hajo-sneeuw

Komend weekeinde begint de carnaval. Het ene deel van de bevolking gaat zich thuis klem zuipen om de mislukte winter en andere problemen te vergeten. Het andere deel van de bevolking gaat zich in de Alpen k…. ehhh… gaat in de Alpen lekker sportief aan de gang. En jongens en meisjes: hebben we ooit een betere timing van sneeuwval gehad dan in winter 2015-2016? Met kerst hebben we geleerd dat winterzon ook in een groene weide niet gek is. Nu gaan we weer leren dat er niets gaat boven een lekkere laag verse sneeuw. Hier in Tignes in de Savoie Mont Blanc is het vanochtend vroeg al begonnen.

vlokjes

Eerst nog even deze omdat sneeuwvlokjes zo mooi zijn. Mijn materiaal: HEAD Ridge pant en EDGE jacket en Cyclic 115 ski van hetzelfde merk. Bevalt me allemaal prima. Gisteren vellen bij de ski’s gekocht en 600 hoogtemeters gehiked. Daar zijn deze ski’s met Tyrolia toerbinding eigenlijk te zwaar voor maar omdat ik pas 49 ben en op mijn 70e nog met lichte skietjes kan toeren doe ik dit mezelf aan. De ski’s zijn natuurlijk pure freeride toppers waarmee je normaal gesproken hoogstens korte hikes maakt vanaf een bergstation.

24usneeuw

Sneeuwval komende 24 uur

48usneeuw

Sneeuwval komende 48u

72usneeuw

Sneeuwval komende 72u

zuidkant0703

En we kijken al tot en met de zuidkant dump in het weekeinde

Tipje van de sluier: na het weekeinde mogelijk meteen weer een noordkantdump meteen gevolgd door een zuidkantdump. Enzovoorts!

poppenberg0302

Leuk om te zien dat het in de Wintersport-Arena Sauerland mooi sneeuwt. In de loop van de nacht is de regen overgegaan in sneeuw. Hoe was de “storm” in Nederland trouwens?

Schermafdruk 2016-02-03 09.38.40

De sneeuwzone ligt al schitterend tegen de Alpenhoofdkam aan. Naar het oosten toe moet hij nog wel doordrukken voor het ook daar begint te sneeuwen. Altijd weer bizar om te zien hoe scherp die weerscheiding is. Gezien hoe mooi het nu hier sneeuwt in de Savoie Mont Blanc verwacht ik dat de Franse Alpen misschien toch wel spekkoper zijn.

avoriaz0302

Kijk maar eens hoe lekker het in Avoriaz sneeuwt!

grimentz

Wallis doet ook al perfect mee!

schangnau0302

En in het Berner Oberland zien we op 950m hoe snel de sneeuwgrens daalt en hoe mooi de schade van de afgelopen dagen wordt hersteld.

We springen even vooruit. Het Amerikaanse model komt nu juist voor komende dinsdag met een zuidkantdump. Dat wil zeggen dat was de run van middernacht.

voorspelbaarheid

Kijk maar hierboven hoe het met de voorspelbaarheid gesteld is vanochtend. De nieuwe run heeft weer een noordkantdump met wel een kronkel waardoor de zuidkant wel mooi gaat meepikken. Dit is dus voor dinsdag. Het Europees model komt ook met een soort sneeuwsandwich voor die dag. De onvoorspelbaarheid maakt dat we ook maar niet verder vooruit kijken vandaag. Snel terug naar een iets actuelere situatie: de zuidkantdump zondag.

zuidkanta

Laten we naar de sneeuwgrens kijken bij de zuidlantdump zondag. Het blijft een heikel punt. Vermenigvuldig de getallen met 100 en trek er ongeveer 300 vanaf en je hebt de sneeuwgrens. Dat de grens pal op de hoofdkam hoger is maakt natuurlijk niet uit. Daar kun je toch niet lager. In de stuwingszones zien we 1200-1500m als range.

zuidkantb

Juist in het oostelijk Alpengebied lijkt de noordkant goed mee te pakken zondag en dan heb je daar een lagere sneeuwgrens dan aan de zuidkant. Neemt niet weg dat de zuidkant de grootste accumulaties heeft die dag. Denk aan…. hopelijk een halve meter dan win ik mijn vierde boude voorspelling en is de score weer 3-1. Kom ik weer een beetje in vorm zoals eerdere jaren? Mijn god wat een rollercoaster deze winter. Blij dat jullie het met me hebben uitgehouden!

noordkantpluim

Noordkant

Ik sluit af met twee ensmebleplaatjes. Eerst de noordkant. Prikpunt Berner Oberland. Schitterend die scherpe temperatuurdip perfect samen met de sneeuwval. Dat was dus visitekaartje Groenland. Daarna zien we dat de noordkant vanaf zondag weer een sneeuwrijke fase in gaat. Vanaf de 11e zien we een wilde slinger in temperatuur. Maar in feite ook morgen al een pittige opwarming. In Oostenrijk is de sneeuw juist morgen en in de nacht op vrijdag maximaal en komt de opwarming vrijdag overdag. Op zich erg gunstig voor het doen binden van sneeuwlagen. Alleen duurt het dan alsnog 5 dagen. Dus vrees ik absoluut ook voor de nodige lawineongelukken. je ziet dat het sneeuwrijk kan blijven tot het gaatje. Het wordt een fase dat we ook weer moeten gaan aangeven welke dagen de zonnigen zijn. Gelukkig is het zaterdag droog. Een zegen!

monsterzuidkant

Zuidkant

Kijk even naar het monster vanaf de 13e. Dat zou een kolossale bak regen tot 1500m zijn. Maar vergeet het ok meteen weer want het heeft geen steun. Het ziet er best goed uit! Het kan vanaf de nacht op zondag een hele week wisselend sneeuwen aan de zuidkant. Wat de sneeuwdagen worden na het weekeinde is nog amper te zeggen. We weten alleen dat ze komen. De nacht op woensdag heeft een mooie neerslagpiek.

folie0302

Terwijl ik zat te tikken is er ongeveer 5cm sneeuw gevallen. Hierboven de Folie Douce live. Wat een après-skifeest bouwen ze daar elke zonnige of tenminste droge dag zeg! Zie mijn impressie van gistermiddag. Nu als een speer ski’s waxen en nog paar uurtjes skiën voor ik onverrichterzake huiswaarts moet keren. Nu ja ik heb één ding weer helder in mijn kop: hoe fantastisch skiën is als je het eindelijk weer eens een par dagen 100% op je eigen niveau kunt doen. Dat schiet er als family man te vaak bij in.  Spannend of ik straks sneeuwkettingen om moet: ik ga tenslotte afdalen. Dat zou op winterbanden moeten lukken eigenlijk. Ik zou zeggen: delen jullie (in de baas zijn tijd haha) lekker veel plaatjes van de sneeuw in de reacties. Vanavond Ronaldo. Morgenochtend zit ik alweer thuis te tikken.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

112 reacties

Gesloten voor reacties.