sneeuwnederland

Het is hosanna voor en achter voor de Alpen. Voor de Lage Landen is koude regen of natte sneeuw het meest waarschijnlijk. Maar hevige sneeuw kunnen we al op 23 november voor de kiezen krijgen. Of niet. Maar dan komt het later wel. Sneeuw en ijs hoort nu eenmaal bij ons klimaat. We liggen tenslotte op de breedtegraad van Canada. Maar vaak is geroepen dat we sneeuw en ijs toekomstig wel kunnen vergeten.

snowfall-thing-of-the-past

De bekendste uitspraak op dit gebied is van de klimaatwetenschapper David Viner die in maart 2000 bovenstaande memorabele uitspraken deed. “Kinderen zullen niet meer weten wat sneeuw is”, voegde hij eraan toe. Zijn uitspraken zijn natuurlijk over heel internet rond gaan zingen en op 1000 plaatsen te vinden. Hierboven het originele artikel dat er tot kort geleden gewoon stond.

snowfall-thing-of-the-past-404

Het is aan het altijd oplettende klimaatblog Wattsupwiththat.com – de meest gelezen klimaatwebsite ter wereld – te danken dat het niet onopgemerkt voorbij gaat dat aan de vooravond van de klimaattop in Parijs niet alleen een onwelgevallige populaire Franse weerman is ontslagen, maar ook dat originele artikel is verwijderd.

sneeuwstorm

Ik mag natuurlijk niet nalaten te vermelden dat in deze run met sneeuw in de Lage Landen sprake is van een heuse sneeuwstorm! Windstoten tot windkracht 10. Natuurlijk is het een avontuurlijke run van het Europese model die hierop uitkomt….

pluimLL1411

… maar gisteravond hadden we er ook al eentje. En ook het Amerikaanse model doet regelmatig mee met de natte sneeuw. Tamelijk zeker lijkt de overgang naar waarden een stukje onder gemiddeld aan het einde van de maand.

sneeuwtunesie

De jongste modelruns tonen zelfs sneeuw in Tunesië. Ook dat zal af en toe blijven gebeuren zolang het weer een non-lineair chaotisch proces is en de noordpool een poolwinter kent. En nu snel verder met een juichweerbericht voor de Alpen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.