Er zijn geen zorgen voor de hoge gebieden in de Franse Alpen en ook niet voor een gebied zoals de Stubaier Gletscher bij Innsbruck hierboven op de foto. Gebieden met een dalniveau onder de 1000m zijn nog behoorlijk groen maar dagenlange kunstsneeuwproductie en wat hulp van moeder natuur gaan voldoende basis leggen. Op dit moment is zeker niet te garanderen dat je in de lagere dorpen aan het begin van de kerstvakantie dikke sneeuwpakketten gaat zien.

Kijk bijvoorbeeld naar het einde van het Europese weermodel. Daar zie je dat dingen die eerst nog als glijbaan of witte wastrommel op de kaart stonden nu toch best weer beetje op WC gaan lijken. Het hangt er een beetje tussenin. Hierboven een moment waarop het zeker zal regenen in de dalen als het zo uitkomt als nu berekend.

Wel zien we dan het blauw op 1500m al gauw weer terugkomen. Want tja…. het is ook 16 december dan. Zowat de kortste dag.

Het Amerikaanse model zien we behoorlijk wild op en neer stuiteren van run tot run. Vanochtend weer een behoorlijk zachte run. Op 900m zien we het kwik pas 19 december weer goed of een beetje onder nul duiken. De beste sneeuwkansen zijn op 10 december en dat is in het betrouwbare gebied.

Hier dan maar dat plaatje van die zekere sneeuw aan de noordkant. Zwitserland lijkt meer te gaan profiteren dan Oostenrijk. Laten we zeggen dat Vorarlberg en onze partner Kleinwalsertal natuurlijk nog volop mee profiteert. Hoeveel gaat daar vallen?

In het dal samengenomen net iets wat op een dump gaat lijken en waar de pistenbully’s wel iets mee kunnen. En op de hogere pistes natuurlijk een prima situatie samen met wat er al ligt.

Als je dit zo ziet hebben we een droomstart van het seizoen. Met wat er nu nog is berekend. Zeker geen groene kerst hier. En trouwens: vandaag openen hier de pistes. Gefeliciteerd voor wie van de partij is.

Ga je wat verder naar het oosten en wat lager zie je dit zoals in Zell am See Kaprun. Op dit moment gaat het goed met de kunstsneeuwproductie en dat kan doorgaan tot dinsdag als het ook sneeuwt van moeder natuur. Daarna zijn we de koude heldere nachten met laag dauwpunt in de ochtend kwijt. Komt er dan nog regen bij is het toch even tricky…

Met deze berekening ziet het er allemaal prima uit. Kunstsneeuwproductie kan doorgaan en kan desnoods van hoger op de berg omlaag worden gereden. De komende dagen zullen we af en toe een mooiere en af en toe een slechtere berekening zien.

Kijk nog eens naar deze zeer koude berekening voor de zuidkant. Waar komt dat vandaan?

Ahhh hier zien we het. Op dit moment wordt dus berekend dat er onder de Alpen door een koud gebied kan blijven liggen zelfs als de noordkant in die wastrommel of WC komt.

Ja kijk een naar deze kaart! Sneeuw tot bij Rome! De hele Po-vlakte wit? Dat is denk ik het meest opmerkelijke in de huidige berekeningen.

Afsluitend bijzonder hoe verschillend de beide grote modellen die situatie berekenen. De drukverdeling en de grote systemen volledig identiek. Maar enkel het Europese model heeft die felle sneeuwdepressie over Italië. Wat al aangeeft hoeveel verrassingen nog mogelijk zijn. Variatie in vies weer heb ik dat eerder genoemd en dat is het. Dankzij kunstsneeuw kunnen we het allemaal gelaten aankijken.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

53 reacties

Gesloten voor reacties.