Spectaculaire ijsgroeipluim 27 januari

Klik voor grotere grafiek

Nog een paar dagen en de ijsberen en pinguïns in de vaderlandse dierentuinen komen in hun natuurlijke element! It sil heve! Wat een ijspluim is dat zeg. In een rechte smalle lijn naar 20cm ijs in Noordoost-Nederland!! Andere regio’s zie vierde knop van rechts in de Wintersport Weerkamer.

ECMWF steenkoud einde benelux

Klik voor grotere kaart

Wat zaten we gisteren in onze maag met het ECMWF model. Zowel de 00u als de 12u runs waren knudde voor elke schaatsliefhebber. Ik wees er gisteravond terecht op dat die runs in werkelijkheid nog steeds bibberrrkoud waren, maar dat de berekening de kou eventjes afboog naar Griekenland en Turkije. Alsof er dus een ijsbeer recht op je afkomt en dat die eventjes naar links kijkt. Dat wil niet zeggen dat die beer je niet komt halen! Vanochtend staren we weer recht in de bek van dit enige dier op aarde dat een mens met kleren en al op zijn voorkeursmenu heeft staan. Hierboven de nu berekende middagtemperatuur (jawel je leest het goed – middag!) voor 5 februari.

Glühwein
Ik zeg: bestel nu hierrrr 6 flessen Glühwein online voor €25,95. En nee dat is geen reclame. Dat is gewoon lekker en nodig! En kijk waar je de Salomon Tundra (video) – de populairste schoen van Siberië, Canada en Alaska – online kunt bestellen. Geen winkel in Nederland verkoopt ze nog. Ik draag ze en ze zijn super! Stuur een mail naar info@ als je ze wilt hebben in een bepaalde maat. Misschien kan ik iets regelen bij Salomon.

Ijzige nacht Europa

Klik voor grotere kaart

Als je bovenstaande kaart voor de nacht op zondag 5 februari bekijkt dan zie je dat een steilere curve van de ijsaangroei ook nog mogelijk is. Voor een nacht met -20°C kun je 4cm aangroei rekenen (1cm per -5°C per nacht). Met dank aan Jeroen Mens hierrr een link naar een uitvoerig opstel over ijsvorming van Cees van Zwieten. Ik bedoel #februari1956 is leuk maar het kan natuurlijk ook nog kouder! In elk geval lijken mij de omstandigheden voor kraakhelder zwart ijs optimaal. Kan ik eindelijk weer zoals in 1996 op het IJsselmeer schaatsen? Dat was mijn eerste winter terug in Nederland na 4 extreem rijke sneeuwseizoenen in de Alpen te hebben gewoond (ja ik ben een beetje een “weer-mazzelpik”).

Ontwikkeling sneeuwdek
[fbphotos id=338196862881192]

Kijk maar hoeveel sneeuw het ijs in Nederland gaat verzieken. Niets nada. Volgens de GFS00u dan, die is zelfs kurkdroog tot 12 februari aan toe. De nieuwe 15-daagse ECMWF ijspluim – die net binnen is (klik voor grafiek) – geeft voor komende maandagmiddag en #avondspits 2 cm sneeuwaccumulatie in Nederland en verder niets. Dat is prachtig: dan ligt er nog geen ijs en gaat dat ietsje pietsje sneeuw wel de nachtelijke uitstraling en de reflectie van zonlicht overdag bevorderen.

Net als gisteravond stellen we vast dat er in de Alpen ook nog wat gaat vallen, met een zwaartepunt voor de Alpen Maritimes in Zuid-Frankrijk. Maar je kunt straks ook een vliegtuig pakken en gaan skiën op Sicilië of in Algerije (30-40cm accumulatie!) als je dat leuk lijkt voor de afwisseling.

GEM temperatuur en neerslag 6 februari
[fbphotos id=338198149547730]

Het GEM model is nog het meest optimistisch over de sneeuwval in de Alpen het komende weekeinde. Daar ontstaat een echt ontwikkeld Genua-laag (zie eerste kaart). Dat zou de sneeuwval ook terug omhoog tegen de hoofdkam aandrukken met veel sneeuw in de Haute-Vanoise, Haute-Tarentaise, Piemonte, Aosta, Tessin, Engadin en uiteindelijk zelfs de Dolomieten als gevolg. Ik hoop voor de zuidkantgangers dat dat hem wordt want de Italiaanse Alpen hebben echt sneeuw nodig. Finn en ik hebben gewed. Finn zegt een meter. Ik ben minder optimistisch. Ik denk dat de kou zo snel binnentrekt dat er geen echt Genualaag zal ontstaan.

Stagiair uit Siberië
De tweede en derde kaart zijn ook van het GEM model en tonen weer zo’n interessante Europa=Canada sneeuwsituatie. Gisteren keken we naar een mogelijk Ardennendump. Vandaag zien we voor 6 februari een felle sneeuwdepressie boven Oostenrijk. Met vreemd genoeg de meeste sneeuwval aan de zuidkant. Dat zijn echt “onbekende weerpatronen” voor een Europese weerman. Misschien moet ik eens een stagiair uit Siberië of Canada laten invliegen. Nu ja ik snap hem wel een klein beetje: het gaat om het samenspel tussen de L1010 boven Ibiza en de L1013 boven Oostenrijk. De eerste leidt het vocht tegen de zuidkant, de tweede knijpt hem daar uit.

En de eerste Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads zijn alweer binnen…

Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads
[fbphotos id=338197809547764]

De plaatjes uit Seefeld van Melissa zijn natuurlijk van gisteren.

En nu we zo veel over de LL-winter hebben gehoord gaan we natuurlijk allemaal weer naar de Alpen kijken. Waar? Waar anders dan in het nieuwe webcamoverzicht van deze website ism Sionvalais.com. Sneeuwt het al? Jawel bij Kaufdorf in het Berner Oberland spotte ik deze cam op 1590m.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

80 reacties

Gesloten voor reacties.