amerikaansmodel

Voor ik het verwijt krijg sensatiebelust te zijn: het wordt begin volgende week niet zo heftig als in juli met de eerste Kanaalrat deze zomer: dat leverde de eerste zware julistorm sinds het begin van de systematische metingen op. Maar dat ik de afgelopen dagen op een goed spoor zit met toch een stormachtige situatie wordt steeds duidelijker. Hierboven wat het Amerikaanse model berekent voor de avondspits maandag. Windstoten tot windkracht 10 langs de kust.

stormachtiggfs

Het Europese model laat de storm verder landinwaarts komen.

ecstromfrankrijk

Samenhangend met storm is de regio Parijs. Zo ver in het binnenland in deze tijd van het jaar levert dat altijd massa’s omvallende bomen op.

kanaalrat2

In het Amerikaanse model zien we aan een klein depressiecirkeltje de echte Kanaalrat verschijnen. Dat kan dan meer of minder intens uitpakken.

storm2408

In het ensemble  van het Amerikaanse model zien we voor het eerst echt een berekening van 70km/u en dat is windkracht oftewewel stormachtige wind.

regen

De regen arriveert zondag begin van de middag in België en eind van de middag in Nederland. Die dag ook kans op onweer. Het blijft dan regenen tot en met donderdag met natuurlijk afnemende intensiteit. KeesZ herinnert eraan dat komende zondag Max Verstappen rijdt op Francorchamps. Hij schijnt met regen in het voordeel te zijn. Gaaf dus.

zaterdagwolken

Zaterdag is natuurlijk de mooiste dag met wel de 30ºC ver uit zicht. En als je morgen onder een dun bandje bewolking zit is dan een streepje van Noorwegen tot de Alpen precies tussen het Scandihoog en de IJslanddepressie ingeklemd.

eindmaand

Voor zover er een hittegolf in het vat zit voor het einde van de maand dan lijkt dat zich echt te beperken tot een zone van Hongarije naar Polen ook over Oost-Duitsland heen. In de Lage Landen blijven we zeker in sub 30ºC in waarschijnlijk ook in sub 25ºC territorium.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.