Gisteren zijn Snow Summit en Bear Mountain in Californië geopend dankzij de kunstsneeuwproductie van 1 weekeinde zoals je op de foto hierboven en de video hieronder ziet. En dan te bedenken dat het in L.A. vorige week maandag nog 30°C werd. Geniet van de video!

Wil je meer? Kijk dan hierrrr nog naar een weerbericht uit de Cascades in Oregon van hoe skigebieden zoals Timberline zich daar opmaken voor het nieuwe seizoen en hier gewoon met sneeuw van moeder natuur. In Minnesota in de ochtendspits van Minneapolis klapten 50 auto’s op elkaar bij een eerste onverwachte sneeuwval. Zie hier de eerste “winter fails” video daarvan.

Echt mooi zijn de plaatjes uit de Canadese provincie Minetoba waar gisteren in het dorpje Mafeking even ten noorden van Swan River – het lijkt Harry Potter wel – 65cm sneeuw neerdaalde.  Zie hierrrr.

Bij dit soort mooie berichten hoort een blik op de kaart van het sneeuwdek van het noordelijk halfrond. We lopen ver voor zoals je ziet. En natuurlijk hadden we de afgelopen dagen ook die berichten over de sneeuwstormen in Bejing (zie video). In de Verenigde Staten was gisteren 30% van de “lower 48 states” met sneeuw bedekt en dat is een record sinds een nieuw instituut de data volgt sinds 2003.

Tja en dan hebben we nog ons eigen Europaatje met gisternacht een GFS18u hoofdrun waar Erwin van Erp stijl van achterover sloeg. Met dank aan Ab kan ik hier de kaart aan iedereen tonen. Dat zijn uitschieters natuurlijk. Maar met de fundamentele onzekerheid van het weer is zo’n kaart gewoon GROOT NIEUWS omdat het toont en bewijst wat er binnen de netjes in weermodellen vastgelegde natuurkundige wetten mogelijk zou kunnen zijn.

En verder staat ook in de GFS00u mijn BV2 nog trots overeind. Hoef daar vanochtend niets aan toe te voegen! Komt dus goed.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.