Spectaculaire ijsgroeipluim 27 januari

Klik voor grotere grafiek

Nog een paar dagen en de ijsberen en pinguïns in de vaderlandse dierentuinen komen in hun natuurlijke element! It sil heve! Wat een ijspluim is dat zeg. In een rechte smalle lijn naar 20cm ijs in Noordoost-Nederland!! Andere regio’s zie vierde knop van rechts in de Wintersport Weerkamer.

ECMWF steenkoud einde benelux

Klik voor grotere kaart

Wat zaten we gisteren in onze maag met het ECMWF model. Zowel de 00u als de 12u runs waren knudde voor elke schaatsliefhebber. Ik wees er gisteravond terecht op dat die runs in werkelijkheid nog steeds bibberrrkoud waren, maar dat de berekening de kou eventjes afboog naar Griekenland en Turkije. Alsof er dus een ijsbeer recht op je afkomt en dat die eventjes naar links kijkt. Dat wil niet zeggen dat die beer je niet komt halen! Vanochtend staren we weer recht in de bek van dit enige dier op aarde dat een mens met kleren en al op zijn voorkeursmenu heeft staan. Hierboven de nu berekende middagtemperatuur (jawel je leest het goed – middag!) voor 5 februari.

Glühwein
Ik zeg: bestel nu hierrrr 6 flessen Glühwein online voor €25,95. En nee dat is geen reclame. Dat is gewoon lekker en nodig! En kijk waar je de Salomon Tundra (video) – de populairste schoen van Siberië, Canada en Alaska – online kunt bestellen. Geen winkel in Nederland verkoopt ze nog. Ik draag ze en ze zijn super! Stuur een mail naar info@ als je ze wilt hebben in een bepaalde maat. Misschien kan ik iets regelen bij Salomon.

Ijzige nacht Europa

Klik voor grotere kaart

Als je bovenstaande kaart voor de nacht op zondag 5 februari bekijkt dan zie je dat een steilere curve van de ijsaangroei ook nog mogelijk is. Voor een nacht met -20°C kun je 4cm aangroei rekenen (1cm per -5°C per nacht). Met dank aan Jeroen Mens hierrr een link naar een uitvoerig opstel over ijsvorming van Cees van Zwieten. Ik bedoel #februari1956 is leuk maar het kan natuurlijk ook nog kouder! In elk geval lijken mij de omstandigheden voor kraakhelder zwart ijs optimaal. Kan ik eindelijk weer zoals in 1996 op het IJsselmeer schaatsen? Dat was mijn eerste winter terug in Nederland na 4 extreem rijke sneeuwseizoenen in de Alpen te hebben gewoond (ja ik ben een beetje een “weer-mazzelpik”).

Ontwikkeling sneeuwdek
[fbphotos id=338196862881192]

Kijk maar hoeveel sneeuw het ijs in Nederland gaat verzieken. Niets nada. Volgens de GFS00u dan, die is zelfs kurkdroog tot 12 februari aan toe. De nieuwe 15-daagse ECMWF ijspluim – die net binnen is (klik voor grafiek) – geeft voor komende maandagmiddag en #avondspits 2 cm sneeuwaccumulatie in Nederland en verder niets. Dat is prachtig: dan ligt er nog geen ijs en gaat dat ietsje pietsje sneeuw wel de nachtelijke uitstraling en de reflectie van zonlicht overdag bevorderen.

Net als gisteravond stellen we vast dat er in de Alpen ook nog wat gaat vallen, met een zwaartepunt voor de Alpen Maritimes in Zuid-Frankrijk. Maar je kunt straks ook een vliegtuig pakken en gaan skiën op Sicilië of in Algerije (30-40cm accumulatie!) als je dat leuk lijkt voor de afwisseling.

GEM temperatuur en neerslag 6 februari
[fbphotos id=338198149547730]

Het GEM model is nog het meest optimistisch over de sneeuwval in de Alpen het komende weekeinde. Daar ontstaat een echt ontwikkeld Genua-laag (zie eerste kaart). Dat zou de sneeuwval ook terug omhoog tegen de hoofdkam aandrukken met veel sneeuw in de Haute-Vanoise, Haute-Tarentaise, Piemonte, Aosta, Tessin, Engadin en uiteindelijk zelfs de Dolomieten als gevolg. Ik hoop voor de zuidkantgangers dat dat hem wordt want de Italiaanse Alpen hebben echt sneeuw nodig. Finn en ik hebben gewed. Finn zegt een meter. Ik ben minder optimistisch. Ik denk dat de kou zo snel binnentrekt dat er geen echt Genualaag zal ontstaan.

Stagiair uit Siberië
De tweede en derde kaart zijn ook van het GEM model en tonen weer zo’n interessante Europa=Canada sneeuwsituatie. Gisteren keken we naar een mogelijk Ardennendump. Vandaag zien we voor 6 februari een felle sneeuwdepressie boven Oostenrijk. Met vreemd genoeg de meeste sneeuwval aan de zuidkant. Dat zijn echt “onbekende weerpatronen” voor een Europese weerman. Misschien moet ik eens een stagiair uit Siberië of Canada laten invliegen. Nu ja ik snap hem wel een klein beetje: het gaat om het samenspel tussen de L1010 boven Ibiza en de L1013 boven Oostenrijk. De eerste leidt het vocht tegen de zuidkant, de tweede knijpt hem daar uit.

En de eerste Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads zijn alweer binnen…

Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads
[fbphotos id=338197809547764]

De plaatjes uit Seefeld van Melissa zijn natuurlijk van gisteren.

En nu we zo veel over de LL-winter hebben gehoord gaan we natuurlijk allemaal weer naar de Alpen kijken. Waar? Waar anders dan in het nieuwe webcamoverzicht van deze website ism Sionvalais.com. Sneeuwt het al? Jawel bij Kaufdorf in het Berner Oberland spotte ik deze cam op 1590m.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

80 reacties

Gesloten voor reacties.