servie0312

Op 27 november beloofden we hier vele berggebieden in zuidoost-Europa een Witte Sinterklaas. Het was geen boude voorspelling maar wel een realistische weersverwachting. En het is inderdaad een beetje wit geworden precies op de aangekondigde dagen. Ik noemde specifiek Bulgarije, Roemenië, Bosnië en Macedonië. Servië stond niet in mijn rijtje maar dat zullen jullie me vergeven.

stroomuitvalservie

Grootschalige stroomuitval in Servië momenteel. In het oosten van Servië zitten mensen zitten al 48 uur zonder stroom in de kou… zie de droevige berichten hierrr.

In lagere delen van het land was het ijzel troef! Vanochtend vroeg al verwees ik naar de dramatische situatie in het oosten van Oostenrijk en in Tsjechië, maar daar lijken de nooddiensten iets beter op hun taak voorbereid. Over het algemeen bewijst het weer dat kou te vrezen is en warmte aangenaam. Dat er zo veel oudjes omkomen als er eens een hittegolf is, heeft niets met de warmte te maken maar met de adviezen om zoutarm te eten. De hoge bloeddruk van oude mensen heeft een heel andere oorzaak en zoutarm richt bij de meerderheid toch niets uit anders dan dat die mensen verzwakken en niet meer kunnen zweten. Haal je dat weg heb je geen dramatische hittegolven meer en blijven alleen de dramatische koude toestanden over…. nu ja. Snel naar de Alpen kijken!

pluim0412

Voor we naar de Alpen switchen toch eerst even de Lage Landen. Om te beginnen zien we kans op een ijsdag vandaag. Leo heeft aangegeven dat dat gisteren op een haar na niet is gelukt in het noordoosten. Op dit moment is het het koudst in het midden van het land en zou zelfs De Bilt een extreem vroege ijsdag kunnen scoren. Hier in Krommenie hebben de smalste sloten nu een dun laagje ijs. Heerlijk om te zien. Ik heb zelf eens iets geks gedaan vanochtend vroeg om de eerste mogelijke ijsdag te begroeten: à la Wim Hof ben ik 3km gaan wandelen in T-shirt, korte broek en 5fingers-schoenen zonder sokken. Het schijnt gezond te zijn. Iets met bruin vet. Het was goed te doen. Weer thuis voor de houtkachel begon ik pas te bibberen. Probeer het ook eens! In het weekeinde raken we in de Lage Landen GELUKKIG de vorst weer kwijt want we moeten neerslag doorlaten naar de Alpen. Zo lang het bij ons niet warmer wordt dan een graad of 6 ziet het er voor de Alpen perfect uit. En zie eens de mogelijkheden van méér neerslag dan de hoofdrun van het Europese weermodel nu al berekent.

Erstes Eis auf dem Bodden

Dat nog even duidelijk is waar onze transportkoude vandaan komt. Uit het oosten! De Oostzee in Duitsland is aan de randen al aan het bevriezen! Zie hierrr en nu echt snel naar de ALpen waar ook nog een verrassing te melden is!

zaterdag

Voor de Alpen ziet het er allemaal top uit. Fréderic heeft al eens neergezet dat het Amerikaans model wat kariger is met de sneeuw maar dat hoeft ons duimen niet te hinderen. Zaterdag begint het tweede poedersuikermoment van december 2014. Dit maal niet uit het oosten maar uit het noordwesten. De Franse Alpen gaan dus als eerste mooi wit kleuren tot in de diepste dalen. Door de depressie over Rome pikt ook de zuidkant iets mee. Het is een sneeuwsandwich. Denk aan 5 tot 15cm in het weekeinde. Op een enkele plek misschien al 25cm.

maandag

Maandag dan al de volgende sneeuw en dat is binnen de termijn van mijn BV. Dan gaan we centimeters tellen. Het rood verraad dat het al buiîge sneeuw is niet uit een front maar uit de Stau (file of stuwing) na het front. Prima potentie voor tussen de 10 en 30cm sneeuw in een flink gebied. De zuidkant doet dan al niet meer mee…

donderdagyummie

Donderdag de volgende klap. Weer een dikke nordstau. Valt er dan 30cm bij in een groot gebied dan heb ik mijn BV binnen. Het is nog wel spannend maar so far so good.

groteklap

Als het donderdag niet genoeg is dan gaan we voor de herkansing rond 13-15 december. Een heel erg flink frontensysteem vliegt er ook nog in. Je ziet op bovenstaande kaart het warmtefront leeglopen tegen de Pyreneeën. Wij weten dat we graag zien dat het koufront over Groot-Brittannië het warmtefront snel inhaalt zodat het front als occlusie (ritssluiting dicht) tegen de Alpen aan knalt. Hier kan dan weer 10 tot 30cm sneeuw op zitten en gelet op de verre termijn moeten we daar eigenlijk 0 tot 100cm van maken. Als het Azorenhoog onverhoopt over de Alpen zou schuiven dan is dat prima voor het verder aanbrengen van kunstsneeuw (koud blijft het toch wel in de Alpen), maar dan is het met de natuursneeuw gedaan.

accu-alpen0412

Wederom is de accummulatie aan de noordkant flink hoger dan aan de zuidkant zover als we kunnen kijken met het Europese weermodel. Gezien de sneeuw koud gaat vallen moeten we rekenen met minimaal 1mm regen is 1,5-2cm sneeuw. Mijn BV (50cm) is dus binnen handbereik en die loopt nog tot 16 december. Als er op de 16e nog niet genoeg gevallen is verlies ik mijn BV dan is er de 18e en de 19e weer een herkansing zoals we het nu in het Amerikaanse model zien. Alle reden om uit te gaan van een prima kerstweek in de Alpen… tja wellicht komen de lagere gebieden aan de zuidkant dan wel weer iets te kort. Denk aan Val Gardena . Hoewel? Daar is men heer en meester met kunstsneeuw en het zal koud genoeg zijn. We gaan dat natuurlijk volgen. Livigno op 1800m is al klaar.

livigno0412

Er was daar al genoeg sneeuw over van dump Romy. Maar mooier nog:  juist vannacht is er 10cm bij gevallen!

livignokaart

Tja met zo’n focus op de lange termijn mis je nog wel eens iets. De weerkaarten geven namelijk heel duidelijk mooie sneeuwval aan de zuidkant aan…. wie gaat er me helpen wat webcammetjes te zoeken in Zuid-Tirol, Ost-Tirol en Kärnten? Ik geef alvast een voorzet!

weissensee0412 badkleinkirchheim0412


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

73 reacties

Gesloten voor reacties.