Flaine

Flaine

En we zijn weer aan het aftellen! Niet naar nieuwjaar of zo, wel naar de koufrontpassage die straks al verwacht wordt en de Alpen voor meerdere dagen weer diep de winter inwerpt. Niets te vroeg want de voorjaarswarmte heeft er de voorbije dagen toch weer flink ingehakt, zeker in de lagere gebieden. Maar hoewel het front nog moet binnenschuiven, is het toch al behoorlijk grijs in de Alpen momenteel met hier en daar wat lichte neerslag en verspreide buien. Heeft alles te maken met een trog in de bovenlucht die sinds gisterennamiddag heel langzaam overtrekt. Aan de grond ga je van een temperatuursverschil daardoor amper iets merken. Ja, de Alpen zitten bijgevolg nog steeds in de zachte lucht, met vrij hoge sneeuwgrens net boven de 1500 meter. Maar door de hoge ligging voor de Franse Alpen dus zeker niet dramatisch. De bomen in Flaine, in Savoie Mont Blanc, zien deze ochtend toch alweer wat witjes.

aletsch

Aletsch

Meer naar het oosten komt hier en daar de zon zelfs nog even door de wolken piepen. De Aletsch gletsjer is dit.

Kufstein

Kufstein

En in de NO-Alpen zijn er momenteel zelfs brede opklaringen. Tijdelijk, want de neerslag van het koufront is momenteel al tot in München genaderd. Geniet ervan zou ik zo zeggen moest je er nu de latten onderbinden. En hmmm, op dit beeld toch te zien dat sneeuw in de NO-Alpen toch wel welkom is. Zeker als men daar het seizoen nog wat wil verlengen. Hoe zit het daar nu? Is er veel sneeuw op komt? Gisterenavond ging ik voor de NO-Alpen nog van niet te veel uit. Vandaag kunnen we toch wat positiever zijn. Alhoewel …? Lees eerst dit bericht maar even verder.

rart_16022321_16022300

passage koufront vanavond

Zoals gezegd, vanaf de middag trekt de hemel langs de hele Noordkant van de Alpenboog potdicht. En spoedig begint het te regenen onder 1500 meter. Maar de sneeuwgrens daalt snel en zit tegen het avondeten aan toch al onder de 1000 meter. Reken op zo’n 10 tot 15 cm. Tegelijkertijd spant de wind serieus aan. Die timing is gelukkig goed …

rart_16022515_16022300

licht uitsneeuwende wolkenband op donderdag

… want tegen morgenvroeg is de rust alweer weergekeerd en komt de zon er alweer even door. Ook weer tijdelijk, want vanuit het westnoordwesten schuift ’s namiddags een wolkenband tegen de hele Noordkant. Eerst in Frankrijk dus, pas later in Oostenrijk. En door het gebrek aan beweging in de atmosfeer, blijft dat ding zo goed als stationair liggen, waar het dan heeeel langzaam licht uitsneeuwt. Dat wordt vooral iets voor donderdag. Een grijze dag dus met naar het oosten toe uitbreidende lichte sneeuwval. Weer zo’n 10 tot 15 cm, maar vooral voor de NW-Alpen. De NO-Alpen zullen het met wat minder moeten doen. Een centimeter of 5 schat ik.

rart_16022800_16022300

intensiverende Zuidkantdump vanaf zaterdagavond

Maar dan, de hier al lang aangekondigde sneeuw aan de Zuidkant en de Zuidelijke Franse Alpen. Zaterdagochtend steekt een stevige ZuidFöhn op en begint het aan die Zuidkant licht te sneeuwen. Rij je dan naar de Alpen, probeer dan zo vroeg mogelijk aan te komen. Pas tegen de avond aan gaat de Zuidkantsneeuw serieus intensiveren.

rart_16022806_16022300

Gisteren was het Amerikaanse GFS-model nog licht teleurstellend over de te verwachten sneeuwhoeveelheden. Maar vanochtend is dat model ons gunstiger gestemd. De dikke halve meter aan de Zuidkant op zondag gaat vrijwel zeker gehaald worden. Daarna hangt het ervan af wat de exacte trekrichting van de 2 aparte depressiekernen gaat zijn. Belangrijk voor de NO-Alpen. Gaan zij nog wat meepakken of niet?

rart_16022906_16022300

Wel, deze ochtend pakt het Amerikaanse model gunstig uit. Oef. Een van de depressiekernen trekt net ten oosten van de Alpen naar het noorden, met heel de NO-Alpen dan twee dagen lang dik in de schrikkelsneeuw. 30 tot 40 cm, lokaal nog wat meer.

rart_16022906_16022300

Vanochtend is het het Europese weermodel dat voor de NO-Alpen tegenvalt. Hier schuift die depressiekern pal over de Alpen noordwaarts. De NO-Alpen zitten dan wat langer in de zachtere Zuidföhnlucht. Uiteindelijk gaat ook hier sneeuw aan die NO-kant vallen hoor. Het duurt alleen wat langer, en de hoeveelheden zijn daar dan beperkter. Nog maar eens.

graphe3_1000___6.7924528301886795_44.493927125506076_

ensemble Zuidelijke Franse Alpen

Maar ondanks de kleine maar belangrijke verschillen tussen de weermodellen toch benadrukken dat het voor de Zuidelijke Franse Alpen sowieso goed zit voor die sneeuw op zondag.

graphe3_1000___12.641509433962263_46.43724696356276_

ensemble Dolomieten

Idem aan de Zuidkant. De neerslagpieken op de GFS-ensembles zijn in vergelijking met gisteren trouwens flink groter geworden. Om een of andere reden komen de GFS00-ensembles deze ochtend niet goed door. Daarom hier die van de GF18 van vannacht. Nu ja, de onderste neerslagpluim is telkens wel die van GFS00.

graphe3_1000___13.018867924528301_47.48987854251013_

ensemble Salzburgerland

En hier dan het ensemble voor de NO-Alpen. Eigenlijk een perfecte samenvatting van dit bericht. Duidelijk de buien van vandaag te zien bij hoge sneeuwgrens, en de koufrontpassage van vanavond en vannacht. Donderdag dan die inzettende langdurige lichte sneeuwval. Tussendoor droge fasen met wat zon, zeker wanneer de zuidföhn in het weekend inzet. En dan op de schrikkeldag, het draaien van de wind, da afkoeling en de mogelijk 2 dagen lang aanhoudende sneeuwval. Nog niet zeker uiteraard, maar ondanks de net wat mindere EC van deze ochtend ben ik toch wat optimistischer geworden voor de NO-Alpen om eindelijk weer eens een mooie dump te zien.

maan

Afsluitend, gisteren en vandaag was en is het volle maan. Ik weet dat hier op de site verschillende believers zitten die beweren dat de volle maan voor allerhande weersomslagen zorgt. Wel, voor hen heb ik goed … en slecht nieuws.

invloed maan op regenval

Het goede nieuws is dat de maan volgens een nieuwe studie wel degelijk  invloed heeft op het weer in de wereld. Zo heeft men alle weerdata van de evenaarsgebieden uitgeplozen, en heeft men ontdekt dat ook de atmosfeer getijden heeft net zoals de zeeën. Elke dag wanneer de maan dus op haar hoogste punt aan de hemel staat, wordt de atmosfeer er een heeeel klein beetje naartoe getrokken. Dat geeft de bovenste kronkelende lijn op de grafiek weer. De drukvlakken liggen dan gemiddeld 59cm hoger. Dus wanneer we hier zeggen dat 850hPa overeenkomt met een hoogte van 1500 meter, moeten we eigenlijk zeggen: 1500,59 meter als de maan op haar hoogste punt aan de hemel staat. Een miniem verschil dus, maar het is wel meetbaar. Het gevolg daarvan is dat de lucht bij zo’n hoge maanstand net iets meer samengeperst wordt, het dus ietsjes meer opgewarmd wordt en dat het daardoor net ietsjes droger is (onderste grafiek). Ongeveer 6 uur eerder of later is het net omgekeerd. Dan staat de atmosfeer in eb-stand. De lucht wordt dan iets minder aangetrokken en samengeperst, is dus iets koeler en het regent dan ook net iets meer. Die neerslagverschillen gaan maar over een schaal van micrometers. Er is dus een verschil van ongeveer een duizendste van een millimeter per uur. En dat is dan meteen ook het slechte nieuws. De maan heeft dus wel degelijk invloed, maar het is echt extreem miniem. Ooooh, spijtig, spijtig. Nee nee, mopje hoor. De invloed van een volle maan is wel niet onderzocht, maar wellicht zal ook hier een soort van springtij en doodtij aanwezig zijn. Alle vooruit, dat weten we dan ook alweer. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

66 reacties

Gesloten voor reacties.