saentis1005

Dit is thermiek! Als je onder die wolk zou hebben gehangen met je paraglider was er geen houden aan. Die hele wolk in noordoost-Zwitserland is binnen één kwartier ontstaan. Kijk maar op de archiefbeelden. Niet eens gezegd dat daar regen komt. Maar aan het einde van de middag zal het zeker hier en daar onweren. Een fenomeen waar elke wandelaar in de Alpen dagelijks rekening mee moet houden.

maandagwarm

In Duitsland was het trouwens vooral gisteren mis. Wetteronline meldt 30.000 blikseminslagen. Morgen krijgen de Lage Landen hun warmste dag. Zomerse dag zit erin. Daarna gaat de warmte er al in de nacht uit wat de kans beperkt dat het daarbij bij ons gaat onweren. Gelukkig krijgen wij alleen lichte regen te verwerken. Millimeterwerk.

zondvloedkaart

Hoe anders in de Alpen vanaf woensdag. Eerst nog twee schitterend zonnige dagen waarop ik in Engelberg zal vertoeven. En dan woensdag uit het westen de eerste regen en dan vrijdag DIT!!!

noordkantboel

Eerst aan de noordkant tot 25mm regen in 3 uur. Sneeuw vanaf 1500m. Gletsjers krijgen een dump op hun dak. Metertje erbij of zo.

zuidkantboel

Daarna de zuidkant met donderend geraas. Tot 35mm in 3 uur.

accu1005gfs

Kijken we tot het gaatje op 20 mei zien we…. aiaiai! 3 meter neerslag? Zal wel een uitschieter van het model zijn.

accu1005

Het Europese model zegt 150cm. Altijd nog goed voor dikke overstromingen. Wel is het zo dat al veel dalen in de afgelopen 10 jaar verdedigingswerken hebben gebouwd. Maar bij elke volgende situatie zie je het weer op een andere plek mis gaan. Een herhaling dus van wat we onlangs rond het Meer van Genève en in Avoriaz zagen?

valtho0105

Ik zal jullie eerst nog trakteren op schitterende bikiniski foto’s (in mijn geval T-shirt ski) uit Engelberg voor we op dit geweld gaan focussen einde van de week. Hierboven nog even een pica uit Val Thorens vandaag.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.