sneeuw_NL_eureka

Sneeuw in Nederland komende zaterdag? Waar komt dat ineens vandaan? Het Amerikaanse model berekent het alleen voor Zuid Limburg. Maar het Europese model lust er ook in Midden-Nederland pap van! Onze niet skiënde Ab die altijd puur naar Nederland kijkt,  was er vanochtend als de kippen bij in de reacties! Na lang zoeken op de weerkaarten vond ik ineens de verklaring voor wat er in Europa staat te gebeuren. Het hangt samen met extreem winterweer in de Verenigde Staten momenteel.

sneeuwNL

Check deze nieuwe pluim voor Midden-Nederland. De sneeuwkansen. Zaterdag gewoon dikke sneeuw. En de week erna opnieuw? Dat laatste analyseren we onderaan dit bericht even. Eerst pure focus op komende zaterdag want het kan leuk worden maar er kan met name in Duitsland ook van alles misgaan…

sturmtief

Wetteronline waarschuwt indringend vanochtend. Er komt een kleine felle depressie door waarvan de trekrichting net als afgelopen week weer bepalend wordt voor waar wel en geen sneeuw gaat vallen. Ten noorden ervan oostelijke koude aanvoer en sneeuw. Ook in Nederland dus. En nu 48 uur voor het event lijkt de sneeuw wel ook het noorden van Nederland mee te pakken. Het zal toch vooral natte sneeuw zijn maar een klein sneeuwdekje sluit ik niet uit. Ten zuiden van de depressiekern warme lucht op hoogte en regen die op een koude ondergrond gaat vallen.

blitzeis

Wie dit weekeinde naar de Alpen rijdt moet in Duitsland dus rekening houden met ijzel!

regen

Als we meer in detail kijken lijkt het toch te gaan meevallen. Een dag voor die kleine depressie aanvalt, schuift er namelijk al een “zacht” koufront (occlusie) over West-Europa. Die gaat regen brengen en de eerste dooigolf. Dat is ook wat voor de Lage Landen al dagen op de kaarten (Europees model) een vroeg afscheid van de winter voorspelde. Maar nu hebben we misschien dus nog voor goed en wel de sneeuw in het zuiden en in België gesmolten is een terugslag!

kou

Check deze nieuwe pluim! Zowat twee ijsdagen maandag en dinsdag in Nederland. En inderdaad een forse afkoeling in de nacht van zaterdag op zondag samenhangend met de sneeuwval… waar komt dat ineens vandaan?

ensNL0101b

We zetten er meteen de pluim van het Amerikaanse model naast (06u run) om met beide benen op de grond te blijven… allemaal minder koud, maar ook hier een hoofdrun onderin het ensemble… Dus misschien hebben we in Nederland gewoon een regendag zaterdag. Maar toch is het zo bijzonder wat er gebeurt dat ik niet rust voor ik de verklaring gevonden heb.

eureka-left

En ik heb de verklaring gevonden. Here we go! We beginnen met enkele video’s van de sneeuwval vannacht in Zuid-California tot op het strand….

https://www.youtube.com/watch?v=Mpzo3sYLlgg

OK, dat was nice alvast! Hierrr nog een video op weather.com. Maar wat heeft het met het weer komend weekeinde in de Lage Landen en Duitsland te maken?

amerika0101

Om te beginnen stellen we vast dat de Verenigde staten weer eens totaal in de vrieskist zitten in zowat alle staten. Vannacht – net voor middernacht – werd het -44,4ºC in Daniël Wyoming. De laagste temperatuur van heel 2014 in de Verenigde Staten zoals je hierrr kunt lezen.

metpijlen

Kijken we verder op de weerkaart (wat leuk die Samsumg Galaxy Note 4) zien we de restanten van het Californische sneeuwfront. We zien dikke sneeuw in Texas. Ook leuk in het warmste jaar ooit (als je Willy Soon gelezen hebt weet je beter). Die scherpe grens tussen regen en sneeuw in Texas gaat de komende dagen ontaarden in een wild frontensysteem met sneeuw, ijzel en regen in de midwest en later langs de oostkust. Zie deze video Travel Nightmares Ahead. Wat voor Europa van belang is echter is de piepkleine depressie die in een zone met 1020hPa precies op het punt waar de temperatuurgradiënt op zee het sterkst is van vriezende lucht ver op zee naar ineens +18ºC.

[metaslider id=52085]

Als bewijs dat ik niet uit mijn nek klets zie je die depressie op deze vier kaarten binnen knallen. Bedenk dat er op 5km hoogte niets maar dan ook niets van die depressie te vinden is. Op 1500m ook bijna niets. Pas op 925hPa en dat is zo rond 850m hoogte is de kleine trog met kou te vinden. Trog is niet het goede woord. Het is een wervel. Met dus die extreme verschillen tussen de noord en zuidkant van het oog van de wervel. Uiteindelijk als het ding gepasseerd is ruimt ook in de Alpen de wind naar noordwest. Tsjakkaa weer een Nordstau daar.

schering

Hier zie je de temperatuurschering erg mooi. Zelfs Noord-Holland op slechts +1ºC zaterdagmiddag. België daarentegen +12ºC. En hoe groot nu de kans dat je bij +8ºC op de snelweg nog last hebt van ijzel?

bodentemp3112

Duitsland heeft hierrr voor de landbouw fantastische metingen van de grondtemperatuur tot op verschillende dieptes. Welnu: ik kan iedereen geruststellen…. er is nauwelijks vorst in de grond in Duitsland. Geen wonder ook na die zachte fase die aan de huidige sneeuw vooraf ging. Dus: ja het kan bij het eerste begin even wat glad zijn. Maar er is ook gestrooid en dus zal het allemaal erg meevallen. En de regen zelf zal nauwelijks last geven voor het verkeer. Hoe zit het aan de voet van de Alpen?

zondagmiddag

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben we neerslag aan de noordkant met een sneeuwgrens van de Franse Alpen naar Oostenrijk van in het westen 1500m dalend naar 900m in het oosten. Zaterdagochtend is het het warmst in de Alpen. Een graad of +3ºC op 1500m. Tegen de tijd dat de neerslag aan het einde van de middag begint koelt het ook al sterk af. Vooral lagere skigebieden in Zwitserland kunnen wat regen hebben zaterdag, maar in de nacht op zondag is het dan weer sneeuw en dat houdt zondag aan met een in het oosten zeer lage sneeuwgrens. Zondag wat dat betreft dus een slechtere reisdag dan zaterdag deze keer. De Franse Alpen zitten met hogere luchtdruk (zie die 1039hPa bij Parijs trouwens!!) en minder neerslag. Ook iets zachter zoals gewoonlijk maar de skigebieden liggen ook hoger. Alles duidelijk zo?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Gesloten voor reacties.