zuidkantoostwauw

Als je 208mm neerslag ziet in de berekening voor de komende 10 dagen moet je opletten. Als dat ook nog eens het Europese weermodel is dat met deze weerfantasie komt dan is het dubbelinteressant. En man wat gunnen we het de Italië-gangers en liefhebbers van de zuidelijke Franse Alpen als het met hun wintersport op de valreep ook nog helemaal goed komt. Zit je dorp op 1000m of hoger dan mag je echt verwachten dat het een fantastische krokusvakantie wordt. In ga je in de carnavalsweek? Dan krijg je heel wat op je dak!

Schermafdruk 2016-02-05 12.31.51

Nu valt het in het Amerikaans weermodel allemaal nog wel mee. Hier verlies ik mijn vierde BV als er zondag en maandag maar 25cm valt in Val Gardena bijvoorbeeld. Met dinsdag en woensdag nog eens 30cm erbij is het allemaal toch een mooi perspectief. En de sneeuwgrens pakt mooi laag uit zoals je ziet. Laten we deze gematigde Amerikaanse berekening nemen als onze laagste verwachting. Dan gaan we nu zien in het Europese model dat het ook nog veel meer kan worden…

adria

Adriatische Zee meest actieve zone

Hier even 10 dagen vooruit waar de meeste actie is: de Adriatische Zee is absoluut de hotspot oftewel cold spot!

zuidkantoostwauw

Doe maar ruig met 208mm

Dit is natuurlijk onwerkelijk. Zelden dat het Europese weermodel zo iets berekent. In het verleden hebben we vaak grote overstromingen gezien bij dit soort accumulaties. We moeten misschien even de berichten van 2013-2014 terughalen om te zien of we toen ook zulke berekeningen hadden. Google maar eens op Erben Wennemars Weissensee en zoek dan verder op datum.

zuidkantwestwauw

En met het westelijk Alpengebied erbij

In het westelijk Alpengebied heel mooi te zien dat als het uit het westen komt de noordelijke Franse Alpen meer profiteren dat de oostelijke noordkant. Piemonte en Valle d’Aosta zijn spekkoper. Maar verkijk je niet op de kleurstelling. 70 of 80mm is ook nog een bak sneeuw hoor!

100west

En wat er tot en met maandag berekend wordt

Laten we even de nog betrouwbaarder strategie nemen om de eerste dump zondag en maandag apart te bekijken. OK we gaan dus voor 50-100mm! Veel meer dus dan het Amerikaans model berekent.

eerstewest

Tot en met maandag aan de westelijke kant

Hier nu Lombardije en Oberengadin als echte winnaars.

nadering

Aanzuiging voor het front uit

Mooi altijd om te zien hoe een zuidkantdump begint. Het front nadert. Föhnwindtrekt aan uit het zuiden. En al voor het front arriveert sneeuwt het stevig in de Alpen. De Pyreneeën gaan zeker ook meedoen.

midden

Langgerekt koufront

Zondagavond die je mooi hoe de Alpen een uitgestrekt koufront (kou links) van Oslo naar Tunis doormidden klieven.

hogesneeuwgrens

Tweede zuidkantdump zwelt aan

Maandagmiddag nadert een nieuwe golf ellende uit het westen. Eerst gaat de noordkant “profiteren”. Met dien verstande dat de sneeuwgrens naar 1500m kan stijgen. Oostenrijk zit aardig in de windschaduw.

tweedezacht1

Hoge sneeuwgrens in begin

Dan welven de isobaren verder naar het zuiden en begint het zuidkantkarakter te ontstaan.

2eardennen

Ardennen doen mee

Dinsdagavond doen de Ardennen misschien even mee.

fullforce

En full force

Woensdagochtend zou het stevig moeten doordumpen in Zuid-Tirol en Val Gardena.

polar0502

Staalstroom zuidelijk

Kijk eens hoe mooi de straalstroom recht onder de Alpen waait.

kouder

Oceaan steeds groter gebied koud

En steeds meer is de hele Atlantische Oceaan te koud voor de tijd van het jaar versus voorheen alleen zo’n vlek zuidelijk van Groenland. Die straalstroom kan nu dus makkelijker koude luchtpakketten naar de Alpen blazen. Koud genoeg voor winter daar. Niet koud genoeg voor winter hier. Spannend hoe het verder gaat!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

57 reacties

Gesloten voor reacties.