Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Krijgen de skigebieden steeds minder of steeds later sneeuw?

check ook eens

55 Reacties

 1. getjo schreef:

  kijk dat wil ik nou graag lezen ipv al die ondergang van de onheilsprofetie over ????? klimaat

 2. Roland Bodegraven schreef:

  Zoals gedacht en zoals ik gister al tegen mijn vriendin zei.
  Stuur je dit nog even door naar de Trouw? Haha.

 3. Rutger schreef:

  En allemaal keurig onderbouwd door officiële meetdata. Niet door de media, waarin beelden van extreem weer ergens ter wereld worden toegeschreven aan de ‘opwarming van de aarde’. Of door klimaatgoeroes en alarmisten, die hel en verdoemenis prediken als we geen zonnepanelen en warmtepompen aanschaffen, ons afval niet scheiden en niet elektrisch gaan rijden.

 4. Robert schreef:

  Mooi stukje Hajo! Zelf werkzaam in de warmtepomp wereld, maar ook sceptisch naar al het geroeptoeter en korte termijnvisie. Ook de zinsnede dat de media veelal negatief bericht, laat zien dat er zowel links als rechts teveel populistisch gezwam is en er idd niet meer rationeel nagedacht wordt (want het staat toch op Twitter etc. en dus is het waar). Jammer dat zoveel mensen zich door de tv en mobieltjes laten leiden en niet zelf meer denken/doen. Keep up the good work, en blijf bij jezelf!

 5. Gerald (Apeldoorn) schreef:

  Dank voor het delen @hajo.
  Dit is goed onderbouwde gedegen info over de Alpen.
  Weet jij of er meer van dit soort statistische informatie bestaat over andere locatie op deze mooie aardkloot?

 6. Geert schreef:

  Dank voor dit mooie bericht Hajo dat mijn moraal ten goede komt…ipv alle dagen die shit van de onheilsprofeten over m’n hoofd te krijgen!

 7. Maat schreef:

  Waarom kijken die alarmisten enkel naar de toekomst en CO2 ? Ieder normaal denkend mens weet toch dat er veel meer correlaties zijn met opwarming/verkoeling? Kijk gewoon terug en zie dat opwarming nauwelijks van CO2 afhangt.

 8. Koning Winter schreef:

  Ik ben blij dat Serfaus, Fiss en Ladis weer insneeuwt @Hajo.
  Dan kunnen we alvast uitkijken naar de voorjaarsvakantie aldaar.
  Maar laten we eerst maar eens kijken wat het dit weekend wordt in Les Menuires als we samen de opening van het seizoen 2018/2019 gaan beleven.
  Zijn er nog meer mensen die mee durven?

 9. Frederic schreef:

  Ik had ook graag een meetreeks gezien van skigebieden die lager liggen dan de meetreeksen vanop 1500m hoogte die worden aangehaald.

 10. Hajo schreef:

  Fréderic vroeg naar een meetreeks van onder de 1000m. Die heeft Aigner ook. Uit Fieberbrunn en Hochfilzen. Zie hier: https://www.zukunft-skisport.at/site/assets/files/1019/pillerseetal_update-schneemesswerte_herbst-2018-1.pdf

 11. Flow schreef:

  Dat Co2 zeer waarschijnlijk alles te maken heeft met de opwarming van de aarde blijkt uit een heleboel zeer goed onderboude studies van grote wetenschappers.
  Maar 100% zeker weten doen we het inderdaad niet! Ik kan dus begrijpen dat je het co2 verhaal niet geloofd.
  Maar het verhaal van het uitputten van de wereld is een heel ander verhaal. Dit word door veel volgers hier vaak als het zelfde verkondigt.
  Hoe staat bijv Hajo of een van de andere weermannen hier in?
  Ontbossen? Plastick afval wat overal in de zee terecht komt en uiteindelijk ook in alle levens vormen? Voedsel industrie? Regelen van water af en aanvoer? Kappen van het regenwoud? Boren naar fossiele grondstoffen?
  Denken jullie dat dit ook (net als co2) allemaal niks uit maakt voor moeder aarde?

  • Geert schreef:

   Anderzijds beweren ook grote wetenschappers dat CO2 er niks mee te maken heeft. Verklaring?

  • Hajo schreef:

   Ik ben een natuur en milieuman en heb milieuhygiëne gestudeerd. Heb me met alle grote milieuproblemen bezig gehouden en heb over ieder element daarin veel kennis en ook een visie. Over elk deelonderwerp van kernenergie tot plastic soep kan ik een boek of boekje vol schrijven. Maar daar vind ik WSWM niet het platform voor. Tevens is de maatschappij er niet klaar voor. De negatieve indoctrinatie rijkt diep (helaas dus veel aandacht voor schijnproblemen en niet het simpele snelle oplossen van een ziekte als malaria). Het zou heel mooi zijn als de aarde door lage zonneactiviteit nu snel gaat afkoelen…. dat daardoor het klimaatindustriële complex wordt ontmanteld… en het publiek zich en masse realiseert op welke schaal ze zijn beetgenomen… tegen die tijd… over een jaar of 10…. zijn mensen dan misschien ook weer geneigd iemand als ik als expert te zien en niet als gekke henkie. Kortom: ik doe er wijselijk het zwijgen toe.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Flow
   Ik erger me aan types zoals jij die beweren dat veel volgers het uitputten van de aarde gelijk stellen met ‘het CO2 verhaal’. Ik daag je dan ook uit 5 volgers te noemen die dit verkondigen. Dat kun je namelijk niet waarmaken.
   Iedereen weet dat het anders moet en wij maken hier in Nederland behoorlijke stappen alleen is het voor sommige mensen allemaal niet snel genoeg.
   Door dingen te beweren die pertinent onwaar zijn zou je wat mij betreft geen gele maar een rode kaart horen te krijgen.

 12. Roland Bodegraven schreef:

  Ik krijg regelmatig de melding dat ik te snel een reactie plaats ook terwijl het mijn eerste reactie van de dag betreft. Iemand een idee wat dat is of wat daar aan te doen? Volgens mij heb ik dat op mobiel en pc.

 13. Paul A Club 1989 schreef:

  En daar komt nog de status van ‘klimaatvluchteling’ bij. Dus: overstromingen of droogte (zelfde aardse cyclus al miljoenen jaren) geeft de ‘klimaatvluchteling’ het wettelijke recht om zijn heil in Europa te zoeken #marrakeshpact…

  Echter, de plasticsoep en vervuiling an sich is een groot probleem dat zeker snel aangepakt moet worden. Maar probeer dat maar eens aan 1 miljard burgers van India wijs te maken…die hebben er niet eens ooit van gehoord.

 14. Flow schreef:

  Er zijn zeker onderzoeken die aantonen dat co2 er niks mee te maken heeft. Maar die zijn ongelofelijk in de minderheid en zeker in de meeste gevallen door minder grote wetenschappers gemaakt. (Of bekende )
  Aan de andere kant gaat het klinaat inderdaad al duizende jaren op en neer. En dan hebben we het dus over duizende jaren! Wel heeeeeeel toevallig dat die opwarming precies begon toen wij al die co2 de lucht in begonnen te pompen….
  Ik denk ook dat we het nooit zeker zullen weten. Of mischien over 1000 jaar. Maar slaan we ons zelf niet voor de kop als we niks doen en het straks wel aan co2 blijkt te liggen? De middelen waren er maar we geloofde er niet egt in?!.?.!.?.?..?!

  Daarnaast please hajo of een andere weerman. Zeg iets over de plastick soep in de oceaanen die onze planeet en al zijn mooie diersoorten in hoog tempo kapot maakt? Ik snap dat jullie niet in co2 geloven. Maar hoe zit het met alle andere manieren waarop de mens de aarde beschadigt? Vinden jullie dit ook onzin of moeten we hier volgens jullie wel actie ondernemen?

  • Hajo schreef:

   Nou ga je al smeken. Nee we gaan daar hier niet uitgebreid op in. verder is het klimaatstandpunt puur mijn eigen en niet van WSWM als team. CO2 en klimaat zijn inderdaad een religie bij het grote publiek. Niet bij mij. Ik ga uit van feiten – wat bekend is en wat niet bekend is – over CO2 en klimaat. Wat dat betreft ben ik wetenschapper gebleven. Meteofiction is fantasie en kunst en een verhaal en inspiratie. Mijn klimaatkennis heeft me alleen maar gehinderd in het leven. Daar gaat het om harde feiten. Ja we moeten altijd actie ondernemen. En een concreet echt milieuprobleem onderscheidt zich ook van de virtuele milieuproblemen (zoals zure regen, klimaat, biodoversiteit, fijnstof en in zekere zin ook de plastic soep) doordat het met beperkt geld snel oplosbaar is. Dat zijn echt concrete problemen waar we actie op moeten ondernemen en ook altijd genomen hebben sinds onze welvaart onze zorg om het milieu heeft doen ontwaken. Het westen is schoner dan ooit. Welvaart leidt tot een schoon milieu. Doordat we actie ondernemen. Rivieren weer schoon. Lucht weer schoon. Bodem weer schoon. Gifstoffen uit levensmiddelen weren. Minder roken etc etc. De milieubeweging daarentegen heeft zich om haar geld en macht te bewaren geworpen op virtuele fantasieproblemen die met uitgekiende marketing en PR over de goegemeente wordt losgelaten. Die milieuproblemen zijn oneindig, hebben onbeperkt geld nodig (bij voorkeur honderden miljarden) en bieden geen zicht op een concrete realiseerbare oplossing. Dat zijn de problemen waar de media ons mee hypnotiseert. Dus ja we moeten actie ondernemen. Wat er in Katowice gebeurt is het omgekeerde: het is alleen maar praten en juist geen actie ondernemen. Maak je je bijvoorbeeld zorgen over onze CO2 uitstoot dan schakel je de landbouw om op permacultuur (ben ik groot voorstander van maar niet vanwege zorg om CO2 maar zorg om de bodem en het bodemleven) en dan vang je alle CO2 die wij mensen uitstoten voor een prikkie op en zeer snel en zelfs met terugwerkende kracht. Binnen 10 jaar of zo. En de gewassen die je dan verbouwt zijn nog gezonder ook. En de bodem herstelt en je lost ook het waterprobleem op. En de erosie. Die actie is dus gewenst. Haalbaar. Betaalbaar. En daarom wordt zo iets weg gemoffeld. Net als kernenergie. Het is juist het doel van the powers that be om de oplossingen ver weg te houden. Dat is precies het spelletje wat ze spelen. Wordt wakker mensen!

  • Hjs schreef:

   De mens is gewoon een plaag, dat lost zichzelf uiteindelijk vanzelf wel op. Wij zijn niet in staat om voorbij onze schaduw te kijken.
   Nu dit ook weer, wordt de reeks 80 tot nu gebruikt, dat is al een periode die redelijk opgewarmd is. Daarmee nu vergelijken op een relatief koel moment… Tja

   Co2 verhaal, de meeste wetenschappers in dat veld onderschrijven dat, enkelen ook niet. Je zou kunnen zeggen, better safe than sorry, er zitten haast minder broeikasteffect allerlei voordelen aan minder vervuilen, er zit dus altijd winst in verandering. Zelfs als de minderheid gelijk zou hebben.
   We gaan het gewoon zien, ik geloof niet in een co2 reductie op relatief korte termijn, we gaan dus gewoon ervaren wat het werkelijke gevolg is.
   We zitten als individu op een zware supertanker en die veranderd niet snel van richting, eraf springen is geen optie, je moet gewoon mee. Als we op een ijsberg varen krijg je gelijk 🙂 hoewel zelfs dan nog allerlei types zullen blijven ontkennen….

   • Hajo schreef:

    Günther Aigner werkt met veel oudere temperatuurreeksen dan die 30 jaar. Die sneeuwreeksen zijn niet oude in dat gebied. Voor Lech en Zürs (zie video of zijn site) zijn wel oudere sneeuwreeksen. Aigner neemt zelfs de Säntis temperatuurreeks erbij en de Hoher Peisenberg respectievelijk vanaf eind 19e en 18e eeuw! Niet altijd dat snelle oordeel klaar. Ik ken Aigner goed en de degelijkheid van zijn werk. Ik ski zelf al 45 jaar dus kan ook klein beetje meepraten op basis van eigen ervaring. Het tweede deel van je reactie onderschrijf ik volledig. CO2 uitstoot blijft gewoon sterk stijgen van record naar record en we gaan zien of het klimaat zich daar iets van aantrekt. Dank voor die simpele maar rake visie!

  • Het klimaat ‘ probleem ‘ is een en en verhaal.
   Want wanneer binnen enkele jaren zal blijken dat CO2 niet bijdraagt aan de ‘ opwarming ‘ hype zal er reeds een ander lapmiddel klaarstaan om ons te doen geloven dat wij mens verantwoordelijk zijn voor hun ‘ opwarming ‘.
   En het zal vooral onze geldbeugel zijn die het gaat voelen, we voelen het zelfs nu al want op alles betaal je tegenwoordig milieutaksen/heffingen en accijnzen.
   We worden vaak afgestraft op zaken die men ons jaren geleden sterk adviseerde en om het met een voorbeeld te stellen; toen mijn ouders begin jaren 90 een dieselwagen kochten kregen zij daarvoor premies en korting bij de dealer. Want diesel rijden was beter en vooral
   ‘ gezonder ‘ voor het milieu, verbruik ligt lager dan een benzinewagen en je rijdt met dezelfde brandstoftank een heel pak verder.
   28 jaar later rijdt de wagen van destijds nog rond maar wordt inmiddels uit grote steden
   verbannen vanwege te ‘ vervuilend ‘.
   En ik vrees dat ik binnen afzienbare tijd niet meer zal kunnen/mogen rijden omdat ie te ‘ belastend ‘ is voor het milieu en mede de ‘ opwarming ‘ van de aarde veroorzaakt.
   Moet iemand mij hiervan de logica eens proberen uitleggen?!

 15. Flow schreef:

  Dat andere landen hier erger schuldig aan zijn als wij nederlanders is natuurlijk waar. Maar het is alsnog aan ons om het goede voorbeeld te geven. Het is ook best logiesch dat zij anders met hun afval omgaan. De welvaard en techniek in zulke landen is niet te vergelijken met die van ons. Daarnaast hebben ze meer zooi en plastick omdat wij al onze mooie spulletjes zo goedkoop mogelijk gemaakt willen hebben. En dat kan in die landen. Dus uiteindelijk dragen wij met onze westerse beschaving ook bij aan de afval en plastick productie en verwerking in veel Aziatische landen

 16. Flow schreef:

  Dankjewel voor je antwoord Hajo!
  Ik vind het jammer dat je niet je mening hier over geeft! Het lijkt mij dat je veel volgers hebt hier en niemand je voor gekke Henkie uit maakt. Als je ooit deze mening toch zou willen delen ben ik erg benieuwd hoe je hier in staat! Je geeft je mening maar al te vaak en graag over het klimaat. In het stukje verduurzamen en naar de toekomst van onze planeet kijken ontkom je er dan niet aan om naast klimaat ook andere punten mee te nemen in hoe wij met onze wereld om gaan.

  • Hajo schreef:

   Ik heb nog een lang antwoord getikt. Zullen we het daarbij laten? Wil je meer weten, dan stel ik voor dat je komende zomer eens een weekeinde komt wandelen en paragliden. Dan kun je me de hemd van het lijf vragen en leer ik ook graag van jou! 🙂

 17. Stefan Kaptein schreef:

  Mooi verhaal, lekker kort ook. En doooooorrrrr. Sneeuw willen en veel, en daarna kou, veel kou.

 18. Freek schreef:

  Het is altijd een hoog ik gehalte met die Hajo.
  Feit blijft dat hij zijn site hier wel op kan zoeken. Als er over 20 jaar geen vlok sneeuw meer valt.

 19. Maat schreef:

  Goed onderbouwde reactie Hajo.
  CO2 kunnen we nagenoeg wegstrepen als oorzaak van significante opwarming. Die grote wetenschappers (vaak groot geworden door mee te gaan met de stroom) hebben t zelden over zonnekracht en veranderen van de baan van de aarde om de zon.
  Een simpel voorbeeld: waarom is het in de winter kouder dan in de zomer? Antwoord 1: minder CO2 in de lucht. Antwoord 2: minder zonneintensiteit. Waarom wordt de rol van de zon zo overschat en denken wij arrogante mensen dat we met wat extra CO2 het klimaat kunnen bepalen. Zelf nadenken voorkomt ‘grote’ wetenschappers napraten…

 20. Maat schreef:

  Overschat=onderschat

 21. JanVanSoest(soesja) schreef:

  Zeer interessante en objectieve video.

 22. Flow schreef:

  Dat lijkt me mooi @Hajo
  Ik kom graag een keer bij je paragliden!
  Het wandelen gaat niet lukken. (Zie website) maar dat gliden moet gefixt kunnen worden! Bedankt voor je uitleg iniedergeval.
  Laat de sneeuw nu maar komen!

  • Hajo schreef:

   O jeetje joh. Ik had geen idee. Wat een held ben jij! Alle sterkte met je wedstrijden. En ja paragliden moet zeker lukken. Dat kan met twee helpers bij het starten!

 23. SUPER GEWELDIG artikel @Hajo maar nu ga jij tegen héél véél schenen stampen en veel volgers gaan jou laten vallen als een baksteen.
  Ze willen hel en verdoemenis zien, lezen en horen wat het klimaat betreft.
  Zoals de +-65.000 deelnemers aan de klimaatmars te Brussel afgelopen zondag.
  Zij zijn zo verblind en gefixeerd op hun fictieve verhaaltjes dat ze niet eens snappen dat ze zelf ook hun steen, rechtstreeks of onrechtstreeks, bijdragen aan de klimaatopwarming hype.

  Van mijn kant alle lof hoor om mee tegen de stroom in te zwemmen!!

  • Kijk nu toch eens, ieder heeft recht op zijn/haar mening maar dit is werkelijk zum kotzen!
   https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/12/03/het-klimaat-is-sneller-aan-het-lopen-sneller-dan-wij/

   Iemand toevallig ginds in de buurt? Ik betaal 150€ cash om de lege stoel te verwijderen. 🙂

   • HansS schreef:

    Ha Kirsten,
    Ik denk dat je gelijk hebt hoor, maar wellicht om wat andere redenen. Ik weet niet of het klimaat opwarmt of afkoelt en om eerlijk te zijn interesseert het me ook maar weinig. Wat ik namelijk wel weet is dat dit soort veranderingen niet in een oogwenk gebeuren, wat betekent dat je de tijd hebt om te anticiperen als je weet welke kant het op gaat.

    Dan doel ik natuurlijk niet op de klimaatmodellen en de doemscenario’s die we nu overal horen, maar op daadwerkelijk problematische zeespiegelstijgingen, wanneer is dit problematisch? Nederland bijvoorbeeld is ‘bereid’ tussen de 50 en 160 miljard te betalen voor de energietransitie, nu kennen we allemaal de inschattingsvermogens van logge organisaties zoals de overheid, dus ga maar uit van tussen de 150 en 250 miljard.

    Laten we de eerstkomende 10-15 jaar ‘dit geld’ gewoon even lekker op zij zetten in een of andere constructie dat we er bij voldoende zeespiegelstijging direct bij kunnen om actie te ondernemen. Reserveer wellicht 20-40% om bij te dragen aan dijken in Bangladesh oid

    Mocht na 10-15 jaar blijken dat er geen reet is gebeurd, geef dan 75% aan de mensen terug en stop de overige 25% in fundamenteel onderzoek zoals naar kernfusie, voor als de kolen en de olie toch een keer opraken.

    Het klimaat verandert continu, dit proberen te bespelen geloof ik niet zo in, je er op voorbereiden wel. Als de overheid vandaag dit plan uitrolt, kunnen ze vandaag nog €10.000 van me krijgen, mijn onderdeel van de 150 miljard.

 24. Leo(Odenwald) schreef:

  Hahahaha Kirsten toch .. waarom loop jij nog niet in de pas ?

  • Omdat ik vroeger op school goed heb opgelet tijdens de lessen aardrijkskunde en geschiedenis. 😉 En vooral omdat ik 100% tegen autoritair gedrag en dictatuur ben. Ook geloof ik niet in doemverhalen en geveinsde klimaatverhaaltjes. 😉

 25. Qlubtempo Raoul schreef:

  Goed stuk!

 26. Hans schreef:

  Excuses, ik loop wat achter met het lezen….. De lezing van Günther Aigner op 1 februari 2018 had ik eerder al gezien…..was dat hier op de site? Ik weet dat even niet meer……wie helpt?

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.