Wat een drukte vandaag op Wintersportweerman. Wellicht niet qua reacties maar wel qua berichten. Eerst het bericht van Hajo over droogte en het koude nazomerweer in het noordoosten van de USA, en een klein uur later het bericht van Frederic over de eerste sneeuwkansen op het Europese continent. Geen speld tussen te krijgen en geen woord aan toe te voegen. Mag ik vanavond de (weer)krenten uit de pap halen. Veel foto’s en weinig tekst. Ook wel eens leuk.

Toch wil ik even aansluiten op het bericht van Hajo. Dit zijn de temperaturen van vanochtend in staten als New York, Vermont en Maine in farenheit. Rond en onder het vriespunt in de blauwe gedeelten. Koud genoeg om kunstsneeuw te spuiten. De openingsfoto is uit Maine. Het skigebied van Sundayriver is op het ogenblik reeds kunstsneeuw aan het spuiten. Te vroeg? Hier lees je waarom er nu al sneeuw wordt gespoten. Maar er gebeurd op “weer-gebied” echt veel meer.

Dit is een satellietfoto van vandaag. Kijk eens naar de dikke plukken met wolken boven de Cote d’Azur in Frankrijk en de Toscane in Italië. Vette onweersbuien met veel neerslag waaronder hagel. En kijk ook even in de buurt van Parijs. Ook dikke wolken. Van bovenaf een mooi gezicht. En wat is de consequentie?

Witte straten door hagel in Florence. Via een Italiaans weerbureau vernomen dat binnen no-time de straten volledig wit waren gehageld. En ook mijn collega’s in Italië (Regio Emillia Romagna) vertelde dat er verschrikkelijk veel regen viel. 

Ook dit is Florence. Net na de ergste bui. Prachtig. De buien trekken dwars over Italië naar de Balkan. Daar later erg veel regen.

En deze uit Parijs. Dit is puur regen. Maar wel mooi.

En Toulon in zuid Frankrijk. Daar dan weer extreem veel regen en de straten onder water. Je zult er zitten. Onze vaste reageerder en fotografe Kirsten_DL zit in die omgeving. Iets meegekregen Kirsten?

En door naar zuidoost Azië. Tropische storm Fung-Wong raast over de Filipijnen. Niet zozeer de wind is daar het probleem, maar de neerslag. Echt idioot veel.

Dit is de zogenaamde “cloud top IR” foto. Deze satellietfoto geeft weer hoe koud de bovenkant van het systeem is. Fung-Wong is extreem koud voor een Tropische Storm. Met temperaturen van > -/-80° C. En dat resulteert in enorm veel neerslag. 

Dit is het noorden van het eiland Luzon vanmiddag. Tja….wat kan ik hier nog over zeggen. Schandalig veel regen in een hele korte periode. En wij in Nederland wel eens mopperen over te nat en/of te droog? Extreem dit!

 En Fung-Wong is op weg naar Taiwan en China. Waarschijnlijk zal dit systeem niet uitgroeien tot een Orkaan, tenminste dat is niet de verwachting. Al zijn wel alle ingrediënten aanwezig om wel snel te intensiveren.

Tot zover dit “anders dan andere” vrijdagavondbericht. De belangrijkste dingen zijn reeds door Hajo en Frederic geschreven. Rest mij jullie een fijn weekend te wensen. Ciao!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

7 reacties

Gesloten voor reacties.