sgambeda3Ik ben waarschijnlijk een van de weinige niet semi-professioneel langlaufende Nederlanders die thuis gewoon een paar skating ski’s en stokken bezit. Als het ’s winters sneeuwt op het natuurijs dan wissel ik mijn free-skates om voor de snelle skating latten en blijf ik als enige over in het Noord-Hollandse landschap. Nog gekker is het als duizenden Nederlanders waaronder Erben Wennemars op de Weissensee meemaken dat er 1,5 meter poeder valt en dat niemand op het idee komt eens te gaan langlaufskaten. Gisteren was in Livigno de grote amateur tot professional skating marathon over 42km. Het jaarlijkse event heet La Sgambeda. En ik heb weer een smoes: het drukke gezinsleven. Wat is jouw smoes?

sgambeda2

Je hebt zulke marathons ook in Noorwegen en Finland maar zo in La Bella Italia is natuurlijk helemaal top. Tja en je ziet het: in Livigno op 1800m zit je ALTIJD sneeuwzeker. Wat mij betreft wordt het hele klassieke langlaufen opgedoekt en gaan de mensen die langzamer dan 8km/u door een loipe “emmeren” gewoon sneeuwschoenwandelen. Vandaag zijn op La Sgambeda wel klassieke wedstrijden en dat gaat ook beestachtig hard, maar niet zo hard als skating. Waarom klassiek nog bestaat? Tja, sportbonden…. Er zijn weinig langalufers op de site dus ik hoop dat ik niemand voor het hoofd stoot hiermee. Er zijn wel véél natuurijsschaatsers op deze website. Die hoop ik te prikkelen te zien dat hun gedroomde wintersportvakantie een skipasloze skating vakantie is. Het is echt heerlijk om te doen en zo’n waanzinnige all body workout! 5kg lichter thuiskomen dan je ging is een makkie…

sgambeda23

Te meer omdat koek en zopie alleen tijdens zo’n event wordt aangeboden. Nee gekheid: normaal ga je natuurlijk gewoon langs een restaurant in het dal om aan te sterken.

sgambeda1

Het bekende logo van Livigno met de Italiaanse zon. Hieronder meer plaatjes om iedereen te overtuigen dat je het gewoon een keer moet proberen. Nog een voordeel: NUL lawinegevaar!

sgambeda53

sgambeda43 sgambeda33sgambeda03 sgambeda02 sgambeda01 sgambeda00 sgambeda0 sgambeda9 sgambeda7 sgambeda6 sgambeda5 sgambeda4sgambeda8zou ons


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.