Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Les menuires
Lees verder >

Vakantiepret voor jong en oud!

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Hoe krijgen we het warme zeewater terug genormaliseerd?

check ook eens

25 Reacties

 1. Jelte schreef:

  Nou leek hier in maar hoorde ooit dat wanneer de onderwater stroming richting Noordpool moet verminderen.
  Hierdoor minder warm boven en wij koudere winters 🙂

 2. Ronaldo schreef:

  Het Atlantisch hurricane seizoen wil maar niet van de grond komen. Idd @Frederic, het water van de Atlantic is “te koel”. Maar dat niet alleen. De lucht boven de Atl. is ook gort droog (zie kaartje) En op die manier is het nog moeilijker om tot tropische activiteit te komen. Het is ook nog erg vroeg in het seizoen. Voor de kust van Zuid-Oost USA is het water warmer. Ga er zeer binnenkort voor een paar weken heen. Zal eens polshoogte nemen 😉 Hopelijk blijft e.e.a. rustig op de Atl. en Golf van Mexico. Als er iets moet ontstaan dan is het in die regio.
  West pacific typhoon seizoen overigens idioot druk.

  >

 3. Ronaldo schreef:

  Dit zijn de huidige temps van de Mid.Atl. Tja, nu precies 26C in de basis zone. Dat is een graad kouder dan normaal zoals Frederic al in zijn bericht vermeldde.

 4. Paul A. Club1989 schreef:

  Goedemiddag! We zijn aangekomen in Salo, Gardameer. Druilerig en 23 graden. Verschillende weersites lopen nogal uiteen mbt de voorspellingen voor de komende 5 dagen. Ik wacht wel af…
  Ik wens iedereen vanaf hier een fijne werkdag  of een fijne vakantiedag!

 5. Frans schreef:

  Frederik misschien paar maanden WC voor terugkeer normale lucht- en watertemperatuur?

 6. Arjan Ehlert schreef:

  @Frederic slechte uitgangspositie winter 2014-2015? Maakt toch niets uit bij oostelijke aanvoer? Wel aanzienlijk kans op meer neerslag in de herfst in de kustregio’s natuurlijk ook afhankelijk van het stromingspatroon. Aan de andere kant dus ook meer kans op (winterse) buien in de late herfst/winter bij aanvoer van Polaire lucht boven relatief warm zeewater!. Willen we een Elfstedentocht moet de wind toch oostelijk zijn. Sneeuwrijk kwakkelwintertje op komst? ???

  Vul me maar aan…..

  • Frederic schreef:

   Dat van die meer neerslag in de herfst klopt @Arjan. Maar zeker niet dat die buien in de late herfst / begin winter winters zouden zijn. Eind december is het Noordzeewater nog steeds nog zo’n 10°C à 11°C. Dus als daar dan een noordelijke stroming op staat heb je gewoon regenbuien. Dat van die winterse buien volgt pas later in het seizoen, februari of zo, wanneer het water nog kouder is.
   Over die oostelijke aanvoer. Klopt, maar enkel als het in Oost-Europa koud is. En dan mag je de warmte-uitstraling van de zee niet onderschatten, zeker niet als zo’n groot deel te warm is. Van de klassieke overheersende winden in Europa zal die afkoeling van Oost-Europa iig niet komen.

 7. Leo schreef:

  Helemaal correct m.b.t. het zuidpoolgebied hoor Frederic , maar deze al gezien?

  Nee ik ben niet creatief bezig geweest in paint. Het NSIDC daarentegen.. Als ik het goed begrijp zijn er -ten einde raad- wat antieke satellietfoto’s afgestoft, geheranalyseerd en/of aan elkaar geplakt. Deze is van de Nimbus 1; kort na de lancering daarvan. De moraal van het verhaal (aldus het NSIDC): de natuurlijke variatie is waarschijnlijk veel groter dan we nu meten en weten sinds 1979.. Uhm.. Hoe zou dat met de Noordpool zitten of zeg ik nu iets heel doms? 😉 😉
  Hier de complete wanhopige poging om al dat ijs te doen verklaren (stukje naar beneden scrollen):
  http://nsidc.org/arcticseaicenews/
  En oh ja, dit is overigens wat Wikipedia zegt over het Nimbus-programma. Lees het stukje “Sea Ice”. Iets met “invaluable “.. Om maar aan te geven hoe radeloos men kennelijk is..
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nimbus_program

 8. Breunis (Nature Trail) schreef:

  De afgelopen weken is Den Haag een Serengeti aan zee geworden. Het is net zo droog als in de savanne en grote regenhoeveelheden zijn voorlopig niet te verwachten.

 9. Wessel schreef:

  ik ga over 2,5 week naar Bordeaux. Maar ik volg de weersvoorspellingen al een tijdje. Het valt me op dat het in die regio’s niet van dat warme en gort droge weer is zoals we dat gewend zijn. Niet alleen in Z Frankrijk, maar ook Italië en de Balkan zijn niet zo zonnig en warm en stabiel als de afgelopen zomers. Hoe komt dit?

  • Leo schreef:

   Uhm, lijkt me in hoofdzaak een toevallige (want dat is immers het weer) speling van de natuur; de drukverdeling. Maar wellicht kan Frederic daar morgen wat meer over vertellen, of anders in één van de volgende berichten 😉

  • Frederic schreef:

   Vooral doordat de luchtdruk boven een groot deel van Europa (o.a. Scandinavië) al lange tijd hoog is. Daardoor krijgen hoogtelagen sneller kans om het Europese vasteland op te trekken, en zoals nu naar ZO-Europa te trekken.
   Voor Italië en de Balkan: het komt daar nog voor hoor in de zomermaanden. Niet vergeten dat Italië / Frankrijk / Kroatië het meest noordelijk liggen in het Middellandse Zeegebied.

 10. Chalet bachteln, riederalp schreef:

  Als op de noordpool het ijs smelt en als op de zuidpool er ijs bij komt verandert dan niet de stand van de noord/zuid as? En is dat dan niet de oorzaak van de klimaatveranderingen?

  • Leo schreef:

   Uhm, nee lijkt me niet. Dat zou dan volgens mij wel heel extreme vormen moeten aan gaan nemen waarbij de gewichtsverdeling dramatisch anders wordt. Het (virtuele) smelten van het Noordpoolijs heeft sowieso een marginale invloed (soortelijk gewicht van water is ca. 1.0 kg/liter; die van ijs 0.92) We zouden dan eerder aan het (compleet) smelten van de Groenlandse ijskap en het extreem aangroeien van de zuidpolige ijskap. Gaat -in die combinatie- niet gebeuren. Zeker vooralsnog zijn dit op wereldschaal zeer geringe afwijkingen 😉

  • Frederic schreef:

   Bovendien is het lagere soortelijke gewicht van ijs net de reden waarom ijs boven het zeewater uitsteekt. De nettobalans is dus volledig nul. Anders wanneer je het over landijs gaat hebben, maar dat is een ander verhaal.

 11. Kees (mod) schreef:

  Al tientallen jaren zwem ik vanaf het voorjaar een aantal keren per week in de Noordzee en let ik dus ook op de temperatuur. Als kustbewoner had ik niet het gevoel dat de zeewatertemperatuur op dit moment zo veel hoger is dan normaal. Wel was me duidelijk dat de temperatuur van het zeewater afgelopen winter minder is afgekoeld dan normaal. Dit klopt aardig met de zachte winter die we gehad hebben. Dus ben ik even op zoek gegaan naar onderbouwing van dit gevoel en heb een grafiek gevonden die hiermee aardig overeenkomt.

  • Frederic schreef:

   Thx voor het opzoeken @Kees. Maar het ging me tijdens het schrijven van het bericht nu niet om de waarde op 1 specifieke locatie. Wel dat het water over zo’n groot gebied te warm is.

   • Kees (mod) schreef:

    Prima Frederic, ik haakt alleen even in op je opmerking dat de Noordzee 2 – 3 C warmer is dan normaal op dit moment. Na een warme start dit voorjaar is de temperatuur nu normaal en dit geldt voor de hele Noordzee 😉

   • Frederic schreef:

    Dat van die +3°C in de Noordzee klopt ook hoor, maar dan voor de kust van Denemarken.

   • Kees (mod) schreef:

    Dan is dat waarschijnlijk een incident en niet geldig voor de hele Noordzee.. Het is ook al een lange tijd behoorlijk warm in Scandinavië. Ik heb er geen gegevens op nageslagen maar het zou me niets verbazen als het daar bovengemiddeld warm is (geweest).

 12. Robin schreef:

  Bijzondere zomer voor mij; voor het eerst ben ik naar Spanje en de afgelopen dagen waren heerlijk warm. Nu druilregen tot gewone regen. Wel ruim 22 graden……..
  Ik sta trouwens op een camping in Noord Spanje, Olot, vulkanenstreek. En we wilden vandaag een caldera en een de krater van een stromboli bezoeken.
  De temperatuur is goed voor een wandeling, on-Spaans goed, nu nog droog.

 13. michel schreef:

  Lekker is dit de eerste drie weken van de schoolvakanties (regio noord) schitterend weer met hete uitschieters, zoonlief heeft ervan kunnen genieten.

  Vanmiddag 16:30 heb ik en mijn vrouw eindelijk vakantie en is het weer voorlopig compleet anders dan de afgelopen drie weken.

  Ach zolang het droog is vermaken we ons wel, genoeg te doen 🙂

 14. maarten schreef:

  Beetje je jammer dat je termen als : in godsnaam gaat gebruiken in je blog. Totaal niet nodig en kan voor mensen als kwetsend worden ervaren.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.