Pas vannacht ben ik thuis gekomen van een korte citytrip naar Rome. Heerlijk mooie stad. Alleen het weer viel een klein beetje tegen. Iedereen zei me vroeger altijd: “Nooit naar Rome gaan in juli! Dan is het er tegen de 40°C aan”. Dat viel nu dan wel even tegen, want de invloed van het hoogtelaag dat Midden-Europa bakken regen bezorgde, reikte de voorbije dagen tot voorbij de Italiaanse hoofdstad. Eigenlijk was het nu ideaal citytripweer: overdag +25°C, zon en wolken met af en toe enkele stevige buien (net op de momenten dat we binnen iets aan het bezoeken waren, dus dat viel mee). Ook de komende dagen komen er boven Italië nog regelmatig dikke onweersbuien boven land tot ontwikkeling. Een smalle kustlijnstrook houdt het droger. Een beetje jammer voor de talrijke Nederlanders en Belgen die dezer dagen aan een van de grote meren in het noorden zitten. Het zou goed kunnen dat het nog tot eind volgende week duurt eer het daar terug volledig droog blijft. Anyway, door het buitenlands uitstapje heb ik de voorbije dagen niet de kans gehad om de modellen intensief te volgen. Daarom vandaag even geen uitgebreide analyse maar wel enkele interessante feiten die ons weer voor de komen maanden mee gaan bepalen.

tcdc_14072512_14072400

Vorige week vreesde ik dat het Midden-Europese hoogtelaag via de Lage Landen terug naar de oceaan zou kruipen, met dan meer wolken en regen / buien. Morgen en overmorgen is het zover. Dan ligt dat ding pal boven ons, met merkelijk meer wolken en buien. In het midden en noorden van Nederland morgen zelfs even langdurige regen. Onder dat dik wolkendek kan het niet warm worden. Maximumtemperaturen rond of net onder de +20°C. Maar nog steeds +25°C in België.

tempverloop NL juli

Op zich logisch dat het warmer is in het zuiden, maar dat is het deze maand allerminst geweest. In De Bilt staat het voorlopig maandgemiddelde op +19,7°C. Ik het Belgische Ukkel slechts op +19,2°C. Nu ja, slechts … ?

ECM1-240

Maandag suggereerde Meteoconsult nog dat juli 2014 wel eens de derde warmste julimaand sinds het begin van de waarnemingen zou kunnen worden. Dat zit er voorlopig niet in, maar een top 10 plaats wordt het wel. Op zich een beetje gek, want na het weekend schakelen we over op een ander weerpatroon. Stilaan verdwijnt de hogedruk boven Scandinavië en komt de west er bij ons steeds meer in. Een garantie voor wisselvalliger en koeler weer hoor ik je al denken, maar vooral dat laatste is dit keer niet het geval.

eps_pluim_rr_06260

De wisselvalligheid zit er op een aantal droge dagen midden volgende week na zeker in, …

eps_pluim_tt_06260

… maar de maximumtemperaturen blijven tussen de 20° en +25°C schommelen. Normale tot licht bovennormale temperaturen dus.

zeewatertemp afwijking klein

En dat brengt ons bij de huiskamervraag voor vandaag. Na de warme zomer van 2013 en de daaropvolgende superzachte winter is het zeewater in onze directe omgeving eigenlijk al meer dan een jaar warmer dan gemiddeld. Hoe geraken we daar in godsnaam van af? In de Noordzee is het water zo’n 2° tot 3°C warmer dan normaal, maar ook in de omliggende gebieden is dat het geval. Het maakt dan niet uit uit welke richting de wind waait. We komen sowieso minstens op normale temperaturen uit. Wie weet er wat de komende weken en maanden moet gebeuren om de zeewater- en luchttemperaturen in onze omgeving terug te normaliseren? Ik weet het wantwoord, maar leuk is dat vooruitzicht niet. En dat normaliseren is nodig, anders wordt 2014 in de Lage Landen een van de warmste jaren sinds het begin van de waarnemingen. En erger, het zou een slechte uitgangspositie zijn voor de laaglandwinter 2014-2015.

zeewatertemp afwijking trop

Op zich is die wereldkaart interessant, zeker als je het iets zuidelijker zoekt. Waar is de verwachte El Niño voor de westkust van Zuid-Amerika gebleven? En wat een koele temperaturen van het zeewater voor de westkust van Afrika. Hoe kan het dit seizoen in godsnaam nog tot een Major Hurricane in het Atlantisch bekken komen als de voedingsbodem ervoor (zeewater warmer dan +26°C) in het ontstaansgebied niet aanwezig is?

antarctic_sea_ice_extent_23Jul2014

Nog meer naar het zuiden wordt het nog gekker. Nog nooit sinds het begin van de moderne satellietwaarnemingen eind jaren ’70 lag er op 22 juli over zo’n uitgestrekt gebied ijs rond Antarctica. Er is weer van alles om in de gaten te houden de komende weken. Morgen meer.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

25 reacties

Gesloten voor reacties.