zillertalarena0612

Hierboven het dalstation op de Gerlospas onderaan de “Autobaan” die Königsleiten met Gerlos verbind. Nul komma nul sneeuw van moeder natuur, maar de kunstsneeuwproductie draait op volle toeren. “Volle Kanne”, zeg je dan in het Duits. Als dat zo drie dagen door kan gaan heb je al een piste. Zo direct een apart bericht over de opening van Willingen in de Wintersport Arena Sauerland waar het al gelukt is de twee belangrijkste pistes te openen vandaag! Een best veelbelovende start van de winter als er op 6 december in het Sauerland geskied wordt. Morgen gaat Niels Hoeke een kijkje nemen en krijgen we een verslag.

kleinwalsertal0612

En zo gaat het er in Kleinwalsertal aan toe. Een geruststellende gedachte dat er gewoon sneeuw geproduceerd wordt terwijl moeder natuur nog op gang moet komen. Als het al vriest moet je het gewoon benutten. Daar weten wij Nederlanders met onze opgespoten ijsbanen alles van. In de Volkskrant bijlage Sir Edmund vandaag op pagina 45 en verder trouwens een prachtig verhaal over kunstsneeuw van Lennart Bloemhof mede op basis van mijn ervaringen in Obergurgl-Hochgurgl met de kunstmatige sneeuwwolk.
silvretta0612

In het Montafon zie je prachtig de nevel onder de inversie. Dat sneeuwkanon zit nog net in de koude. Maar ook boven de inversie vriest het trouwens al. Een inversie betekent niet meer en minder dan dat het beneden kouder is dan de temperatuur die je berekent als je 0,6ºC opwarmt als je 100 meter naar beneden gaat. Dus is het op 2000m boven de inversie -6ºC en op 500m geen +3ºC maar -1ºC heb je toch een inversie.

sunnyvalley0612

Een van mijn lievelingsplekken (waar ik nog nooit geweest ben) in de Alpen: het Kelo Resort in Santa Caterina Sunny Valley. Laat het huidige weeertype al zien: buiïg met tussen de buien ook spectaculaire opklaringen.

poedersuiker0612

In het Valle d’Aosta zien we zo’n sneeuwbui.

matterhorn0612

Maar ook blauwe lucht. Zie de Matterhorn de zon begroeten!

accu0612

Gisteravond moesten we het op Wetteronline stellen zonder accumulatiekaart. Ook vanochtend is de kaart van gisteravond niet beschikbaar. Vanochtend is de kaart van de nieuwe run wel beschikbaar en zien we tot “onze schrik” haast weer een zuidkantsituatie. Het zal toch niet hè? We stellen wel meteen vast dat voor de noordkant er nog een dikke halve meter poeder op staat dus geen nood. Maar hoe komt het drielandenpunt bij Slovenië nu ineens aan een meter sneeuw. Het is een meteorologische hotspot… dat weten we uit eerdere jaren. Eens zien…

zuidkanta

Hier zie je 9 december het eerste moment met veel sneeuw in die hoek door een plotseling gevormd Genua-laag.

zuidkantb

En op 15 december drukt die depressie daar nog extra tegenaan.

grotejongenNL

Nu snel kijken naar het 12-december-beslismoment waar ik gisteren uitgebreid over het bericht. Hier het moment dat het in Nederland schrikbarend gaat regenen op vrijdagavond. Met ook een pittig windje daarbij. De vraag is: leidt dat tot Föhn in de Alpen of komt het toch als een noordwester door. Als je op het Oostenrijkse weerbericht kijkt vanochtend zou je bijna vertwijfelen. Veel verder dan wat sneeuwbuitjes komen ze daar niet. En ook het F-woord is alweer genoemd.

grotejongenAlpen

Maar in de ochtendrun van het ECMWF die ze daar waarschijnlijk nog niet hebben meegenomen zien we toch een machtige knal tegen de Alpen op zaterdag de 13e. Ik geloof er nog absoluut in! En tot de 20e (het gaatje) is er nog mooie potentie voor meer…

ensFraAlp0612

De Amerikaanse run is vanaf de 14e warmer dan realistisch. In de Franse Alpen is de neerslagpiek op de 12e geniaal. Met nog uitschieters erbij naar “geniaalst”. Gigantisch spannend. Zo al weer kijken naar de GFS06u!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

66 reacties

Gesloten voor reacties.