bultsneeuw2

Dit avondbericht opent met een bizarre kiek van de sneeuwruimwerkzaamheden in de Verenigde Staten op dit moment. De regen is daar trouwens onderweg en gaat vannacht al toeslaan. Daar zullen we ook wel weer wat van horen.

bultsneeuw1

De regen die op deze bult valt maakt er bij de volgende vorst een “ijskap” van die best gemakkelijk wel eens de zomer van 2015 zou kunnen halen (tenzij skigebieden in de Appalachen later in het seizoen er sneeuw gaan ophalen haha). Kan dit ook in Europa? Ja hoor! We herinneren ons de winter waarin de stad Oslo ontheffing aanvroeg om sneeuw in zee te mogen dumpen, terwijl kleine concentraties chemicaliën er eigenlijk chemisch afval van maakten. Huiskamervraag: welke winter was dit?

kleiten15maart2006

In winter 2005/2006 werkte ik in het Edelweisshaus in Königsleiten. Die winter lag er in Tsjechië en het Beierse Woud meer sneeuw dan ooit. In Bad Aussee op de pistes 5 meter 90. En deze kiek nam ik op 15 maart in Königsleiten in de Zillertal Arena . Ik kon me het hele seizoen uitleven op mijn allereerste blog: sneeuwlog.nl. Te meer ik verantwoordelijk was voor het sneeuwruimen en het afhakken van mega-ijspegels. Dat seizoen had het tussen begin december en eind april op 1600m niet één dag een graadje gedooid. Ongelofelijk. München had de langste sneeuwbedekking sinds mensenheugenis en reclamebureau’s bedachten er campagnes door reclameslogans in de sneeuw op auto’s te schrijven. Aan de dorpsingang van Königsleiten lag een bult sneeuw die kleiner maar wel bijna even hoog was als de bulten nu in Amerika. Wetteronline haalt met deze video herinneringen op aan januari 2010 dat er aan de Oostzeekust Lake effect Snow was opgetreden.

koudeuropa

De mooiste kaart van de avondruns is deze van het Europese model. Het is weer de spreekwoordelijke laatste kaart. Wat poedersuiker aan de zuidkant en een beetje retour de l’est aan de Oostenrijkse noordkant. Leuke eerste transportkou met lichte nachtvorst in Nederland. Enkelen van jullie die al met Sinterklaas gaan skiën zijn er niet blij mee… dat er niet meer potentie is. Maar het is wel helemaal in lijn met de eerste BV. Dat wel. Afwachten.

 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.