Er zijn geen zorgen voor de hoge gebieden in de Franse Alpen en ook niet voor een gebied zoals de Stubaier Gletscher bij Innsbruck hierboven op de foto. Gebieden met een dalniveau onder de 1000m zijn nog behoorlijk groen maar dagenlange kunstsneeuwproductie en wat hulp van moeder natuur gaan voldoende basis leggen. Op dit moment is zeker niet te garanderen dat je in de lagere dorpen aan het begin van de kerstvakantie dikke sneeuwpakketten gaat zien.

Kijk bijvoorbeeld naar het einde van het Europese weermodel. Daar zie je dat dingen die eerst nog als glijbaan of witte wastrommel op de kaart stonden nu toch best weer beetje op WC gaan lijken. Het hangt er een beetje tussenin. Hierboven een moment waarop het zeker zal regenen in de dalen als het zo uitkomt als nu berekend.

Wel zien we dan het blauw op 1500m al gauw weer terugkomen. Want tja…. het is ook 16 december dan. Zowat de kortste dag.

Het Amerikaanse model zien we behoorlijk wild op en neer stuiteren van run tot run. Vanochtend weer een behoorlijk zachte run. Op 900m zien we het kwik pas 19 december weer goed of een beetje onder nul duiken. De beste sneeuwkansen zijn op 10 december en dat is in het betrouwbare gebied.

Hier dan maar dat plaatje van die zekere sneeuw aan de noordkant. Zwitserland lijkt meer te gaan profiteren dan Oostenrijk. Laten we zeggen dat Vorarlberg en onze partner Kleinwalsertal natuurlijk nog volop mee profiteert. Hoeveel gaat daar vallen?

In het dal samengenomen net iets wat op een dump gaat lijken en waar de pistenbully’s wel iets mee kunnen. En op de hogere pistes natuurlijk een prima situatie samen met wat er al ligt.

Als je dit zo ziet hebben we een droomstart van het seizoen. Met wat er nu nog is berekend. Zeker geen groene kerst hier. En trouwens: vandaag openen hier de pistes. Gefeliciteerd voor wie van de partij is.

Ga je wat verder naar het oosten en wat lager zie je dit zoals in Zell am See Kaprun. Op dit moment gaat het goed met de kunstsneeuwproductie en dat kan doorgaan tot dinsdag als het ook sneeuwt van moeder natuur. Daarna zijn we de koude heldere nachten met laag dauwpunt in de ochtend kwijt. Komt er dan nog regen bij is het toch even tricky…

Met deze berekening ziet het er allemaal prima uit. Kunstsneeuwproductie kan doorgaan en kan desnoods van hoger op de berg omlaag worden gereden. De komende dagen zullen we af en toe een mooiere en af en toe een slechtere berekening zien.

Kijk nog eens naar deze zeer koude berekening voor de zuidkant. Waar komt dat vandaan?

Ahhh hier zien we het. Op dit moment wordt dus berekend dat er onder de Alpen door een koud gebied kan blijven liggen zelfs als de noordkant in die wastrommel of WC komt.

Ja kijk een naar deze kaart! Sneeuw tot bij Rome! De hele Po-vlakte wit? Dat is denk ik het meest opmerkelijke in de huidige berekeningen.

Afsluitend bijzonder hoe verschillend de beide grote modellen die situatie berekenen. De drukverdeling en de grote systemen volledig identiek. Maar enkel het Europese model heeft die felle sneeuwdepressie over Italië. Wat al aangeeft hoeveel verrassingen nog mogelijk zijn. Variatie in vies weer heb ik dat eerder genoemd en dat is het. Dankzij kunstsneeuw kunnen we het allemaal gelaten aankijken.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

53 reacties

Gesloten voor reacties.