Nu de voorjaarsvakantie steeds dichterbij komt neemt de spanning met de dag toe. Zelf heb ik de reactiestroom grotendeels bijgehouden in de afgelopen dagen en ik snap precies wat voor gevoel er op dit moment leeft. Als je een keer per jaar een weekje mag skiën dan wil je eigenlijk gewoon niets minder dan die dikke laag verse sneeuw tot in het dorp en daarna alleen maar blauwe luchten. En ja, dat is natuurlijk ook wat iedereen verdient na al het harde werken in aanloop naar zijn of haar vakantie. 

[metaslider id=38982]

Hoewel ik zelf waarschijnlijk niet in de sneeuw sta de komende weken, ben ik mega happy nu we er steeds meer vanuit mogen gaan dat het gewoon precies op tijd helemaal goed gaat komen voor de gebieden aan de noordkant waar het nu nog een beetje kiele-kiele is. Natuurlijk praten we nog over de onzekere termijn van +7 dagen vooruit, maar als je  bovenstaande slideshow bekijkt voor een prikpunt midden aan de Noordkant in Tirol dan zal iedereen een duidelijke trend zien in de vier opeenvolgende runs van vanmorgen en gisteren. Toeval of niet, het kantelpunt voor de Oostenrijkse noordkant is voor aankomend weekeinde op 15 en vooral 16 februari. Een hoop mensen die op zaterdag arriveren op hun bestemming zullen op dat moment te maken hebben met föhnige condities met erg zachte temperaturen. Maar dan nog geen 24 uur later, dikke vette sneeuwval tot in de lagere dalen. En dat is dan nog maar het begin..

Voordat we gaan kijken naar al het moois wat er voor de krokusweken op de kaarten staat, eerst nog even terug naar de komende dagen. Op dit moment sneeuwt het nog stevig door in de Zuidelijke Franse Alpen. De plaat bovenaan het bericht, afkomstig uit het mega zuidelijk gelegen Isola 2000 kennen de meeste inmiddels wel. Verder zien we in het westen en aan de Noordkant op dit moment vooral veel dikke bewolking die vooral in West-Zwitserland her en der uitsneeuwt. Aan de zuidkant in Italië sneeuwt het weer lekker door.

Aosta 100214

Dikke vette vlokken in de Aosta vallei

En we weten inmiddels wat de tegenhanger van bovenstaande plaat is aan de Oostenrijkse-Noordkant.. 

Kitzbuhel 100214

Prachtige plaat uit Kitzbuhel op dit moment. De sneeuw ligt nu nog op de bomen maar zal er in de loop van de dag waarschijnlijk af gaan glijden door de oplopende temperaturen. 

Rtavn304

Nog geen 12 uur later is het winterse plaatje in Oostenrijk echter alweer compleet (boven 800m). Morgen in de vroege ochtend weet een zwak frontje tot de Noordkant van de Alpen door te dringen en zal daar zo’n 5 a 10cm achterlaten bij een sneeuwgrens van 600 a 800m. 

Woensdag is vervolgens een droge dag met vooral in de middag op veel plaatsen in de Alpen ruimte voor zon. Daarna begint een neerslagrijke periode voor misschien wel de grootste winnaar tot nu toe dit seizoen: de Franse Alpen.

graphe3_1000_562_429___

Een flinke kanttekening hierbij is wel de sneeuwgrens. Deze ligt wanneer de sneeuwval begint donderdag nog rond de 1000m, wat laag genoeg is voor de meeste Franse dorpen, maar stijgt in het weekeinde mogelijk tijdelijk tot 1500 a 1800m. Dat zou betekenen dat sommige vakantievierders even moeten dansen in de regen bij aankomst. Maar ook hier geldt: nog geen dag later crasht de temperatuur en zijn ook de dorpen weer wit.

En dan begint het grote staren in onze meteo-bol. Zoals eerder genoemd mogen we met steeds meer zekerheid stellen dat aankomende zondag wel eens een kenterpunt kan gaan vormen waarbij het Noordkant-föhn-Zuidkant-sneeuw verhaal langduriger wordt omgedraaid. 

Recm1921

Zoals altijd, en zoals Arjan ook al aangaf in zijn bericht van gisteren avond, zit het venijn hem in de details. We zien zowel in het Amerikaanse model als ook in het Europese model genoeg kansen voor het ontstaan van een prachtige Nordstau-periode waarbij de lagedrukgebieden eindelijk weer eens pal vanuit het noorden af komen zakken en telkens weer bakken sneeuw en een portie koude lucht achterlaten.

Ik durf in ieder geval weer te dromen, en beeld me de plaatjes van dikke vette sneeuwval  aan de Noordkant stiekem alweer in als ik mijn ogen sluit. Ben ik wat voorbarig met mijn gedroom? Misschien wel. Geniet ik er hierdoor minder van? Zeker niet! We gaan het volgen.. 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

49 reacties

Gesloten voor reacties.