sneeuw-weekeinde

Vorig jaar gingen we naar de Wintersport Arena Sauerland met ons team aan het begin van een spannend maar voor de noordkant van de Alpen en voor natuurijsliefhebbers tegenvallend seizoen. Dit jaar is St. Martin am Tennengebirge aan de beurt. We zitten er van 14 tot en met 16 november. Zeker goed genoeg voor een dagje skiën op de gletsjer van Kaprun. Maar zal er ook sneeuw zijn in het dorp waar we bij Bruno overnachten. Aan de hoogte zal het niet liggen. 1000m is puik. Maar de Grosswetterlage is echt niet gunstig. Toch perste het Europese model er vanochtend een Retour de l’Est uit voor het oosten van Oostenrijk. Deze uit de Franse Alpen – en dan vooral pal aan de hoofdkam –  afkomstige term passen wij vaak toe op het oostelijk Alpengebied als neerslag eerst onder de Alpen langs naar het oosten beweegt en dan aan de noordkant sterk afgekoeld weer terug tegen de Alpen aan gaat liggen. Hoe groot is de kans hierop? Over twee uurtjes hebben we de nieuwe Europese run.

gfs120611

De Amerikaanse avondrun is al binnen. Met wel op 15 november een leuk sneeuwmoment in de Franse Alpen. Maar toch gewoon aanhoudende Föhn en nergens een tendens richting toenemende kou op het continent. Graag weer jullie commentaar op deze licht zorgelijke situatie…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

33 reacties

Gesloten voor reacties.