Deze foto nam ik vanochtend van de Choralpe in Westendorf. Dikke dooi. Wegsmeltende hopen kunstsneeuw. Het plenst. Wisselvallig zacht weer dat aanhoudt tot vrijdag. Daarna gaat het sneeuwen, maar misschien pas maandag en dinsdag helemaal tot in het dal. De drie keer groene kerst op rij – slechts onderbroken door het afgelopen super sneeuwrijke seizoen – zitten nog te vers en pijnlijk in het geheugen oom helemaal relaxed te zijn met deze mooie perspectieven. Een goed moment om eens te kijken of het nu echt waar is dat er steeds minder sneeuw komt in de Alpen en dat het winterseizoen steeds later begint.

Er is één man die er zijn beroep van gemaakt heeft om dit allemaal haarfijn uit te zoeken en dat is Günther Aigner. Hij is statisticus van opleiding en werkte lang voor de VVV van Kitzbühel. Sinds enkele jaren laat hij zich inhuren door skigebieden en voert hij met zijn bedrijf Zukunft-Skisport historische studies uit naar de ontwikkeling van temperatuur en sneeuwdek. Altijd op basis van de officiële meetdata. Hij stelt vast dat het de laatste 30 jaar eigenlijk kouder is geworden in de Alpen. Hierboven een voorbeeld uit de recent gepubliceerde studie naar de wintertemperaturen in de Dolomieten. Neem je de laatste 50 jaar zie je geen trend. Neem je de laatste 30 jaar zie je een afkoeling. In 2019 gaat hij hier ook de sneeuwcijfers analyseren.

Een andere net gepubliceerde studie is die voor het Paznauntal. Hier zien we recent een scherpe daling van de gemiddelde grootste sneeuwhoogte per seizoen en dat zie je ook terug bij het aantal dagen met sneeuwbedekking op de Idalpe. Anderzijds is er over de hele meetperiode geen significante trend. En ook is de recente daling niet “unprecedented”: vanaf het recordjaar begin twintigste eeuw kukelde het nog harder en sneller naar beneden met de sneeuw.

Dan over het hardnekkige gerucht dat de skiseizoenen verschuiven. Dat ze steeds later beginnen. Nou daar hebben we een primeur want Günther, met wie ik persoonlijk bevriend ben, heeft me toegestaan een voorpublicatie te doen uit de studie naar temperatuur en sneeuw in Serfaus-Fiss-Ladis. Over de laatste dertig jaar sneeuwde het gemiddeld op 7 december in. De afwijking tot die datum zie je in de grafiek. De extremen? Winter 1989/90
werd alles pas op 12 februari wit! In de winter van 1999/2000 was dit al op 7 november het geval. Een spanwijdte van 97 dagen. Zie jij een trend? Ik niet.

https://www.youtube.com/watch?v=F870aCk1suI

Afgelopen week heb ik zitten ploeteren om bij een al bekende lezing van Günther Aigner die hij hield in Lech am Arlberg op 1 februari 2018 de Nederlandse ondertitels te maken. Het is toch leuk om hem zo aan het woord te zien. Hij kan mooi vertellen. En je wilt niet missen wat hij zegt over de zomers in de Alpen en het verband met het liedje van onze Rudi Carell: “Wann wird’s mal wieder richtig Sommer?”

Het was dus echt zo: in Rudi’s jeugd in de jaren veertig waren de zomers ten noorden van de Alpen echt lekker. Maar in de zestiger jaren en vooral begin zeventiger jaren verslechterde het klimaat. Wetenschappers proclameerden het begin van een ijstijd. Media pikten dit gretig op. En Günther laat zien dat werkelijk strak na het uitkomen van dit liedje in 1975 de zomers in de Alpen sterk verbeterden. Hij omschrijft het als een “raket” die afging in de grafiek: gemiddeld 2,5ºC in de zomer erbij en 25% meer zon. Met dito schade voor de gletsjers natuurlijk. Momenteel dus een ideaal klimaat in de Alpen: in de winter dezelfde sneeuw als altijd en fantastische zomers! Zoals ook de eindeloze zomer van 2018. Nu nog die sneeuw haha!

Maar die komt zegt ook de middagrun van het Amerikaanse model en hoe! Als het zondag in Serfaus-Fiss-Ladis insneeuwt op 1426m hoogte dan is dat welgeteld 2 dagen na het langjarig gemiddelde. Günther klaagt op elke lezing over het feit dat we in zo’n sombere mediacultuur leven tegenwoordig waarin niet meer normaal rationeel gedacht kan worden. Iedereen rept van hel en verdoemenis maar in werkelijkheid is er niet veel aan de hand. Gelukkig denken de investeerders achter de skigebieden nog wel rationeel en huren ze ook iemand als Günther in. Denk je echt dat zij nog miljoenen in skiliften zouden investeren als ze echt dachten dat het gauw afgelopen was met de skisport?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

55 reacties

Gesloten voor reacties.