Dat het gaat winteren in Europa weten we nu wel! Check in de wintersport weerkamer hierboven gewoon het Föhndiagram, de weerkaarten en de ensembles. Donderdag al smullen we weer van webcambeelden uit de Alpen met vooral in het westelijk Alpengebied en aan de zuidkant decimeters sneeuw. Met het bericht van gisteravond weten we ook dat er serieuze kansen zijn op echt winterweer ook voor de Lage Landen. Toch gaan we vooralsnog uit van koudkwakkelen. Voor de noordkant van de Alpen, waar de meesten van ons gaan skiën, is de meest prangende vraag: KOMT ER NOG EEN GLIJBAAN OF NIET?[dc_slider slider=”7049″ captions=”true”]

Om meteen met de deur in huis te vallen: het ECMWF-model berekent vanochtend een juweel van een koude glijbaan met een neerslagpatroon dat zich op 4 en 5 december ontwikkelt zoals op de kaarten hierboven. Regen in de LL maar een enorme bak sneeuw erbij in de Alpen. Juist ook in de gebieden in Oostenrijk – denk aan Zell am See, Obertauern en Die Tauplitz – waar komende donderdag nog niet zo veel zal vallen. 

Hier de bijbehorende drukkaart van het ECMWF-model. Hoeveel mooier dan dit wil je een glijbaan hebben? Kan niet! Dit is the real thing!

Het GFS-model doet helaas niet mee vanochtend. Wel een frontensysteem maar meer uit westelijke richting en met een forse “warme sector”. De luchtdruk in de Alpen tamelijk hoog waardoor de neerslag smoort. Eens zien welk model straks de handdoek in de ring werpt!

Altijd leuk om nog even koffiedik te kijken. De laatste kaart van de voor Sinterklaas minder gunstige GFS 00u run. Je ziet het: de oceaanblokkade sluit zich weer. De koude trog buikt weer uit over Europa en de winter herstelt zich. Nogmaals: een herhaling van december 2010 wordt het zeker niet, maar een hoopvol begin van de winter is het zeker. En allemaal duimen voor die glijbaan met Sinterklaas natuurlijk!   


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

50 reacties

Gesloten voor reacties.