Hierboven een kiekje van Hans uit Flaine ge-upload met de Sneeuwhoogte App van Bizztravel. Ziet er prachtig uit. Hier in Champéry zie je op tussen 1050 en 1500m de zuidhelling al geleidelijk weer sneeuw verliezen door de kracht van de maartzon ondanks dat het gewoon heeft gevroren sinds de sneeuwval. Ik hou het heel kort vanochtend omdat ik met een groepje met berggids meekan om vanaf de hoogste lift in een uur een top in de Portes du Soleil te beklimmen met de ski’s op de rugzak. Daarna ga ik echt even smullen op een testski van White-Doctor.com.

httpv://www.youtube.com/watch?v=U8_Jkpc3gH8

Vervolgens zal ik op weg gaan richting Morgins voor een stukje Rock-the-Pistes. Zie hierboven de video van vorig jaar en hierrr meer info.

za_kunstsneeuw2403

Uit de Zillertal Arena (zie meteo of alle cams) bereikten ons gisteravond deze plaatjes van de actuele kunstsneeuwproductie.

za_kunstsneeuw2403b za_kunstsneeuw2403c

De natteboltemperatuur (ietsje hoger dan het dauwpunt) is bepalend of je wel of niet kunt spuiten. ’s Nachts is die natteboltemperatuur gelijk aan de gewone temperatuur omdat de vochtigheid 100% is. Overdag als de lucht droger is kan hij er een paar graden tot zelfs 10 graden in extreem droge condities onder zitten.  

trepalle2503

Extreem droge condities hebben we momenteel zeker niet in de Alpen. Vandaag zijn er weer sneeuwbuien zoals hier in Livigno (zie meteo en alle cams) waar de lantarenpaal alweer een halve meter dieper in de sneeuw staat dan in de afgelopen sublimatiefase. We weten allemaal dat de lantarenpaal ook helemaal kopje onder is geweest voor die warme zonnige fase.

colraiser2603

Finn arriveert vandaag in Val Gardena (zie meteo of alle webcams). Hij had er al willen zitten maar had een hoop sores met de nucleaire top in Den Haag. Omvliegen via Londen enzovoorts. Misschien tikt hij er nog een regeltje over als hij de komende dagen gaat komen met zijn altijd schitterende fotoreportages. Vanochtend doen we het nog even met een alpenkauw die even door beeld vliegt van de webcam op Col Raiser.

[metaslider id=42005]

Ik doe even geen weeranalyse vandaag. Fréderic heeft gisteren veel gedaan in de reacties en hij komt vanavond met een uitgebreid bericht. Hopelijk kan hij daarin veel onzekerheid wegnemen. Op korte termijn is er die onzekerheid al met de sneeuwval vanaf vandaag in de westelijke Alpen en dan vooral aan de Italiaanse kant. De modellen en de runs lopen nogal uiteen zoals je ziet voor het aantal verwachte centimeters boven 1500m sneeuwgrens. Dan richting eerste week van april is het zeer vaag nog. Het is dan nog erg zacht en er zou veel neerslag kunnen komen. Ben benieuwd wat Fréderic er vanavond van maakt.

noreaster_sandy-compare1

Afsluitend moeten jullie vandaag naar de Amerikaanse oostkust kijken waar een storm gaat woeden die als twee druppels lijkt op Sandy die op 29 oktober 2012 aanviel. Alleen nu in het winterseizoen zit er weer sneeuw op! Er kan makkelijk 15cm vallen op sommige plekken aan de kust. Zie weather.com en dit artikel op Wattsupwiththat.com. De periode oktober-maart van deze winter is in de Verenigde Staten de koudste in 102 jaar. 1963 kaliber dus. Zie hierrr. Ben je onder de 70 en in goede gezondheid ga je hem in Nederland ook nog een keer meemaken.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.