bultsneeuw2

Dit avondbericht opent met een bizarre kiek van de sneeuwruimwerkzaamheden in de Verenigde Staten op dit moment. De regen is daar trouwens onderweg en gaat vannacht al toeslaan. Daar zullen we ook wel weer wat van horen.

bultsneeuw1

De regen die op deze bult valt maakt er bij de volgende vorst een “ijskap” van die best gemakkelijk wel eens de zomer van 2015 zou kunnen halen (tenzij skigebieden in de Appalachen later in het seizoen er sneeuw gaan ophalen haha). Kan dit ook in Europa? Ja hoor! We herinneren ons de winter waarin de stad Oslo ontheffing aanvroeg om sneeuw in zee te mogen dumpen, terwijl kleine concentraties chemicaliën er eigenlijk chemisch afval van maakten. Huiskamervraag: welke winter was dit?

kleiten15maart2006

In winter 2005/2006 werkte ik in het Edelweisshaus in Königsleiten. Die winter lag er in Tsjechië en het Beierse Woud meer sneeuw dan ooit. In Bad Aussee op de pistes 5 meter 90. En deze kiek nam ik op 15 maart in Königsleiten in de Zillertal Arena . Ik kon me het hele seizoen uitleven op mijn allereerste blog: sneeuwlog.nl. Te meer ik verantwoordelijk was voor het sneeuwruimen en het afhakken van mega-ijspegels. Dat seizoen had het tussen begin december en eind april op 1600m niet één dag een graadje gedooid. Ongelofelijk. München had de langste sneeuwbedekking sinds mensenheugenis en reclamebureau’s bedachten er campagnes door reclameslogans in de sneeuw op auto’s te schrijven. Aan de dorpsingang van Königsleiten lag een bult sneeuw die kleiner maar wel bijna even hoog was als de bulten nu in Amerika. Wetteronline haalt met deze video herinneringen op aan januari 2010 dat er aan de Oostzeekust Lake effect Snow was opgetreden.

koudeuropa

De mooiste kaart van de avondruns is deze van het Europese model. Het is weer de spreekwoordelijke laatste kaart. Wat poedersuiker aan de zuidkant en een beetje retour de l’est aan de Oostenrijkse noordkant. Leuke eerste transportkou met lichte nachtvorst in Nederland. Enkelen van jullie die al met Sinterklaas gaan skiën zijn er niet blij mee… dat er niet meer potentie is. Maar het is wel helemaal in lijn met de eerste BV. Dat wel. Afwachten.

 

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.