V2FsbFBhcGVyLUxHTygzKQ==

Op 10 januari is de langste en moeilijkste hondenslee race ter wereld: La Grande Odyssée in Savoie Mont Blanc van start gegaan. Aan de twaalfde editie van dit spektakel doen 300 viervoeters en hun 25 mushers, zoals de bestuurders van de hondensleeën genoemd worden, mee. Het imponerende spektakel op de witte vlaktes van de westelijke Alpen is een avontuur voor mushers, liefhebbers, fans en wintersporters. Wij vertellen je waarom.

Vol programma
Afgelopen zondag is de meest avontuurlijke wedstrijd in Les Carroz losgebarsten. De dappere mannen en hun viervoeters trekken ten strijde in Savoie Mont Blanc en zullen onder andere Les Gets, Megève en Val Cenis aandoen. Het programma heeft tien etappes, die elk zwaar zijn op hun eigen manier. Het 30 000 meter hoogteverschil en de weersomstandigheden zijn de lastigste factoren.

Tancrde CADIC

Planning
Voor dag en dauw vertrekken de mushers en hun honden. Zo’n 1000 kilometers liggen op hen te wachten. Na anderhalve week bereiken de beste teams de finish na (naar verwachting) iets meer dan veertig uur. Onderweg slapen de mushers in tenten en de honden liggen in het stro en dragen beschermende kleding. Op deze manier blijven ze zo warm mogelijk en besparen ze de meeste energie.Tancrde CADIC

Opstelling
Net als bij een voetbalteam is de opstelling belangrijk in de weg naar een overwinning. De musher en zijn honden moeten elkaar begrijpen. Met een warme knuffel op z’n tijd en een duidelijke rolverdeling ontstaat er respect en motivatie in het team. Dat maakt het mogelijk een sterk team te vormen.

Massages
De honden leveren een ware topprestatie. Soms gaat dat gepaard met een pijntje en blessure. Daarom is er een speciaal team samengesteld die de honden verzorgen en masseren daar waar nodig. Met name de poten van de honden vergen veel zorg. Meermaals zalven is noodzakelijk en de honden dragen zelfs speciale schoenen om wondjes en overbelasting tegen te gaan.

shoenen

Krachttoer
Vorig jaar won de fransman Jean Phillippe Pontier met zijn team in een tijd van 40 uur en 32 minuten! Deze bijzondere prestatie en die van de anderen leveren ieder jaar zo’n 100 000 supporters op langs het parcours. Ook dit jaar worden er weer veel fans verwacht. Maar zonder de 1000 vrijwilligers is dit spektakel niet mogelijk. Op dit moment staat de Fransman Remy Coste boven aan het klassement. Maar de eindstreep is nog lang niet in zicht en dus kan er nog van alles gebeuren.

jppontier

 

Kleine mushers
Niet alleen de stoere mushers staan in Megève aan de start, ook de kleine mushers stappen dit jaar op hun sleetjes. De kinderen van vier tot vijf jaar leggen een parcours af van 400 meter samen met hun hond. De iets grotere stappen op 12 januari op hun slee en leggen met drie honden een parcours af van maar liefst vijf kilometer.
MegeveTourisme_Simon-Garnier_160114_022

Update
Door de zware sneeuwval heeft de organisatie gisteren besloten maandag niet van start te gaan. Maar gelukkig stonden de mushers en hun honden vandaag voor dag en dauw aan de start in Sommand.

Wil je meer lezen en zien over La Grande Odyssée. Dat kan, kijk dan op de website grandeodyssee.com of volg ze op Facebook.