krul1mei

Een wel heel fraaie berekende weerkaart voor 1 mei a.s. Wat een vreemde krul in het Europese model. Voor de kust van Portugal zien we twee dagen eerder nog een klassiek systeem met warm- en koufront. Maar dan komt er een sneeuwstorm over Wales en rolt de hele depressie in zichzelf op. We zouden mei dan binnengaan met storm aan de kust. Gisteren waarschuwde ik ook al voor storm. En ja samenhangend daarmee zou het ook flink kunnen sneeuwen in de Alpen. Maar: de modellen vandaag sterk uiteen vanaf woensdag de 29e. Dus daarna betreden we zeer onbetrouwbaar gebied. Houd het dus op serieuze stormkansen! En…

koudste1mei

Hoe koud moet 1 mei worden om een nieuw dagrecord te vestigen (ook de dagen eromheen kunnen in de prijzen vallen)? Kouder dan 7,9ºC. Eens zien in de pluim…

pluim2204

In de berekening van gisteravond zegt de hoofdrun (rode lijn) 7,0ºC als ik goed kijk. Het ensemble gemiddelde doet 9,2ºC of zo. Altijd nog goed voor een dikke top 10 klassering van koudste start van de maand mei ooit gemeten (sinds 1901).

pluim2204b

En de verse pluim vanochtend? Gelijke waarden! Wat wijst op een aanzienlijke betrouwbaarheid binnen het model. En maandag begint de ellende al! De tweede koningsdag wordt….

koudnat

Koud en nat! Ook die dag al zit een top 10 koudste dag erin! Het gaat me zeker helpen mijn zesde boude voorspelling binnen te slepen want momenteel sta ik op verlies. We moeten nog zakken van 8,8ºC gemiddeld nu naar 8,0ºC voor mij om op 4-2 te komen. Maar met 3-3 heb ik ook vrede. Leuk is sowieso anders. Wat een kou eigenlijk als je zo terugkijkt. Ongemerkt zijn we gewoon een koud voorjaar aan het meemaken met een of waren het twee warme uitschieters. En vergeet nu het komende weekeinde maar… we gaan inderdaad op weg naar 17ºC (hoera!) maar dat in een natte zuidwestelijke stroming. En dat gaat eerlijk gezegd in het Amerikaanse model door tot 6 mei aan toe. Koud of als het warmer wordt meteen ook natte boel. Goed voor de plantjes…

dutchweek2204

De pluim van het Amerikaanse model voor de Franse Alpen. Les Menuires heeft morgen de laatste dag. En doet dan niet mee met het feest van Val Thorens waar het flink gaat sneeuwen. Netjes volgens mijn zevende boude voorspelling keldert de sneeuwgrens de 27e. We kijken maar even niet verder naar de details vanwege de onzekerheid in de modellen. De afkoeling zit er in elk geval aan te komen en daar gaat ook sneeuw uit vallen.

gfsoptilt

 

Afsluitend: het Amerikaanse model zit even in de knoei met de laagste temperaturen op 3 mei in de Alpen. -28ºC zou natuurlijk een record zijn zelfs in het hooggebergte. Zie het als een “bug” in het model… maar frisjes wordt het inderdaad voor een paar dagen. Tijdens de Dutchweek vanaf 2 mei warmt het waarschijnlijk in een zuidwestelijke stroming al weer aardig op. De zonkansen in het gebergte zijn daarbij een stuk hoger dan in de Lage Landen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.