saentis1005

Dit is thermiek! Als je onder die wolk zou hebben gehangen met je paraglider was er geen houden aan. Die hele wolk in noordoost-Zwitserland is binnen één kwartier ontstaan. Kijk maar op de archiefbeelden. Niet eens gezegd dat daar regen komt. Maar aan het einde van de middag zal het zeker hier en daar onweren. Een fenomeen waar elke wandelaar in de Alpen dagelijks rekening mee moet houden.

maandagwarm

In Duitsland was het trouwens vooral gisteren mis. Wetteronline meldt 30.000 blikseminslagen. Morgen krijgen de Lage Landen hun warmste dag. Zomerse dag zit erin. Daarna gaat de warmte er al in de nacht uit wat de kans beperkt dat het daarbij bij ons gaat onweren. Gelukkig krijgen wij alleen lichte regen te verwerken. Millimeterwerk.

zondvloedkaart

Hoe anders in de Alpen vanaf woensdag. Eerst nog twee schitterend zonnige dagen waarop ik in Engelberg zal vertoeven. En dan woensdag uit het westen de eerste regen en dan vrijdag DIT!!!

noordkantboel

Eerst aan de noordkant tot 25mm regen in 3 uur. Sneeuw vanaf 1500m. Gletsjers krijgen een dump op hun dak. Metertje erbij of zo.

zuidkantboel

Daarna de zuidkant met donderend geraas. Tot 35mm in 3 uur.

accu1005gfs

Kijken we tot het gaatje op 20 mei zien we…. aiaiai! 3 meter neerslag? Zal wel een uitschieter van het model zijn.

accu1005

Het Europese model zegt 150cm. Altijd nog goed voor dikke overstromingen. Wel is het zo dat al veel dalen in de afgelopen 10 jaar verdedigingswerken hebben gebouwd. Maar bij elke volgende situatie zie je het weer op een andere plek mis gaan. Een herhaling dus van wat we onlangs rond het Meer van Genève en in Avoriaz zagen?

valtho0105

Ik zal jullie eerst nog trakteren op schitterende bikiniski foto’s (in mijn geval T-shirt ski) uit Engelberg voor we op dit geweld gaan focussen einde van de week. Hierboven nog even een pica uit Val Thorens vandaag.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.