje de Zillertal Arena zijn “inneralpin” of “hoofdkam” en kunnen dus een graantje meepikken. Maar aan de zuidkant werkt het net zo als aan de noordkant: de Staulagen liggen 25-50km voor de hoofdkam daar waar de lucht het snelst opgetild wordt om de reis over de hoofdkam te maken. Noordelijke Staulagen zoals Kleinwalsertal en Wilder Kaiser zijn natuurlijk nix nada zuidkant. Anyway. Positief is dat het na de normale want kortdurende Föhn weer een week lang koel tot koud is in de Alpen. Met op 7 februari in het meteofiction gebied weer wat sneeuw aan de noord- en zuidkant tegelijk.   

ensFraAlp2801 

De Franse Alpen aan de buitenkant (ook een soort noordkant) van de Alpenboog. Duidelijk meer sneeuw en dus een héle safe keus nu voor de wintersport. Zeker de hogere gebieden.

[metaslider id=37548]

Kijken we naar de wind. Moet je altijd doen met Föhn. We zien dat vrijdag met name langs de Oostenrijkse hoofdkam hevige rukwinden voorkomen. Het lijkt waarschijnlijk dat in de hogere gebieden in de namiddag liften gaan sluiten. En dan zaterdag. Dan staan de rukwinden ook in Zwitserland. Op zich is Föhn aan de noordkant een prima weertje. Lekker zonnig. Mooie wolkenformaties. Maar die wind kan spelbreker zijn. En het is de gevaarlijkste lawinebouwer. De nu overal los liggende sneeuw zal in geultjes en kommetjes worden geblazen en daar samenpakken. Levensgevaarlijke Schneebretter kunnen niet uitblijven.

avalanche2701

Bedolven onder 8 meter sneeuw
En we zitten alweer in een dodelijke fase na minstens een week van relatieve rust op het lawinefront. Zeer bijzonder was de lawine in de Vogezen afgelopen zondag waarbij twee broers die aan het klimmen waren op een flank van de Honeck werden gegrepen. Zij overleefden met letsel aan rug en gezicht (bron). Een dag eindigde het fataal in de Savoie voor een toerskiester die tragisch genoeg bedolven lag onder maar 20cm sneeuw (bron)! Extra tragisch was dat haar zus niet in staat was haar uit  te graven ondanks een compolete uitrusting omdat ze zwaar gewond was aan haar knie. Zondag overleed een local uit het skigebied van Auron in de Alpes-Maritimes in een lawine die afging tijdens het skiën van een steil couloir (bron, bron). Gistermiddag overleefde een 21-jarige skiër op het nippertje in La Plagne toen hij niet ver van de Crozat stoeltjeslift geheel bedolven raakte. Hij moest worden gereanimeerd door de pistendienst die hem vonmd en is nu opgenomen in het ziekenhuis van Grenoble (bron). Ook gisteren ging het helemaal mis voor twee Deense jongens. Zaterdag arriveerden vier Deense vrienden in Alpe d’Huez. Op hun tweede skidag splitsen zij. De twee die offpiste gingen richting het skigebied van Auris en Oisans keerden niet terug naar hun appartement. Ze bleken bedolven onder drie respectievelijk 8 meter sneeuw (bron)! 

aineck

En dat was dan alleen de “oogst” in de Franse Alpen. Uit Oostenrijk stromen de berichten ook al binnen. Een Hongaar die in het skigebied Aineck offpiste ging kwam in een lawine maar kon zichzelf nog net bevrijden (bron, bron). Als je de foto van het ongeval hierboven ziet weet je waarom ik lawinenieuws net zo belangrijk vind voor het algemene wintersportpubliek als weernieuws. Deze lawine had ieder van ons kunnen overkomen. Bijzonder was de lawine zaterdag in een populair toerskigebied in Vorarlberg. Zes toerskiërs waaronder twee Nederlanders en ook de burgemeester van een dorp in de omgeving klommen richting Faschaneureck (2625m). Boven hen sneed een snowboarder de helling in en die trapte een lawine los. Vier personen raakten bedolven maar geen van hen ook met het hoofd. De twee Nederlanders gebruikten hun een airbag (bron). In Lech kwamen twee skiërs op leeftijd (65 en 67) in een lawine waaruit ze zichzelf net konden bevrijden (bron). Omgekeerd raakten in het Paznauntal juist twee jochies van 10 en 11 uit een groep van 4 in een lawine. Ook zei konden zichzelf bevrijden (bron). Fataal liep het zaterdag af voor twee skiërs in het voor Nederlanders onbekende skigebied Rax bij Wenen. Ze werden door een lawine tegen een rots gesmeten (bron).  

Varieer ook naar de veilige kant!
Tot zover het rondje lawines waarbij ik maar even opgehouden ben ook in Zwitserland en Italië te kijken. Wees gewoon zéér gewaarschuwd. Ook alvast voor de hele krokus. Blijf gewoon op de piste is eigenlijk het enige advies wat iemand mag en kan geven. Ga je überhaupt offpiste wees dan een levenslange “student” van de gevaren. En zoek ook eens variatie en dus lol en avontuur aan de veilige kant van het spectrum. Het Montafon meldt net trots dat de langlaufpistes in het dal nu eindelijk weer open zijn.

trepalle2801

Aan de zuidkant gaat het lawinegavar sowieso alleen maar toenemen de komende dagen. Die lantaarnpaal in Livigno moet gewoon helemaal onder. We gaan het volgen…

ens2901_00

Is het voor de Lage Landen over en sluiten met de winter? Voorlopig zeker. Maar zo’n enkel avontuurlijk lijntje in de tweede decade van februari bewijst dat we eind februari ngewoon nog op de schaats zouden kunnen komen. Ik heb me ook laten vertellen door een insider dat Sven Kramer zo in elkaar steekt dat hij Sochi gehaast zou verlaten om een Elftstedentocht te rijden als hij zou komen. Daarom mag het natuurlijk pas gaan vriezen ná Sochi! De voortekenen zijn bedroevend. Alles wijst erop dat we linea recta de lente ingaan na de net wel net niet lukkende ijsdag voor de Bilt komende donderdag. Maar jij kiest waarvoor jij wilt duimen!   

meanT_20142701

Een ding wat de kansen voor winterweer voorlopig bedroevend maakt is het kwik boven 80°NB. Ruim 10°C boven normaal. Altijd nog -18°C en het zeeijs groeit mooi door, maar het is geen springplank voor een tweefrontenwinter in Amerika en in Europa zoals we ook wel hebben gezien de afgelopen winters. Fréderic liet gisteravond trouwens wel mooi zien hoe verschrikkelijk koud het rond de Oeral is momenteel. Alles is relatief en yin en yang. Obama houdt vandaag trouwens zijn jaarlijkse State of the Union speech. Het zal in Washington een van de koudste dagen ooit zijn waarop de speech is gehouden. Met sneeuw en matige vorst overdag. En hij gaat ook over global warming praten. 

snowcover2701  

Op dit moment hebben Duitsland en Griekenland en de Amerikaanse oostkust meer sneeuw(dek) dan gemiddeld. Verder zien we een heel negatief sneeuwplaatje. Dat helpt ook niet mee de aarde verder af te koelen momenteel. Sneeuw reflecteert zonlicht zoals je weet en sneeuwvrije aarde houdt de zonnewarmte vast.

sneeuwdeknoorwegen2701

Is het in Noorwegen beter dan? Ja! Zeker wel. Het hele licht blauwe gedeelte ligt op gemiddelde waarden qua sneeuwhoogte. En de zuidkust heeft veel meer dan normaal. De lagere delen van de Fjorden zijn groen en in Midden-Noorwegen ligt maar 10% van normaal. Opmerkelijk. 

sneeuwhoogteNW2701   

En dit is wat er ligt in centimeters.

nieuwgondel2701

Even een paar plaatjes. De nieuwe lift die in het Val d’Anniviers Grimentz met Zinal verbindt is eindelijk in bedrijf. Morgen zal ik hem al nemen. Ik stap begin van de avond op het vliegtuig.

stegemann_latoussuire2701

Ene Stegeman stuurde deze plaat in met de Bizztravel Sneeuwhoogte App. Hij is uit La Toussuire in Les Sybelles in de Maurienne. De lichtval is schitterend. Wat een plaat. Hij zuigt je naar binnen. 

valfrejus2701jelte

En onze Jelte zit in Valfréjus. Een leuk klein maar zeer fijn skigebied. Bomen mooi wit! En daar komt meer bij hebben we hierboven gezien.  

lawine-alaska

Pik deze video zeker ff mee. In Alaska zijn de grootste lawines sinds mensenheugenis opgetreden. Om maar weer eens te benadrukken dat je de overgang naar de nieuwe Kleine IJstijd nooit lokaal moet bekijken maar altijd wereldwijd. En… we zijn ook in Nederland nu weer op weg naar een serieuze koudeprik voor tenminste twee tot vier nachten met lichte tot matige vorst! 

pluim2801_00

De nieuwe pluim is net binnen en bevestigt het beeld van het Amerikaanse ensemble. Het 3 februari tipping point is weg. De weergoden hebben gekozen/gedobbeld. Minstens een volle week zacht volgt. Er is geen serieuze kans op winterweer te zien maar er is wel altijd dat ene lijntje. Sven Kramers 10km is pas 18 februari (zie programma). Dus gaan we voor een nieuwe winterpoging rond 14 februari.

altastenberg2801

Ik moet natuurlijk even afsluiten met de Wintersport-Arena Sauerland. Hier zijn nu 30km van de 100km open en draaien 56 van de 130 liften. Deze in Altastenberg is nog dichtr maar hoe uitnodigend! Er is ook al 220km loipes open!   

kaeppchen2801

Heerlijk. En dergelijke liften zijn uitzondering. Er zijn steeds meer luxe stoeltjesliften.

rauherbusch2801

Het is er midweek helemaal niet druk! Wat doe je hier nog? 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

48 reacties

Gesloten voor reacties.