Dat het gaat winteren in Europa weten we nu wel! Check in de wintersport weerkamer hierboven gewoon het Föhndiagram, de weerkaarten en de ensembles. Donderdag al smullen we weer van webcambeelden uit de Alpen met vooral in het westelijk Alpengebied en aan de zuidkant decimeters sneeuw. Met het bericht van gisteravond weten we ook dat er serieuze kansen zijn op echt winterweer ook voor de Lage Landen. Toch gaan we vooralsnog uit van koudkwakkelen. Voor de noordkant van de Alpen, waar de meesten van ons gaan skiën, is de meest prangende vraag: KOMT ER NOG EEN GLIJBAAN OF NIET?[dc_slider slider=”7049″ captions=”true”]

Om meteen met de deur in huis te vallen: het ECMWF-model berekent vanochtend een juweel van een koude glijbaan met een neerslagpatroon dat zich op 4 en 5 december ontwikkelt zoals op de kaarten hierboven. Regen in de LL maar een enorme bak sneeuw erbij in de Alpen. Juist ook in de gebieden in Oostenrijk – denk aan Zell am See, Obertauern en Die Tauplitz – waar komende donderdag nog niet zo veel zal vallen. 

Hier de bijbehorende drukkaart van het ECMWF-model. Hoeveel mooier dan dit wil je een glijbaan hebben? Kan niet! Dit is the real thing!

Het GFS-model doet helaas niet mee vanochtend. Wel een frontensysteem maar meer uit westelijke richting en met een forse “warme sector”. De luchtdruk in de Alpen tamelijk hoog waardoor de neerslag smoort. Eens zien welk model straks de handdoek in de ring werpt!

Altijd leuk om nog even koffiedik te kijken. De laatste kaart van de voor Sinterklaas minder gunstige GFS 00u run. Je ziet het: de oceaanblokkade sluit zich weer. De koude trog buikt weer uit over Europa en de winter herstelt zich. Nogmaals: een herhaling van december 2010 wordt het zeker niet, maar een hoopvol begin van de winter is het zeker. En allemaal duimen voor die glijbaan met Sinterklaas natuurlijk!   


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

50 reacties

Gesloten voor reacties.