Gisteren zijn Snow Summit en Bear Mountain in Californië geopend dankzij de kunstsneeuwproductie van 1 weekeinde zoals je op de foto hierboven en de video hieronder ziet. En dan te bedenken dat het in L.A. vorige week maandag nog 30°C werd. Geniet van de video!

Wil je meer? Kijk dan hierrrr nog naar een weerbericht uit de Cascades in Oregon van hoe skigebieden zoals Timberline zich daar opmaken voor het nieuwe seizoen en hier gewoon met sneeuw van moeder natuur. In Minnesota in de ochtendspits van Minneapolis klapten 50 auto’s op elkaar bij een eerste onverwachte sneeuwval. Zie hier de eerste “winter fails” video daarvan.

Echt mooi zijn de plaatjes uit de Canadese provincie Minetoba waar gisteren in het dorpje Mafeking even ten noorden van Swan River – het lijkt Harry Potter wel – 65cm sneeuw neerdaalde.  Zie hierrrr.

Bij dit soort mooie berichten hoort een blik op de kaart van het sneeuwdek van het noordelijk halfrond. We lopen ver voor zoals je ziet. En natuurlijk hadden we de afgelopen dagen ook die berichten over de sneeuwstormen in Bejing (zie video). In de Verenigde Staten was gisteren 30% van de “lower 48 states” met sneeuw bedekt en dat is een record sinds een nieuw instituut de data volgt sinds 2003.

Tja en dan hebben we nog ons eigen Europaatje met gisternacht een GFS18u hoofdrun waar Erwin van Erp stijl van achterover sloeg. Met dank aan Ab kan ik hier de kaart aan iedereen tonen. Dat zijn uitschieters natuurlijk. Maar met de fundamentele onzekerheid van het weer is zo’n kaart gewoon GROOT NIEUWS omdat het toont en bewijst wat er binnen de netjes in weermodellen vastgelegde natuurkundige wetten mogelijk zou kunnen zijn.

En verder staat ook in de GFS00u mijn BV2 nog trots overeind. Hoef daar vanochtend niets aan toe te voegen! Komt dus goed.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.