De Alpen krijgen vooralsnog weinig mee van het van de dans der modellen veroorzaakt door onder andere de ex-orkaan Humberto. In de dalen gewoon heerlijk najaarsweer en door de sneeuwbasis van vorige winter (!) die toch nog steeds aanwezig is plus de dump van begin deze week maakt dat de gletsjers er werkelijk schitterend bij liggen. Hier een stukje Zugspitze deze morgen, niet eens zo heel hoog: 2600 meter. Maar eerst het hier en nu.

Zicht_220913

Mist, nevel en goed zicht maar laaghangende bewolking is de actuele situatie van de Waddeneilanden tot een gebied rondom Parijs. Gaat het nog goedkomen vandaag of anders maar morgen? Moeilijk verhaal. Toegegeven, in het uitkomen van de waarschuwing die ik donderdagmorgen al gaf -het zou wel eens flink kunnen gaan tegenvallen- word ik geholpen door de positie van het hogedrukgebied, nu ook aan de grond. Anders dan dat de modellen toen zo consistent het pal boven ons hoofd berekenden ligt het vandaag wat zuidelijker en wordt het morgen al rap minder sterk, de luchtdruk kan zomaar 10 millibar dalen.  Zo hebben we met een toch aanzienlijke westelijke stroming van doen. En het mag bekend zijn: daar zit nogal wat vocht.

Bewolking Sep. 22 08.34

Dit biedt toch wel enig perspectief. Hoewel we ons niet op voorhand in de luren moeten laten leggen door dat mooie opklaringsgebied boven de Noordzee. Op hoogte komt het uit het koude noordwesten. Met het afzakken richting de lage landen kan boven het warmere zeewater weer nieuwe bewolking ontstaan. Pas in de loop van morgenavond wordt de stroming wat west tot zuidwestelijker wat gunstiger is. Misschien wordt dinsdag wel de mooiste dag. En wat er nu hangt? De zon moet de rest doen. De bewolking hangt erg laag en is niet heel dik, wie weet. Boven Zuid-Duitsland is de lucht op hoogte juist wat vochtiger; merk de vliegtuigstrepen op!

 [dc_slider slider=”23571″ captions=”true”]

De ontwikkelingen gaan radensnel. Niet helemaal goed op deze kaart te zien, maar boven Groenland vormt zich een joekel van een hogedrukgebied. Actueel 1020 hectopascal, morgenochtend tegen de 1045! Een uitloper daarvan drukt de oceaandepressie rap naar de Azoren. Zijn we dan terug bij af, bij het vrijdag-weerbericht van Frederic? Niet echt volgens de GFS 0h hoofdrun. Woensdag is de hogedruk boven onze contreien inderdaad verdwenen en is de stroming noordwestelijk. Maar tussen de diepe depressies boven ten westen van de Azoren en het westen van Rusland zorgt de wat naar de Britse eilanden uitzakkende hogedruk voor een rustig en droog weertype. Wel koud, polaire lucht. Vanaf woensdag zouden we in deze situatie niet meer boven de 15 graden uitkomen. Die lang aanhoudt, misschien wel tot 2 weekenden ver? Veel te ver weg natuurlijk, maar wel een interessant scenario!

 BeNeLux_2013092200_pcp_186

Wat bakt het ECMWF er van in de nieuwe run? Die doet het heel anders en houdt zich eigenlijk keurig aan de afgelopen twee runs. En dus in zekere zin ook wel aan de verwachting van Frederic. De Azoren-depressie trekt langzaam noordelijk en komt zondag boven de Britse eilanden te liggen. Woensdag en donderdag een beetje meer van hetzelfde als wat we nu hebben. Ook al lastig dus; wel of geen bewolking? Vrijdag wordt in die run de mooiste dag met dikke twintigers. Die zouden we dan het volgend weekend ook nog wel krijgen, maar dan met veel regen en misschien wel onweer.

ECpluim_De Bilt_220913_0h

Hoe groot is de spreiding in het ensemble? Tot vrijdag valt het nu best mee! Maar de modellen hebben het moeilijk met Humberto  en de groter wordende temperatuurverschillen in deze tijd van het jaar. Dit maakte Meteoconsult er gisteren van.

 GFS_210913_18h+192

Wauw. Tussen het Groenland-hoog en de depressie boven westelijk Rusland gaat een gigantische hoeveelheid kou zuidwaarts stromen. Met dit geweldige sneeuwdek tot gevolg. Dat lijkt al een mooi begin van de winter in het hoge noorden. In de 0h run is de dump er in het zuidwesten van Noorwegen er uit, maar wat verder naar het noorden is het vrij zeker. Het zal in stappen gaan: vanmiddag begint het!

Hintertux Sep. 22 11.56

Reageerder Sneeuwfanaat dook hem gisteren al op. Vandaag is het niet anders: ook Hintertux ligt er prachtig bij. Hoe wordt het de komende dagen? Ronaldo zei het gisteren al: eigenlijk niet heel veel bijzonders over te melden. Dat wil zeggen: aanhoudend schitterend weer voorlopig. In Tirol en omgeving nog het meest fris: graadje of 15. Daar om heen zijn twintigers mogelijk. En geweldig om te skiën op de geopende gletsjers natuurlijk!

Jaarringen

Tot slot wat klimaatonderzoek uit eigen tuin. Wie herkent 2004 en 2006?

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

58 reacties

Gesloten voor reacties.