Berkeley20120520-eclipse37bis

Straks, nadat ik de kinderen naar school heb gedaan, begin ik aan het weerbericht van de dag. Maar in afwachting van, wil ik jullie toch al even warm maken voor een fenomeen dat je binnen een kleine twee maanden vanuit je tuin gaat kunnen bewonderen. Op 20 maart, bij het begin van de astronomische lente, schuift de maan even tussen ons en de zon in, en krijgen we een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. “Boh, gedeeltelijk maar,” hoor ik je al zeggen. Klopt, maar de bedekkingsgraad zal in de Lage Landen oplopen tot maar liefst 82% van de zonneschijf. Groot genoeg om het even merkbaar wat donkerder te laten worden. En de volgende keer dat vanuit de Lage Landen een vergelijkbaar groot stuk van de zon door de maan afgedekt gaat worden, is pas in 2026. En de volgende pas in 2039. En dan 2048. Maar die van 2026 en 2039 vinden plaats wanneer de zon al aan het ondergaan is, terwijl de aanstaande eclips zijn hoogtepunt om 10h35 bereikt. Neen, tenzij je wil en kunt wachten tot 2048, zou ik zeggen, stip nu alvast de 20e maart aan. Het zou wel eens de laatste keer in je leven kunnen zijn dat je een zonsverduistering nog zo mooi gaat kunnen zien hier.

eclipsen1

Deze figuur illustreert nog eens het principe. De maan komt dan even tussen ons en de zon in te staan, waardoor die zijn schaduw op de aarde werpt. In het grijze gebied zal de verduistering slechts gedeeltelijk zijn. Onder het zwarte stipje is de verduistering totaal. En daar gaan we de 20e deze keer vrij dicht bij komen te liggen.

Verloop%20zonsverduistering

Om 9h28 beginnen we er aan, en een dik uur later zal er van de zon enkel maar een dikke smiley meer te zien zijn. Nog een uur verder is de show alweer voorbij.

SE2015Mar20T

Op deze kaart zie je waar je overdag even in totale duisternis zal staan (de donkerblauwe lijnen). Hoofdzakelijk boven zee dus …

FAR-lg

… op een aantal eilandjes zoals de Faroer en Spitsbergen na. Moest ik kunnen, ik zou er naartoe trekken. Want ik herinner me 11 augustus 1999 nog alsof het gisteren was: de totale zonsverduistering boven het zuiden van België en het noorden van Frankrijk. Een once in a lifetime gebeurtenis. Qua beleving, maar ook omdat de volgende totale zonsverduistering boven de Lage Landen pas in 2090 zal plaatsvinden. En dat haal ik niet meer denk ik. Ook dat zal weer een zonsondergangverduistering zijn. De volgende echt mooie totale eclips bij ons wordt pas in 2142 en 2151 verwacht. Ik denk dat ik me dan toch ga moeten laten invriezen om die data te halen.

SE2026Aug12T

Heb je die van 1999 gemist en vind je de Faroer net iets te onbereikbaar? Geen paniek. Er is nog een optie. Boek nu al je vakantie in Spanje voor 12 augustus 2026. Ook dat wordt er een bij zonsondergang. Jammer. Maar anderzijds, augustus in Spanje? Wolkenloze hemels gegarandeerd! Olé!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

16 reacties

Gesloten voor reacties.