sgambeda3Ik ben waarschijnlijk een van de weinige niet semi-professioneel langlaufende Nederlanders die thuis gewoon een paar skating ski’s en stokken bezit. Als het ’s winters sneeuwt op het natuurijs dan wissel ik mijn free-skates om voor de snelle skating latten en blijf ik als enige over in het Noord-Hollandse landschap. Nog gekker is het als duizenden Nederlanders waaronder Erben Wennemars op de Weissensee meemaken dat er 1,5 meter poeder valt en dat niemand op het idee komt eens te gaan langlaufskaten. Gisteren was in Livigno de grote amateur tot professional skating marathon over 42km. Het jaarlijkse event heet La Sgambeda. En ik heb weer een smoes: het drukke gezinsleven. Wat is jouw smoes?

sgambeda2

Je hebt zulke marathons ook in Noorwegen en Finland maar zo in La Bella Italia is natuurlijk helemaal top. Tja en je ziet het: in Livigno op 1800m zit je ALTIJD sneeuwzeker. Wat mij betreft wordt het hele klassieke langlaufen opgedoekt en gaan de mensen die langzamer dan 8km/u door een loipe “emmeren” gewoon sneeuwschoenwandelen. Vandaag zijn op La Sgambeda wel klassieke wedstrijden en dat gaat ook beestachtig hard, maar niet zo hard als skating. Waarom klassiek nog bestaat? Tja, sportbonden…. Er zijn weinig langalufers op de site dus ik hoop dat ik niemand voor het hoofd stoot hiermee. Er zijn wel véél natuurijsschaatsers op deze website. Die hoop ik te prikkelen te zien dat hun gedroomde wintersportvakantie een skipasloze skating vakantie is. Het is echt heerlijk om te doen en zo’n waanzinnige all body workout! 5kg lichter thuiskomen dan je ging is een makkie…

sgambeda23

Te meer omdat koek en zopie alleen tijdens zo’n event wordt aangeboden. Nee gekheid: normaal ga je natuurlijk gewoon langs een restaurant in het dal om aan te sterken.

sgambeda1

Het bekende logo van Livigno met de Italiaanse zon. Hieronder meer plaatjes om iedereen te overtuigen dat je het gewoon een keer moet proberen. Nog een voordeel: NUL lawinegevaar!

sgambeda53

sgambeda43 sgambeda33sgambeda03 sgambeda02 sgambeda01 sgambeda00 sgambeda0 sgambeda9 sgambeda7 sgambeda6 sgambeda5 sgambeda4sgambeda8zou ons


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.