Hiervoven Valberg in de Alpes-Maritimes waar het jongste sneeuwfront het hardst heeft toegeslagen. Daar vanochtend ook het eerste grand beau of Kaiserwetter. We moeten snel een rondgang maken langs de Alpen want er is veel mooist te zien en helaas aan de Oostenrijkse noordkant onder 1000m ook minder fraais.

champorcher1102

Het Valle d’Aosta (zie alle webcams) was gisteren al snel aan de beurt en het klaart er mooi op nu.

madesimo1102

Madesimo is gewoon de waanzin ten top. Dat die schuur niet instort!

madonna1102

Madonna di Campiglio.

trepalle1102

En de lantaarnpaal in Livigno is helemaal onder.

 kristberg1102

En nu is het ook aan de noordkant mooi aan het sneeuwen precies zoals voorspeld. Hier de Kristberg in het Montafon (zie meteo) op 1400m.

 

gaschurn1102

Vierhonderd meter lager heb je dit vanochtend. Ik geef toe: dit zijn geen fraaie pasteltinten. Gordijnen maar dicht houden.

hinterglemm1102  

In Hinterglemm zit je dan weer net hoog genoeg en hier sneeuwt het leuk vanochtend! Hoe gaat het verder? Laten we alvast eens naar het weekeinde kijken. De focus ligt weer even op Oostenrijk:

Am Freitag wechselhaft mit Wolken, Sonne und dem einen oder anderen Regenschauer – Schneefallgrenze 600 bis 1100m. Länger sonnig im Osten und Südosten. Starker Nordwestwind und mild bei 3 bis 11 Grad.

Am Samstag bei starkem, föhnigem Südwind extrem mild, Höchstwerte 7 bis 15, in den Föhntälern der Alpennordseite bis zu 19 Grad. In Osttirol und Oberkärnten im Lauf es Tages Wolken.

 Am Sonntag in den Alpen immer wieder Regen und Schneefall – 900 bis 1600m. am meisten regnet und schneit es im Süden. Sonnige Phasen in Ostösterreich. 3 bis 11 Grad.

Waanzin! 

ensNK1102

Maar het goede nieuws is hier toch te zien: vanaf de 17e gaan de temperaturen blijvend omlaag. Zien we een droge zuidkant en zit de neerslag aan de noordkant. Of de sneeuwgrens ook echt aanhoudend onder de 800m komt moeten we afwachten. De ochtendruns zijn weer iets minder koud. En een eenmaal ingevreten tendens raak je niet zo maar kwijt. En die tendens deze winter is dat het aan de Oostenrijkse noordkant onder 1000m nog wel eens wil regenen.  D-Day was laatst echt wel een D-Day waarop veel veranderde maar het oude patroon kwam weer terug. Ik ga niet nog eens roepen dat vanaf komende maandag alles anders is. De voortekenen zijn wel gunstig.   

ens1102_00

Laagland winter van de kaart. We praten zsowieso alleen over restkansjes. De GFS06u was gisteren erg leuk. Die wil ik zo ook snel weer zien.

pluim1002_12

En dit was de pluim van het Europese model gisteravond. Een koude uitbijter.

 pluim1102_00

In de ochtendrun is er weinig meer van over.Maar er is tenminste nog 1 lijntje die heel avontuurlijk vanaf de 21e ijsdagen oplevert. Ik voorspel bij deze dat voor de beslissing valt de koude runs wel weer een paar keer op de kaarten terugkomen. En gisteravond zagen we dat dat bij een bepaalde drukverdeling zowel voor de age Landen leuk kan zijn als voor de noordkant van de Alpen.

snowcover1102

Waar staan we mondiaal gezien vandaag? Op dit moment hangt er een golf zuidelijke wind tot over Sochi. Oost-Europa is duidelijk te warm en heeft minder sneeuwdek dan normaal. De rest van het noordelijk halfrond heeft overwegend te veel sneeuwdek. 

ensSLOW1102 

Ik heb reageerder Chico beloofd eens naar Slowakije te kijken. Uitgaande van de huidige beroerde situatie is de verbetering hier heel solide in het ensemble. Zeer waarschijnlijk na volgend weekeinde een fase van dalende temperaturen en dagelijks een beetje sneeuw met steeds lagere sneeuwgrens. 

ensFRA1102

De Franse Alpen blijven winnen momenteel. De hoge pieken van 16 en 18 februari zijn nog onzeker. Maar die van 13-14 en 15 februari zijn ook al mooi. Sneeuwgrens nooit hoger dan 1500m lijkt me. 

belledonne1102

Betrouwbare sneeuwhoogtes? Deze metingen van MeteoFrance zijn wat waard. Mooie sprong daar op die col ttussen Grenoble en Modane op 2240m. Zie ook de aanhoudende vorst daar nu al 3 weken. Prima winter in de Franse Alpen en sowieso aan de zuidkant, in een groot deel van Zwitserland en in ruim de helft van de Oostenrijkse skigebieden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.