Jeroen legde briljant uit hoe het kan dat we deze fase van juni als kil ervaren terwijl we drie maanden geleden nog zoi in onze nopjes waren met +20°C. Het is al; verschillende dagen duidelijk dat het komend weekeinde buigen of barsten wordt. Met een beetje mazzel houden we het droog. Maar de nieuwste hoofdruns gaan uit van flinke regen en wat mij daarbij opvalt is dat het zowat lijkt op hitte-onweer aan het einde van de middag maar dat het kwik voorafgaand nauwelijks de 20°C aantipt. Is ons dan geen warme zomer gegund als het dan al wordt afgeroomd?

httpv://www.youtube.com/watch?v=1TXBBhBD6zQ

Een interessante video van Wetteronline over het huidige weer. Je ziet mooi dat Zuid-Duitsland wél profiteert, maar België niet. Pas onder de middelgebergten Ardennen en Eiffel en Hunsrück breekt de boel open.  Precies goed voor mijn neef Rainer Sohling in Hamm am Rhein. Zie hierrr wat hij vertelt over de aspergeoogst dit jaar. Overigens hebben we in Nederland en ik denk ook in België aan de kust niet te klagen: hier zijn genoeg zeer zonnige momenten. Verder landinwaarts vormen zich steeds meer en dikkere stapelwolken. De ene zonsondergan is nog mooier dan de andere zoals we allemaal dagelijks bij Ab kunnen zien.

anabwkna

 

Het is nog steeds Xerxes die de boel bestiert! Maar vooral Hildegunde heeft het heft stevig in handen. Man wat hadden we al een boel sneeuw gehad met een dergelijke Wetterlage hartje winter. Meter sneeuw op de Waddeneilanden en zo. Nu is het goed voor flinke golven op de Oostzee getuige de foto bovenaan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=C-zEzYovyFE

En deze is toch wel weer droevig uit Bulgarije. De weergoden geven en de weergoden nemen…. wij zijn miertjes in dit spel! 

June_2014_magnetic_field_node_full_image_2

En wat is dit? Ons aardmagnetisch veld en ik denk dat we hier de afwijkingen van de gemiddelde situatie zien. Onze ESA heeft recent drie satellieten (SWARM) gelanceerd die dit uitstekend kunnen meten. Het was al bekend dat het aardmagnetisch veld aan het afzwakken is en dat is nu nog eens bevestigd. Er zijn mensen die denken dat het wel meevalt als het aardmagnetisch veld wegvalt of omkeert. Er zijn er ook die uitleggen dat dit gelijkstaat aan de totale kosmische klimaatramp waarbij met groot vulkanisme en gigantische ijskapvormende sneeuwval (20 meter sneeuw op 1 dag!) groot massauitsterven zal plaatsvinden. Laten we hopen dat we nog even tijd hebben samen. Eerst ff dat WK winnen…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.