Nu we in New York een speciale ingelaste klimaattop hebben staan de media weer bol van de klimaatberichten. Er is weer een sprankje hoop op een akkoord in Parijs in december 2015. Waar je minder over leest is over het aanhoudende herstel van het zeeijs rond de noordpool en de recordstand van het zeeijs rond de zuidpool. Weer.nl kwam gisteren met dit verhaal waarin weer netjes alle global warming cliché’s uit de kast worden gehaald.

De riedel smoezen waarom opwarming en de spectaculaire toename van het zeeijs rond Antarctica met elkaar kunnen samenhangen wil ik niet eens lezen. Niet omdat ik mijn hoofd in het zand steek, maar omdat het echt te gek voor woorden is. Je zou denken dat de epicirkels in de tijd van Galileo vergezochte trucs waren om de aarde in het centrum van het zonnestelsel te houden, maar wat we hier in de 21e eeuw horen is nog kinderlijker.

En wat schrijft meteoconsult over het Arctische zeeijs:

Het zeeijsminimum in het Noordpoolgebied is dit jaar, zoals we een paar weken geleden op deze site al schreven, ver bij het recordminimum van 2012 vandaan gebleven. Tegelijkertijd ligt het met een oppervlakte van 5 miljoen vierkante kilometer (net iets minder dan vorig jaar) nog steeds wel dik onder het gemiddelde (1981-2010). Daarmee blijft de sterk dalende trend voor het Noordpoolgebied onverkort van kracht, ook al lijkt er de laatste twee jaar een licht herstel te zijn ten opzichte van het absolute minimum in 2012. Maar: net zoals het weer gedraagt ook het zeeijs zich grillig en daarom zegt de (langjarige) trend in dit geval veel meer dan de uitslagen van de afgelopen twee jaar.

Mooie formulering “onverkort van kracht” en op die zogenaamde langjarige trend kom ik aan het einde van dit artikel terug. Nu eerst maar eens zelf kijken…

  ssmi_ice_area

Rond de noordpool zijn de minima van 2007 en 2012 nu echt vergeten. In 2007 riep Al Gore nog dat de noordpool in zomer 2013 ijsvrij zou zijn. 2014 volgt netjes de lijn van 2009 en 2013. Het ijs is wel nog flink lager dan het gemiddelde 1979-2006 maar daar straks meer over. Met nu een tweede jaar met flink veel ijs is natuurlijk ook het aandeel meerjarig ijs weer flink gestegen. Zie hierrr

arctic  

Hier zie je hoe “steady” het zeeijs even onder normaal verloopt momenteel. Met de sinus (golf) van zomer naar winter is sowieso niets mis. We kijken alleen naar kleine afwijkingen van een over all sowieso normaal verloop. Zou ook niet echt anders kunnen gezien de wisseling van temperatuur rond de noordpool met de seizoenen. Paniek hierover is net zo bizar als paniek over eb en vloed voor een kustbewoner.

zeeijsarct2509

Hier zie je een wat langere reeks en dan zie je dat de negatieve trend in 1994 is ingezet. Wat gebeurde er in 1994? 

pdo-amo

 In 1994 keerde de Atlantic Multidecadal Oscillation (AMO) om van haar negatieve naar haar positieve fase. Onderaan dit bericht kijken we naar het acrtisch zeeijs voor 1970 om het plaatje compleet te hebben. Toen was de AMO ook nog positief. Hoe was het zeeijs toen? 

seaiiceant

Ondertussen rond de zuidpool. Een krankzinnig lange recordsituatie. Het zeeijs continu hoger dan normaal.

southern-anomaly

Check hier.

antarctic_sea_ice_extent_zoomed_2014_day_265_1981-2010

En hier! Niet meer normaal! En ga zelf maar na de het wereldwijde zeeijs natuurlijk ook een positieve afwijking vertoont. Waar duidt netto meer ijs op? Afkoeling misschien?

arctisch1709

Snapshot van het zeeijs rond de noordpool op het minimum van 2014.

zeeijsant2009

 

En de snapshot van het zeeijs rond de zuidpool op het maximum van dit jaar. Het gebied buiten de gele lijn minus wat er op sommige plekken te kort is, is netto half zo groot als de EU! Hierrr meer over het record.

GISSGlobalMonthlyTempSince1958AndCO2

Nee, de opwarming MOET verklaren waarom er meer ijs is. Maar…. er is helemaal geen opwarming. Al 17 jaar niet meer. In deze grafiek zie je dat je bij 2002 ook een knik kunt leggen naar een geringe afkoeling. En al die tijd – ook tijdens de afkoeling tot 1975c – stijgt de CO2 concentratie maar. De plantjes zijn er wat gelukkig mee en de woestijnen vergroenen. Maar voor een boel mensen stuurt CO2 ons klimaat. Ga ik hier verder niet op in. Boek me voor een lezing zou ik zeggen.

ipcc-sea-ice

En dit is voor mij toch altijd weer de klapper. Dat in het allereerste IPCC rapport deze grafiek stond en in de rapporten daarna alleen de lijn vanaf de rode streep. Links van de rode streep zie je metingen van het zeeijs voor de komst van vaste satellieten. We zien dat de vorige keer toen de AMO sterk positief was er ook heel weinig zeeijs rond de noordpool was en dat de sattelieten toevallig kwamen toen de AMO op haar koudste punt was en het arctisch zeeijs op haar hoogtepunt. Zodoende staren we steeds naar het dalende stuk van een golf als we paniekerig zijn over de noordpool en de arme ijsbeertjes die eigenlijk zeeberen zijn (arctus maritimus), die met gemak 50km zwemmen en die de 3000 jaar warm klimaat van het holocene climate optimum moeiteloos doorstonden (zie hierrr). 

sao

Hier nog een nieuwe theorie die uitlegt dat het logisch is dat het zeeijs aan beide polen afwisselend en omgekeerd groeit en krimpt. Met een periode van 32 jaar. Lees er hierrr meer over. En hierrr nog een nieuwe theorie die een link legt tussen afname van arctisch zeeijs en absorptie van zonlicht door wolken.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.