lech1009

De Alpen zijn hyperthermisch momenteel. Al in de ochtend schieten – zoals hierboven in Lech – cumulussen omhoog om de warmte en het vocht van het begroeide aardoppervlak te gaan mengen met de koelte en droogte op hoogte. Het scherpe blauw ontstaat omdat direct naast de cumuluswolk de lucht daalt. In dalende lucht lost waterdamp op.

cumulus1009

Aan de zuidkant van de Alpen zijn de kansen op namiddagonweer nog hoger momenteel. Het kwik loopt op 1500m op naar 20ºC.

alpensturz

Hierboven zie je dat het in de Alpen van tijdelijke duur is die warmte. De climax is precies in het midden van de maand en dan komt de crash! Meteen kan het gaan sneeuwen boven 2000m. We zien de 15e een forse neerslagpiek. Daarna zit je ’s middags op 10ºC op 1500m. Da’s lekker koel zoals het hoort te zijn. In de zon is het dan altijd nog heerlijk en ook paragliders komen in die koelte nog prima omhoog. Zij het dat ze niet meer zo hoog stijgen als ze deze dagen zullen doen. Ik ga kijken of ik berichten over toplandingen op de Mont Blanc kan vinden.

gfs1009

Voor de Lage Landen zien we dit. Morgen even een dipje en dus ook een hinderlijke ontbreking van de opbouw van de hittegolf. Puur omdat het morgen nergens 25ºC wordt gaat het hele feest misschien niet door. Dat wil zeggen voor de statistiek dan. Ons zal het verder weinig bommen. Als we maandag tot en met woensdag maar vrij kunnen nemen van de baas op opslag kunnen vragen. Ik zou toch minstens dubbel loon willen scoren op die dagen.

temperatuur1009

Vandaag wordt het wel op uitgebreide schaal 25ºC. Dat had de eerste dag van de eerste hittegolf in september ooit kunnen zijn. Kijk maar op wikipedia. Beetje bedenkelijk daarbij is dat het KNMI onlangs met de cijfers heeft zitten goochelen en bijna ongemerkt veel oude hittegolven heeft geschrapt (zie Telegraaf). Ik heb over het gebeuren het volgende intelligente commentaar mogen ontvangen. Neem het tot je mocht je diepere interesse hebben. Voor de septembersituatie maakt het niet uit: daar was noch in de oude noch in de nieuwe data een hittegolf.

schermafdruk-2016-09-10-12-15-03

Het Europese model geeft het allemaal nog een prima kans! Daar komt de drop pas 2 dagen later. Hoe kan dat nu weer?

opzijnkop

Het zit zo. De kou komt er recht uit het zuiden in voor de verandering in de huidige berekeningen. In het Europese model komt een depressie die eerst boven Spanje tolde helemaal op zijn kop te hangen met de occlusie bij Londen zoals je ziet, het warmtefront over Engeland en het koufront over Parijs oprukkend.De warme sector ligt op bovenstaande kaart nog helemaal boven Nederland. Een vrij idiote situatie. Met veel ruimte voor afwijkende timing! We gaan het snel genoeg zien.

Categorieën: Analyse

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.