sneeuw-weekeinde

Vorig jaar gingen we naar de Wintersport Arena Sauerland met ons team aan het begin van een spannend maar voor de noordkant van de Alpen en voor natuurijsliefhebbers tegenvallend seizoen. Dit jaar is St. Martin am Tennengebirge aan de beurt. We zitten er van 14 tot en met 16 november. Zeker goed genoeg voor een dagje skiën op de gletsjer van Kaprun. Maar zal er ook sneeuw zijn in het dorp waar we bij Bruno overnachten. Aan de hoogte zal het niet liggen. 1000m is puik. Maar de Grosswetterlage is echt niet gunstig. Toch perste het Europese model er vanochtend een Retour de l’Est uit voor het oosten van Oostenrijk. Deze uit de Franse Alpen – en dan vooral pal aan de hoofdkam –  afkomstige term passen wij vaak toe op het oostelijk Alpengebied als neerslag eerst onder de Alpen langs naar het oosten beweegt en dan aan de noordkant sterk afgekoeld weer terug tegen de Alpen aan gaat liggen. Hoe groot is de kans hierop? Over twee uurtjes hebben we de nieuwe Europese run.

gfs120611

De Amerikaanse avondrun is al binnen. Met wel op 15 november een leuk sneeuwmoment in de Franse Alpen. Maar toch gewoon aanhoudende Föhn en nergens een tendens richting toenemende kou op het continent. Graag weer jullie commentaar op deze licht zorgelijke situatie…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

33 reacties

Gesloten voor reacties.